Kipsalade

Een favoriete salade die je gemakkelijk kunt maken met kant en klare gegrilde kip. Serveer met een romige dressing van avocado en zure room.
Ingrediënten
Gegrilde kip
|
1 |
---|---|
Kerstomaatjes
|
250 g |
Komkommer
|
1 |
Gemengde groene salade
|
150 g |
Croutons
|
25 g |
Voor de dressing:
Rijpe avocado
|
1 |
---|---|
Vers geperst citroensap
|
1 tl |
Zure room
|
300 ml |
Zout
|
½ tl |
Zwarte peper naar smaak
|
Bereidingswijze
Kipsalade
Hoe voorkom je dat kipsalade waterig wordt?
Gebruik niet teveel ingrediënten die veel water bevatten, zoals tomaat, selderij of druiven, vooral als je de salade van tevoren bereidt. Hak deze ingrediënten en bewaar ze apart, laat overtollig vocht weglopen en voeg ze vlak voor het serveren toe. Hetzelfde geldt voor de dressing: houd die apart en voeg hem pas als laatste stap van het recept toe.
Waarom smaakt mijn kipsalade flauw?
Het mooie van deze salade is dat flauw heel gemakkelijk een smaaksensatie kan worden door er een paar extra ingrediënten in te verwerken. Controleer eerst of je voldoende zout hebt toegevoegd, de universele smaakversterker die bij te spaarzaam gebruik tot menig glansloos gerecht leidt. Een andere toevoeging die je gerecht onmiddellijk opfleurt is elke vorm van zuur zoals citroen, limoen of zelfs augurkensap.
Wat moet ik doen als mijn kipsalade te zout is?
Zuur of vet neutraliseert, tot op zekere hoogte althans, een te zout gerecht. Voor dit recept adviseren wij citroen- of limoensap voor de zuurgraad en geroosterde noten zoals pecannoten, amandelen of walnoten, als bron van vetten die niet alleen helpen met de zoutheid, maar ook extra diepte aan de smaak toevoegen.
Een Libanees wonder met drie ingrediënten
Labneh is een van de eenvoudigste geneugten van het leven: twee bescheiden ingrediënten die in 24 uur tijd als bij toverslag transformeren in een weelderige, romige en pittige kaas. Dit verrassend veelzijdige gerecht is je nieuwste toevoeging aan ontbijt, lunch, diner en elk tussendoortje.
Labneh – een zijdezacht, romig Libanees bijgerecht
Hoewel de oorsprong van labneh niet helemaal zeker is, is de traditie om kaas te maken van gezeefde yoghurt in Libanon al duizenden jaren bekend. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om in de regio een mezzeschotel te vinden zonder dit zijdezachte en heerlijk romige bijgerecht.
Hoe serveer je zelfgemaakte labneh?
Traditioneel wordt het in een kom gedaan, besprenkeld met een scheutje olijfolie, bestrooid met za'atar (een kruidig mengsel van oregano, sumak, sesamzaad en zout) en geserveerd als dip met warm pitabrood. Het is echter ongelooflijk veelzijdig en kan op broodjes worden gesmeerd, in balletjes worden gerold als snack of salade-ingrediënt, of worden overgoten met fruitcompote als smakelijk ontbijt of dessert.
Restjes labneh bewaren
Verse labneh kan in een luchtdicht bakje tot twee weken in de koelkast worden bewaard. Het kan ook in balletjes worden gerold, bedekt met olijfolie in een gesteriliseerde luchtdichte pot, en op een koele, donkere plaats tot drie maanden worden bewaard
