Knäckebröd

Knäckebröd

30 min.
Knapperig, zelfgemaakt knäckebröd is een lekkere traktatie. Ons recept voor knäckebröd met zaden is op smaak gebracht met kruiden als basilicum en tijm en zit vol knapperige amandelen, zonnebloempitten en lijnzaad voor smaak en textuur. Ze zijn heerlijk, hebben een mooie bite en zijn perfect om te beleggen met kaas, worst, pesto, tapenade en alle soorten tapas.
https://www.arla.nl/recepten/knackebrod/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  • Snijd de boter in kleinere stukjes en verkruimel deze met de bloem tot het geheel op geraspte kaas lijkt.
  • Meng het deeg snel met het ei en voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig lijkt.
  • Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier. Rol het deeg met behulp van een deegroller tot een vierkant (ca. 25x30 cm).
  • Verwijder het bovenste vel papier en snijd het deeg met een mes in kleine vierkantjes (ongeveer 5x5 cm).
  • Trek het stuk bakpapier op een bakplaat en bak het knäckebröd ongeveer 20 minuten in het midden van de oven goudbruin.
  • Haal uit de oven en laat ze zonder het bakpapier afkoelen op een rooster. Serveer het knäckebröd bijvoorbeeld als onderdeel van een tapasspread.
Eet smakelijk!
Tip

Na verloop van tijd wordt knäckebröd vanzelf zachter en slof doordat ze vocht uit de omgeving opnemen. Maar als in het ergste geval je zelfgebakken knäckebröd zacht is geworden, doe je hem een paar minuten in de oven op 100°C (gewone oven). Zo wordt het weer knapperig. Je kunt het oudbakken knäckebröd ook een nieuw leven geven door het te gebruiken als basis voor een zelfgemaakte paneerlaag in plaats van bloem of paneermeel uit de winkel, wanneer je gerechten wilt maken als krab- of garnalenkoekjes, gehaktballen, gehaktbrood, ovenschotels met kruimels en gepaneerde kip, vis of groenten.

Vragen over knäckebröd

Met ons snelle en gemakkelijke recept voor knäckebröd kun je binnen een uur van deze snack met zaadjes smullen. Lees onze antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder om meer te weten te komen over de knapperige traktatie en inspiratie op te doen over hoe je er het beste van kunt genieten.

Wat is knäckebröd?
Knäckebröd is een soort platte, dunne cracker die erg populair is in Noord-Europa. Deze broodsoort kan worden bereid met een scala van ingrediënten, waaronder verschillende soorten meel, verschillende granen en zaden, en allerlei smaakstoffen. De hartige cracker is voor velen een basisvoedsel en wordt beschouwd als een geweldig tussendoortje, de perfecte basis voor een licht ontbijt of lunch, of zelfs een prachtige aanvulling op een goed gevulde tapasspread.
Hoe maak je knäckebröd?
Knäckebröd met zaden is een heerlijke snack op zich, maar kan ook worden verwerkt tot een heerlijk ontbijt, een lichte lunch of zelfs een smakelijk voorgerecht in tapasstijl. Gelukkig is zelfgebakken knäckebröd snel en gemakkelijk te maken. Verkruimel de boter met het mengsel van droge ingrediënten en meng het deeg met het losgeklopte ei. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en bepaal hoe groot je het knäckebröd wilt maken. Als ze eenmaal gebakken en afgekoeld zijn, kun je ze zo eten of met verschillende soorten knäckebrödbeleg.
Wat doe je op knäckebröd?
Hoewel onze knäckebrödjes smaakvol genoeg zijn om op zichzelf te eten, smaken ze nog heerlijker met verschillende soorten heerlijk beleg. Klassiek beleg is bijvoorbeeld hartig, zoals vleeswaren, worst, pesto, tapenade, verse of geroosterde groenten en allerlei soorten kaas, maar ook zoet, zoals jam of pindakaas smaakt er heerlijk op. Wat de smaken betreft, kun je met het eten van knäckebröd vele kanten op, afhankelijk van het tijdstip van de dag, wat je bij de hand hebt en vooral waar je zin in hebt.
Hoe bewaar je knäckebröd?
Indien goed bewaard, is zelfgemaakt knäckebröd tot 2 weken houdbaar. Maar we vermoeden dat je het waarschijnlijk allemaal zult opeten voordat het de tijd heeft gekregen om oud te worden! Nadat het op een rooster heeft kunnen afkoelen, doe je het in een luchtdichte bak en bewaar je het op kamertemperatuur op je aanrecht of in je voorraadkast. Invriezen is niet aan te raden omdat het gemakkelijk ijskristallen vormt, waardoor het eerder zompig dan knapperig wordt.

Ingrediënten

Fijngehakte amandelen, fijngehakt
½ dl
Zonnebloempitten
½ dl
Lijnzaad
½ dl
Gedroogde basilicum
1 tl
Gedroogde tijm
1 tl
Bakpoeder
½ tl
Grof zout
½ tl
Speciale tarwebloem (ca. 200 ml)
125 g
Boter
50 g
Losgeklopt ei
½

Zelfgemaakt knäckebröd als lichte snack

Het beste recept voor knäckebröd voor een lichte, knapperige en ongelooflijk veelzijdige snack. De heerlijke smaken en knapperige textuur van ons knäckebröd maakt het heerlijk op zichzelf wanneer je een snelle traktatie voor onderweg nodig hebt, maar het smaakt ook heerlijk met veel verschillende toppings als ontbijt of lichte lunch. Je kunt het zelfgemaakte knäckebröd zelfs gebruiken als bijgerecht bij soepen of als snack met luxe dips zoals onze bonendip met knoflook-, cayennepeper- en komijnsmaak.

Een knapperige traktatie met hartige basilicum en tijm

Knapperig knäckebröd met noten en zaden smaakt nog beter als er ook kruiden of specerijen aan worden toegevoegd. Daarom hebben we ervoor gekozen het onze te kruiden met gedroogde kruiden zoals tijm en basilicum. Beide hebben bloemige kwaliteiten en munt- en pepertonen die goed samengaan en veel smaak toevoegen aan dit knäckebröd. Grof zout wordt gebruikt om een vleugje zout toe te voegen aan de knapperige lekkernijen en om de smaken van de gedroogde kruiden te versterken.

Geniet van lekker knäckebröd met zaden

Ons recept voor knäckebröd bevat gehakte amandelen, lijnzaad en zonnebloempitten. De verschillende noten en zaden dragen bij aan de knapperige textuur van het knäckebröd en geeft het een complex smaakprofiel dat nootachtig, aards en licht zoet is. Deze combinatie van smaken past goed bij de kruidige heerlijkheid van basilicum en tijm en zorgt voor een veelzijdige eetervaring.

Ideeën voor toppings voor knäckebröd

Of je nu houdt van een zachte en romige kaas zoals brie of camembert, een zoutere zoals Gruyère of Manchego, of een scherpe, pittige blauwe kaas zoals Roquefort, kaas is een geweldige topping voor knäckebröd. Om de rijkdom van je gekozen kaas te compenseren, kun je hem bijvoorbeeld combineren met onze zoete aardbeienjam of onze chutney met tomaat, komkommer, mango en gember, die pittig, zoet en zuur is. Het gebruik van roomkaas of kwark onder smaakvolle fruitconserven zoals onze levendige pruimenjam of vers fruit zoals bosbessen, frambozen of aardbeien past, misschien verrassend, ook goed bij de hartige, kruidige smaken van ons knäckebröd met zaadjes.

Geserveerd met een basis van roomkaas en combinaties van toppings voor toastjes, zoals avocado en gerookte zalm, olijventapenade en gerookte ham, pesto en geroosterde tomaten en asperges, of met chilipeper bestrooide maïs, avocado en koriander,wordt je knäckebröd van een tussendoortje omgetoverd tot elegante voorgerechtjes of hors d'oeuvres die indruk zullen maken en op elk diner of grote bijeenkomst.

Probeer je favoriete kruiden en zaden

Meng de ingrediënten voor het knäckebröd in ons recept om het interessant te houden. Om vullend volkoren knäckebröd te maken vervang je ½ van de tarwebloem door volkorenmeel of experimenteer met rogge- of speltmeel voor je knäckebröd met zaden en granen. Je kunt ook wat geraspte kaas toevoegen aan zowel het mengsel als aan de bovenkant voor het bakken.

Als je subtielere veranderingen wilt aanbrengen, speel dan met de kruiden en zaden die je gebruikt om je knapperige lekkernijen op smaak te brengen. Gebruik een bekend kruidenmengsel zoals provençaalse kruiden of experimenteer met het maken van je eigen mengsel door smaakvolle gedroogde kruiden zoals rozemarijn, peterselie en basilicum te combineren, maak een pittige versie met paprika en cayennepeper, of probeer een Italiaanse smaakcombinatie met oregano en tomaten-, knoflook- en bieslookpoeder. 

Lijnzaad en zonnebloempitten met hun aardsheid en lichte zoetheid zijn vaak een hoofdbestanddeel van de beste recepten voor knäckebröd, maar waarom zou je het daarbij laten? Lichte of donkere sesamzaadjes geven je zelfgemaakte knäckebröd een boterachtige, nootachtige smaak die het kruidige smaakprofiel aanvult. Maanzaad doet het ook goed in knäckebröd omdat het de knapperige textuur ervan versterkt. Vergeet niet zeezout of een ander soort grof zout te gebruiken om de smaken van de door jou gekozen kruiden en zaden te versterken.