Het beste recept voor kippendijen levert sappig, mals vlees op met een krokant vel. Om het vlees perfect te garen, trek je het vel strak over de dijen, en prik je het eventueel vast met een tandenstoker. Zo beschermt het vel het vlees tegen te gaar worden terwijl het lekker krokant wordt. De huid inwrijven met een beetje olijfolie voordat je de kip op smaak brengt met grof zout en lemon pepper helpt ook bij het krokant maken. Rooster de dijen met het vel naar beneden gedurende de eerste 10 minuten.
Van de snelle recepten voor kippendijen uit de oven is het onze, waarbij het vlees wordt geserveerd met verse pasta en een romige saus met groente en Parmezaanse kaas, zeker een succes. Lees hieronder meer in de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen.
Kippendijen (ca. 700 g)
|
4 |
---|---|
Grof zout
|
¼ tl |
Lemon pepper
|
¼ tl |
Water
|
100 ml |
---|---|
Doperwt
|
200 g |
Kookroom, 8%
|
250 ml |
Grof zout
|
½ tl |
Lemon pepper
|
½ tl |
Groene asperges, in hapklare stukjes
|
250 g |
Sugar snaps, schuin gesneden
|
200 g |
Parmezaan, fijngeraspt
|
50 g |
Verse basilicum
|
2 dl |
Gekookte verse pasta, bijvoorbeeld fettuccine
|
500 g |
---|
Kippendijen zijn een zeer sappig en smaakvol deel van de kip, omdat het vlees vetter is en daardoor een intensere en rijkere smaak heeft. Geserveerd met zachte, verse pasta met een heerlijke zelfgemaakte groentesaus zullen deze krokant gebakken kippendijen uit de oven snel een favoriet van het hele gezin worden. Bovendien hoef je niets anders te doen dan de kippendijen te kruiden voordat je ze gaar bakt in de oven. Je hebt het eten klaar met bijna geen ander werk dan het bereiden van de gemakkelijke saus.
Als je op zoek bent naar andere heerlijke kipmaaltijden, raden wij je aan onze vele verschillende recepten te bekijken, zoals de klassieke kipburgers, Mexicaanse kipwraps, een Italiaans geïnspireerde spaghetti met kip met een smakelijke tomatensaus, en onze versie van een pittige Indiase kip tikka masala.
Met al dente pasta, een rijke en zachte kaassaus, groenten die nog knapperig zijn en gebakken kippendijen die vochtig en mals zijn van binnen en krokant van buiten, voldoet dit diner aan alle eisen qua textuur. Ook op het gebied van smaak heeft het alles, met zijn hartige, umami-volle vlees dat eenvoudig en heerlijk wordt gekruid met zout en lemon pepper, naast de zoute parmezaansaus met licht bittere asperges, zoete sugarsnaps en aromatische verse basilicumblaadjes.
Een krokant gebakken kippendij verdient een rijke en romige saus als tegenwicht voor de knapperige huid en de stevige textuur. Onze romige groentesaus wordt gemaakt met room en parmezaan en is dus rijk en romig. De zoute smaak van de parmezaan en de frisheid en knapperigheid van de doperwten, asperges en sugarsnaps zorgen ervoor dat de groentesaus de juiste balans vindt tussen heerlijk rijk en zwaar.
Kippendijen uit de oven zijn heerlijk met allerlei verschillende kruiden en bijgerechten. Daarom kan het gerecht worden gevarieerd met verschillende kruiden en met de groenten die jij het lekkerst vindt of die je toevallig bij de hand hebt. Zo kun je verschillende kippendijrecepten maken die het best bij je smaak passen.
Maak een heerlijk rijke versie van de saus vol umami-smaak door champignons, sjalotjes, knoflook en prei te gebruiken en te garneren met verse bieslook voor een vleugje kleur en frisheid.
Je kunt ook voor een frissere aanpak kiezen door een marinade voor kippendijen te maken met versgeperst citroensap en verse rozemarijn. Combineer met de roomsaus met groente, maar voeg een zoetzoute Italiaans geïnspireerde combinatie toe van groenten zoals uien, tomaten en meer verse rozemarijn voor een smakelijke en kruidige versie die de in citroen gemarineerde kippendijen uit de oven aanvult.