Kipsalade

Kipsalade

25 min.
Een favoriete salade die je gemakkelijk kunt maken met kant en klare gegrilde kip. Serveer met een romige dressing van avocado en zure room.
https://www.arla.nl/recepten/kipsalade/

Bereidingswijze

  • Ontbeen de kip en snijd het vlees in stukjes. Halveer de tomaten. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes.
  • Meng de kip en de groenten in een kom of op een schaal. Bestrooi met croutons.
  • Schil, ontpit en prak de avocado. Meng met het citroensap en de zure room. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de saus bij de salade.
Eet smakelijk!

Kipsalade

Hoe voorkom je dat kipsalade waterig wordt?
Gebruik niet teveel ingrediënten die veel water bevatten, zoals tomaat, selderij of druiven, vooral als je de salade van tevoren bereidt. Hak deze ingrediënten en bewaar ze apart, laat overtollig vocht weglopen en voeg ze vlak voor het serveren toe. Hetzelfde geldt voor de dressing: houd die apart en voeg hem pas als laatste stap van het recept toe.
Waarom smaakt mijn kipsalade flauw?
Het mooie van deze salade is dat flauw heel gemakkelijk een smaaksensatie kan worden door er een paar extra ingrediënten in te verwerken. Controleer eerst of je voldoende zout hebt toegevoegd, de universele smaakversterker die bij te spaarzaam gebruik tot menig glansloos gerecht leidt. Een andere toevoeging die je gerecht onmiddellijk opfleurt is elke vorm van zuur zoals citroen, limoen of zelfs augurkensap.
Wat moet ik doen als mijn kipsalade te zout is?
Zuur of vet neutraliseert, tot op zekere hoogte althans, een te zout gerecht. Voor dit recept adviseren wij citroen- of limoensap voor de zuurgraad en geroosterde noten zoals pecannoten, amandelen of walnoten, als bron van vetten die niet alleen helpen met de zoutheid, maar ook extra diepte aan de smaak toevoegen.

Ingrediënten

Gegrilde kip
1
Kerstomaatjes
250 g
Komkommer
1
Gemengde groene salade
150 g
Croutons
25 g
Voor de dressing:
Rijpe avocado
1
Vers geperst citroensap
1 tl
Zure room
300 ml
Zout
½ tl
Zwarte peper naar smaak

Een Libanees wonder met drie ingrediënten

Labneh is een van de eenvoudigste geneugten van het leven: twee bescheiden ingrediënten die in 24 uur tijd als bij toverslag transformeren in een weelderige, romige en pittige kaas. Dit verrassend veelzijdige gerecht is je nieuwste toevoeging aan ontbijt, lunch, diner en elk tussendoortje.

Labneh – een zijdezacht, romig Libanees bijgerecht

Hoewel de oorsprong van labneh niet helemaal zeker is, is de traditie om kaas te maken van gezeefde yoghurt in Libanon al duizenden jaren bekend. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om in de regio een mezzeschotel te vinden zonder dit zijdezachte en heerlijk romige bijgerecht.

Hoe serveer je zelfgemaakte labneh?

Traditioneel wordt het in een kom gedaan, besprenkeld met een scheutje olijfolie, bestrooid met za'atar (een kruidig mengsel van oregano, sumak, sesamzaad en zout) en geserveerd als dip met warm pitabrood. Het is echter ongelooflijk veelzijdig en kan op broodjes worden gesmeerd, in balletjes worden gerold als snack of salade-ingrediënt, of worden overgoten met fruitcompote als smakelijk ontbijt of dessert.

Restjes labneh bewaren

Verse labneh kan in een luchtdicht bakje tot twee weken in de koelkast worden bewaard. Het kan ook in balletjes worden gerold, bedekt met olijfolie in een gesteriliseerde luchtdichte pot, en op een koele, donkere plaats tot drie maanden worden bewaard