Knolselderij schnitzel

Kooktijd 30 min.
Knolselderij schnitzel

Geef knolselderij de aandacht die het verdient met deze knapperige, gouden schnitzel. Onder de krokante, kaasachtige korst ligt een zacht hart, dat de nootachtige smaak van de groente naar voren brengt. Wil je gewoon iets nieuws proberen? Dit recept voor knolselderij schnitzel levert textuur en smaak.

Ingrediënten

Knolselderij (ongeveer 1 kg)
1
Ei
1
Geraspte cheddar en Maasdam kaas
150 g
Panko paneermeel
100 ml
Peterselie, gehakt
100 ml
Grof zout
1 tl
Koolzaadolie
2 el
Boter
25 g

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 °C (hetelucht).
  • Snijd de knolselderij in 8 plakken (ongeveer 1 cm dik), verwijder dan de schil.
  • Klop het ei in een diep bord. Meng in een aparte schaal de kaas, paneermeel, peterselie en zout. Haal elke plak knolselderij door het ei en vervolgens door het paneermengsel, druk het goed aan.
  • Verhit de helft van de olie in een pan en smelt de helft van de boter tot deze goudkleurig is. Bak 4 van de knolselderij schnitzels op middelhoog vuur ongeveer 2 minuten aan elke kant.
  • Verplaats ze naar een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met de overige plakken.
  • Bak ongeveer 12 minuten bovenin de oven.
  • Serveer de knolselderij schnitzels met bijvoorbeeld gebakken ovenaardappelen, in boter gesauteerde savooiekool en crème fraîche op smaak gebracht met peterselie, citroen, zout en peper.
Eet smakelijk!

Kies de beste knolselderij

Zoek naar een stevige, zware knolselderij met een gladde huid en zonder plekjes. Een verse moet overal solide aanvoelen als je erin knijpt. Vermijd exemplaren die zacht of hol aanvoelen. Diepe groeven en scheuren kunnen vuil vasthouden en ervoor zorgen dat de binnenkant uitdroogt, terwijl zachte plekken vaak betekenen dat hij over zijn hoogtepunt heen is.

Bereid de knolselderij voor

Verwijder de harde buitenhuid om het midden bloot te leggen. Snijd de knolselderij in gelijke stukken voor een consistent garing. Kook de plakken in gezouten water ongeveer 15 minuten tot ze gemakkelijk doorboord kunnen worden met een vork. Na het koken, leg ze over in een kom met koud water om af te koelen en het hanteren makkelijker te maken. Deze stap maakt de knolselderij zowel mals als milder.

FAQ: Vragen over knolselderij schnitzel

Als je tijdens het koken van de knolselderij schnitzel wat extra begeleiding nodig hebt, zullen deze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen het proces vergemakkelijken.

Wat is knolselderij schnitzel?

Knolselderij schnitzel is een draai aan de klassieke schnitzel, waarbij vlees wordt vervangen door plakken knolselderij. De groente wordt bedekt met een knapperig paneermengsel met cheddar en Maasdam kaas, vervolgens gefrituurd tot het goudbruin is. Terwijl traditionele schnitzel, populair in Oostenrijk en Duitsland, een eenvoudige paneerlaag heeft, brengt deze versie een rijkere, hartigere smaak met zijn kaasachtige korst.

Hoe moet ik knolselderij schnitzel bewaren?

Bewaar overgebleven knolselderij schnitzel in een luchtdichte container in de koelkast tot 3 dagen. Voor langere opslag, vries het in een afgesloten bak of diepvrieszak tot 3 maanden. Verwarm in de oven of een pan tot het door en door warm is wanneer je klaar bent voor ronde twee. Als je vanuit bevroren toestand kookt, sla het ontdooien over en kook het meteen.

Hoe zorg ik ervoor dat knolselderij schnitzel mals en knapperig is?

Het koken van de knolselderij plakken voor het paneren helpt ze te verzachten, wat zorgt voor een malse textuur van binnen. Als je deze stap overslaat, snijd de knolselderij dan dun zodat het genoeg tijd heeft om grondig te garen in de oven. Voor een knapperige korst, gebruik de natte hand, droge hand methode. Houd één hand voor het dippen in het ei en de andere voor het paneermengsel om klonten te voorkomen en de laag gelijkmatig te houden. Druk het paneermeel stevig op de plakken zodat het goed blijft zitten. Bak in een mengsel van boter en olie op middelhoog vuur tot het goudbruin is, en maak het af in de oven voor een gelijkmatige crunch. Voorkom dat de pan te vol raakt, omdat te veel stoom de paneerlaag zompig kan maken in plaats van knapperig.

Voedingswaarde

Energie-inhoud:

1084 Kcal

vezels 24,8 gram vezels
eiwit 51,9 gram eiwit
koolhydraten 36,4 gram koolhydraten
vet 82 gram vet

Probeer ons eenvoudige recept voor knolselderij schnitzel

Eenvoudig en vol karakter, knolselderij krijgt een hele nieuwe persoonlijkheid in deze schnitzel. Eenmaal gekookt, wordt het lekker zacht van binnen, bijna boterachtig, terwijl er een geroosterde smaak naar voren komt. Eerst mild, dan onverwacht rijk, dit recept voor knolselderij schnitzel bewijst dat je knolselderij nooit moet onderschatten.

Knapperige kaaskorst met verse peterselie

Een gouden korst wikkelt zich rond de zachte knolselderij, waardoor elke hap een knapperige, kaasachtig wordt. Cheddar komt naar voren met zijn zuurheid, terwijl Maasdam smelt tot een zijdezachte laag met een milde zoetheid en een vleugje nootachtigheid.

De twee kazen werken als een droom, worden geroosterd tijdens het koken. Dan is er de peterselie, die zich stiekem mengt met een frisse, peperachtige draai die door de kaas snijdt en de zaken fris en levendig houdt.

Heerlijke bijgerechten die passen bij je knolselderij schnitzel

Een schnitzel zo goed heeft bijgerechten nodig die net zo goed smaken. Serveer het met gebakken ovenaardappelen, in boter gesauteerde savooiekool en een koele crème fraîche dip. De aardappelen hebben een knapperige schil en de kool introduceert een subtiele zoetheid. Dan is er de crème fraîche dip, glad en zuur, die invalt om de zaken fris te houden.

Een komkommersalade met azijn en dille voegt een scherpe zuurheid en een delicate grassige geur toe. Aardappelpuree verhoogt het comfort, terwijl geroosterde wortels of knoflook sperziebonen leunen naar diepere, gekarameliseerde smaken. Hoe je het ook serveert, de schnitzel hoeft nooit alleen te staan.

Als je er helemaal voor bent om groenten in de schijnwerpers te zetten, stop dan niet bij dit recept. Je moet onze gouden wortelfritters, stevige linzenburgers of kruidige geplette aardappelen bekijken.

Een creatieve draai aan traditionele schnitzel

Schnitzel is al generaties lang een favoriet, bekend om zijn gouden korst en knapperige crunch. Terwijl de traditionele schnitzel wordt gemaakt met dun geslagen vlees, ruilen wij het voor knolselderij, en niet alleen voor de lol. In tegenstelling tot wortels of bieten die te stevig blijven of aardappelen die te zacht worden, belandt knolselderij precies in het zoete midden.

Onze versie behoudt alles wat schnitzel geweldig maakt, maar introduceert een nieuwe manier om ervan te genieten. Een frisse draai aan een klassieker die bewijst dat er veel heerlijke manieren zijn om van een schnitzel te genieten.

Geef het recept een persoonlijke twist

Als je je knolselderij schnitzel meer pit wilt geven, kunnen de juiste kruiden je daarbij helpen. Kruid het op voor het paneren of smokkel extra smaken in de korst. Wil je een rokerige rand? Gerookte paprika brengt die diepe, warme intensiteit. Knoflookpoeder verhoogt de hartige punch, terwijl cayennepeper binnenkomt met een langzaam opbouwende hitte.

Gedroogde tijm leunt meer naar kruidig en peperig, terwijl oregano binnenkomt met een gedurfde, licht citrusachtige smaak die dwars door de kaas snijdt. Mosterdpoeder voegt een scherpe, zuurheid diepte toe en een vage warmte die de coating in evenwicht brengt.

Voor extra crunch, roer fijngehakte hazelnoten of walnoten door het paneermeel. Hazelnoten houden de zaken licht en geroosterd met een vleugje zoetheid, terwijl walnoten dieper gaan, met een aardse beet en een subtiele bitterheid die speelt met de knapperige korst.

https://www.arla.nl/recepten/knolselderij-schnitzel/