Kiptaco's

Op zoek naar de perfecte vrijdagavondmaaltijd? Zoek dan niet verder. Deze taco's met op kip, gemarineerd in limoen voor een frispittige smaak, worden zeker een favoriet voor de hele familie.
Ingrediënten
Kip/tacomix
Kipfilets
|
500 g |
---|---|
Limoenen (onbehandeld), schil en sap
|
2 |
Olijfolie
|
1 el |
Een snufje zout
|
|
Gemalen zwarte peper
|
Voor het serveren
Tacoschelpen
|
1 pak |
---|---|
Zure room
|
200 ml |
Avocado's, in stukken gesneden
|
2 |
Grote tomaten, in blokjes gesneden
|
2 |
Ijsbergsla, gesneden
|
200 g |
Geraspte kaas, texmex
|
70 g |
Maïs
|
200 g |
Bereidingswijze
Kiptaco's
Moeten taco's zacht of knapperig zijn?
Traditionele taco's worden gemaakt met zachte, maiz (mais) tortilla's, maar de Tex-Mex-variant wordt vaak gegeten met zowel harde taco's, tortilla's op basis van mais of zachtere tarwewraps. Aanpassen naar smaak – de keuze is aan jou!
Smaken tacokruiden goed bij kip?
Dit recept maakt gebruik van limoen om de kip op smaak te brengen, maar er is een breed scala aan kant-en-klare tacokruidenmixen beschikbaar en deze werken goed. Je kunt zelfs in een mum van tijd je eigen tacokruiden maken door paprika, oregano, chili, knoflookpoeder en uienpoeder te combineren, plus zout en peper naar smaak.
Wat past er goed bij kiptaco's?
De favoriete traditionele niet-alcoholische drank voor bij taco's is horchata (gemaakt met tijgernoten en melk) die een verkoelende balans biedt aan het kruidige eten. Als dat echter niet te koop is, passen verse vruchtensappen of een eenvoudige limoendrank ook goed bij dit recept.
Een heerlijke klassieker
Deze Texmex-variant, een spin-off uit de Mexicaanse keuken met oorsprong in de Rio Grande-vallei. Uit deze regio komen vele gerechten die in het buitenland vaak bekender zijn geworden dan in het land van herkomst, zoals fajitas, chili con carne en nacho's.
De perfecte interactieve familiemaaltijd
Door alle vullingen van de taco's apart in kommen te serveren, kan het hele gezin creatief aan de slag en naar smaak hun eigen taco samenstellen. Door voorzichtig de sissende hete pan met de kip op tafel te zetten zorg je voor een dramatisch, bevredigend effect. Zoals altijd met warm eten, moet je echter wel goed opletten - deze serveeroptie is alleen geschikt voor volwassenen.
Alternatieve kruidenideeën
Deze veelzijdige versie van taco's kan op vele manieren worden aangepast. Ingelegde jalapeños zijn de ideale manier om wat pittigheid toe te voegen, terwijl gehakte koriander voor een bloemige touch zorgt (voor degenen zonder de genetische variant waardoor koriander ongewoon smaakt). Voor een perfecte balans tussen pittige warmte en diepe smaak, voeg je wat geraspte chili toe aan de marinade en serveer je deze vervolgens met zelfgemaakte guacamole.
Veel restjes?
Als er na het eten veel vulling is overgebleven, kun je deze gebruiken om een burrito te vullen, wat hete saus naar keuze toe te voegen en vervolgens goed in te pakken en in de koelkast te bewaren, zodat je het ergens de komende dagen kunt opeten.
