Kipquiche

Kipquiche

1 u
Met een quiche zit je altijd goed. Deze quiche is romig en vol van smaak dankzij de gearomatiseerde zure room en de kip. Ook perfect bij een buffet of picknick!
https://www.arla.nl/recepten/kipquiche/

Bereidingswijze

  • Meng de bloem en boter tot een kruimelig geheel. Voeg water toe en kneed snel tot een deeg.
  • Druk het deeg in een springvorm met een diameter van ongeveer 23 cm. Prik de taartbodem in met een vork en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de kip in kleinere stukjes. Snijd de prei fijn. Zout de kip en bak hem in boter in een pan. Voeg de prei toe en bak deze mee. Laat iets afkoelen.
  • Maak de paprika’ schoon en snijd in blokjes. Meng de kip, prei, paprika, zure room, eieren en de helft van de kaas.
  • Bak de taartbodem ca. 10 minuten voor.
  • Verdeel het mengsel over de taartbodem en bestrooi met de rest van de kaas.
  • Bak 35-40 minuten onderin de oven.
Eet smakelijk!

Kipquiche

Hoe maak je een kipquiche zonder een kleffe bodem?
Het geheim is om je bodem een voorsprong te geven door hem voor te bakken en ervoor te zorgen dat je vulling op kamertemperatuur is als je hem toevoegt aan de bodem.
Hoe voorkom je dat een quiche waterig wordt?
Denk eraan dat een quiche een custardachtige, licht wiebelige textuur moet hebben. Als hij vloeibaarder is, zijn de drie meest voorkomende redenen te lang bakken, te kort bakken of een verkeerde verhouding tussen ei en melk.
Moet je gaatjes prikken in de bodem van een hartige taart?
Zeker. Dit helpt de stoom te ontsnappen tijdens het bakken en is het geheim van de kruimelige bodem die kenmerkend is voor quiches.
Hoe weet je dat je quiche klaar is?
Let op het wiebelen: het punt waarop de vulling aan de randen stevig vastzit, maar in het midden nog wiebelt, dan is je quiche klaar.

Ingrediënten

Bodem
Algemeen bloem
180 g
Boter
125 g
Koud water
2 el
Vulling
Kipfilets
2
Preien
300 g
Boter, biologisch
15 g
Zout
½ tl
Rode paprika
1
Zure room, light, paprika en chili
200 ml
Eieren
3
Geraspte kaas, gratin
70 g

Een instant lievelingsgerecht, elke keer

Of het nu een informele picknick of een verfijnd theekransje is, dit recept stelt nooit teleur. Romig en zijdezacht met precies de juiste bite van de kip, de groente en het bladerdeeg: deze Frans geïnspireerde taart is de ster van elke show.

De oorsprong van quiche

Hoewel veel mensen denken dat quiche een verfijnde Franse versie van de nederige hartige taart is, blijkt uit de archieven dat hij voor het eerst in Duitsland werd gebakken. Wat begon als een eenvoudige custard van ei en gerookt spek, gebakken in een briochedeeg, werd al snel populair in de rest van Europa, waaronder Engeland en vooral Frankrijk, waar het, volgens sommigen, werd geperfectioneerd.

Een geweldig beginnersrecept als je voor het eerst quiche maakt

Iedereen heeft een quicherecept nodig in zijn repertoire en dit recept is perfect voor beginnende bakkers. Supermakkelijk te maken en een geweldige gerecht voor elke gelegenheid. Volg gewoon het recept voor een vlekkeloze showstopper, elke keer weer.

Tips voor bewaren en invriezen

Om eventueel vocht buiten te houden, wikkel je de hele taart, of eventuele restjes, in huishoudfolie en bewaar je deze tot vier dagen in een luchtdichte bak in de koelkast. Dit recept is ook prima in te vriezen, zowel voor als na het bakken. Als je met een gebakken taart werkt, leg hem dan een paar uur in de vriezer om op te stijven, en wikkel hem dan strak in minstens twee lagen huishoudfolie. Voor ongebakken taarten kunt je de bodem en de vulling het beste apart invriezen, zodat de kenmerkende knapperigheid en luchtigheid behouden blijven.