Kiptaco's

Kiptaco's

Op zoek naar de perfecte vrijdagavondmaaltijd? Zoek dan niet verder. Deze taco's met op kip, gemarineerd in limoen voor een frispittige smaak, worden zeker een favoriet voor de hele familie.
https://www.arla.nl/recepten/kiptacos/

Bereidingswijze

  • Snijd de kip fijn. Meng limoenschil, limoensap, olie, zout en peper in een kom.
  • Voeg de kip toe, meng goed en laat 30 minuten marineren.
  • Terwijl de kip aan het marineren is, kun jij de vulopties voor de taco's in aparte kommen doen.
  • Bak de kip in een hete koekenpan tot deze goed gaar is. Verwarm de tacoschelpen volgens de instructies op de verpakking. Serveer de kip samen met de vulling.
Eet smakelijk!

Kiptaco's

Moeten taco's zacht of knapperig zijn?
Traditionele taco's worden gemaakt met zachte, maiz (mais) tortilla's, maar de Tex-Mex-variant wordt vaak gegeten met zowel harde taco's, tortilla's op basis van mais of zachtere tarwewraps. Aanpassen naar smaak – de keuze is aan jou!
Smaken tacokruiden goed bij kip?
Dit recept maakt gebruik van limoen om de kip op smaak te brengen, maar er is een breed scala aan kant-en-klare tacokruidenmixen beschikbaar en deze werken goed. Je kunt zelfs in een mum van tijd je eigen tacokruiden maken door paprika, oregano, chili, knoflookpoeder en uienpoeder te combineren, plus zout en peper naar smaak.
Wat past er goed bij kiptaco's?
De favoriete traditionele niet-alcoholische drank voor bij taco's is horchata (gemaakt met tijgernoten en melk) die een verkoelende balans biedt aan het kruidige eten. Als dat echter niet te koop is, passen verse vruchtensappen of een eenvoudige limoendrank ook goed bij dit recept.

Ingrediënten

Kip/tacomix
Kipfilets
500 g
Limoenen (onbehandeld), schil en sap
2
Olijfolie
1 el
Een snufje zout
Gemalen zwarte peper
Voor het serveren
Tacoschelpen
1 pak
Zure room
200 ml
Avocado's, in stukken gesneden
2
Grote tomaten, in blokjes gesneden
2
Ijsbergsla, gesneden
200 g
Geraspte kaas, texmex
70 g
Maïs
200 g

Een heerlijke klassieker

Deze Texmex-variant, een spin-off uit de Mexicaanse keuken met oorsprong in de Rio Grande-vallei. Uit deze regio komen vele gerechten die in het buitenland vaak bekender zijn geworden dan in het land van herkomst, zoals fajitas, chili con carne en nacho's.

De perfecte interactieve familiemaaltijd

Door alle vullingen van de taco's apart in kommen te serveren, kan het hele gezin creatief aan de slag en naar smaak hun eigen taco samenstellen. Door voorzichtig de sissende hete pan met de kip op tafel te zetten zorg je voor een dramatisch, bevredigend effect. Zoals altijd met warm eten, moet je echter wel goed opletten - deze serveeroptie is alleen geschikt voor volwassenen.

Alternatieve kruidenideeën

Deze veelzijdige versie van taco's kan op vele manieren worden aangepast. Ingelegde jalapeños zijn de ideale manier om wat pittigheid toe te voegen, terwijl gehakte koriander voor een bloemige touch zorgt (voor degenen zonder de genetische variant waardoor koriander ongewoon smaakt). Voor een perfecte balans tussen pittige warmte en diepe smaak, voeg je wat geraspte chili toe aan de marinade en serveer je deze vervolgens met zelfgemaakte guacamole.

Veel restjes?

Als er na het eten veel vulling is overgebleven, kun je deze gebruiken om een burrito te vullen, wat hete saus naar keuze toe te voegen en vervolgens goed in te pakken en in de koelkast te bewaren, zodat je het ergens de komende dagen kunt opeten.