Je kunt een dag van tevoren de aardappelen koken of de hele aardappelsalade bereiden. Dat bespaart tijd en de aardappelen kunnen alle smaken van de dressing opnemen, waardoor de salade nog lekkerder wordt. Je kunt ook tijd besparen door de salade vooraf te bereiden, zodat hij klaar is voor de volgende dag.
Als je je afvraagt wat je met een restje aardappelsalade moet doen, dan hebben we het antwoord voor je. Gebruik de restjes als topping voor taco's of gepofte aardappelen. Je kunt de koude aardappelsalade ook gebruiken als vulling voor sandwiches door er gewoon wat sla, augurken en uien aan toe te voegen. Een andere manier om de restjes te gebruiken is als dip voor crackers en groentesticks.
Als je altijd al hebt willen weten hoe je aardappelsalade moet maken, dan hebben wij het perfecte recept voor je met stevige aardappelen waar een romige mosterddressing en verse kruiden doorheen zijn geroerd. Hieronder kun je onze antwoorden lezen op enkele van de meest gestelde vragen over dit gerecht. Hieronder lees je er meer over!
Zure room, 18% of 9%
|
250 ml |
---|---|
Zure melk, biologische of aangezuurde volle melk
|
250 ml |
Verse peterselie, fijngehakt
|
3 el |
Verse bieslook, fijngehakt
|
2 el |
Sjalotjes, geraspt
|
2 el |
Zoete Franse mosterd
|
2 el |
Versgeperst citroensap
|
1 tl |
Grof zout
|
2 tl |
Versgemalen witte peper
|
|
Kleine en stevige gekookte aardappelen
|
750 g |
Waterkers
|
---|
Ontdek de kunst van het serveren van een onweerstaanbare salade met ons recept voor koude aardappelsalade. Met verschillende variaties en smaken is de salade een populaire begeleider van hamburgers, gegrilde ribbetjes, worstjes, vlees en je meest geliefde zomergerechten. Maar omdat hij zo lekker is, hoef je jezelf niet het plezier te ontzeggen om het hele jaar door van dit romige gerecht te genieten.
Gemaakt van stevige aardappelen, verse kruiden en een dressing met zure room is onze koude aardappelsalade met peterselie zonder twijfel een van de lekkerste en gemakkelijkste aardappelsalades die je ooit zult eten.
Op zoek naar andere eenvoudige en klassieke saladerecepten? Bekijk onze recepten voor frisse couscoussalade met watermeloen en munt, een traditionele Franse salade Niçoise met olijven en eieren, en een eenvoudige caesarsalade die wordt gegarneerd met zelfgemaakte kaaschips en krokante broodcroutons.
Ons romige gerecht is opgemaakt met een smaakvolle dressing van zure room, kruiden en mosterd. Mosterd geeft de aardappelsalade een aangename pittige smaak en combineert uitstekend met de weelderige en frisse zure room. Een vleugje citrus uit versgeperst citroensap en een beetje bieslook en peterselie geven de dressing een heldere en frisse smaak en een peperige afwerking. Het is een verfrissende toevoeging aan een anders decadent, hartig gerecht.
Bij het kiezen van aardappelen voor een koude aardappelsalade is het belangrijk een type te kiezen dat zijn vorm kan behoudt zonder dat hij een pureeachtige consistentie krijgt wanneer hij gekookt is en met de dressing wordt gemengd. Ze moeten klein en vastkokend zijn met een dunne schil, zoals nieuwe aardappelen, fingerling-aardappelen en rode aardappelen.
Nieuwe aardappelen hebben een knapperige, vaste textuur met een dunne schil en behouden hun vorm als ze zijn gekookt en worden gesneden. In vergelijking met andere variëteiten hebben deze aardappelen een zoetere smaak omdat hun suiker nog niet is omgezet in zetmeel. Ze zijn daardoor perfect geschikt voor dit recept.
Rode aardappelen zijn over het algemeen klein tot middelgroot en hebben een ronde of ovale vorm. De dunne schil is robijnrood tot dieprood met enkele lichtbruine vlekken. Eenmaal gekookt hebben ze een vaste, dichte textuur met een milde, boterachtige, bijna zoete smaak.
Ten slotte zijn fingerling-aardappelen korte en dikke vingervormige aardappelen met een zeer dunne en zachte schil. Ze hebben een vrij uitgesproken smaak die nootachtig of aards is met een milde, boterachtige smaak.
Koude aardappelsalade is een onweerstaanbaar en veelzijdig bijgerecht dat je bij tal van smakelijke maaltijden kunt serveren. Combineer hem met zoete, hartige, sappige barbecueribbetjes of gegrilde braadworst voor een zomerse portie. Maak voor de winter een gebakken ham bij de salade. De combinatie van de romige salade met de uitgesproken zoete en rokerige smaak van de ham vormt een heerlijke en stevige maaltijd die je laat watertanden. Als je van zeevruchten houdt, kun je de koude aardappelsalade ook serveren met gegrilde zalm, forel of garnalen.
Met dit recept kun je creatief zijn met verschillende smaken en toevoegingen. Voor een pittige kick met een beetje warmte voeg je 1-2 eetlepels srirachasaus toe en een beetje honing om de pittigheid in balans te brengen. Als je geen srirachasaus hebt, zijn jalapeños en cayennepeper goede alternatieven voor extra pit.
Ga all-in met verse kruiden zoals koriander en muntblaadjes. Koriander heeft een aangename combinatie van smaken die lijkt op peterselie en citrusvruchten. Met een warm, pittig aroma en een vleugje citrus is koriander een geweldige toevoeging aan de pittige versie van dit gerecht. Verse muntblaadjes bieden daarentegen een zoete, verkoelende smaak met een lichte bitterheid die de koude aardappelsalade zal opfrissen.