Kipcurry

Romige en hete kipcurry als dagelijkse maaltijd of als feestmaaltijd. Dit is een klassieker! De zoetheid van de mangochutney verhoogt de currysmaak, terwijl de zure room een romige koelte aan de saus geeft. Serveer de kipcurry met vers gekookte rijst en een knapperige salade.
Ingrediënten
Curry
Kippendijen
|
4500 g |
---|---|
Kerriepoeder
|
2 el |
Paprikapoeder
|
2 el |
Zout
|
1 tl |
Gele uien
|
2 |
Knoflookteentjes
|
2 |
Boter
|
15 g |
Tomatenpuree
|
2 el |
Mangochutney
|
2 el |
Water
|
200 ml |
Blokje kip bouillonblokje
|
1 |
Zure room
|
300 ml |
Serveren met
Rijst
|
|
---|---|
Gemengde groene salade
|
Bereidingswijze
Kipcurry
Hoe laat je kipcurry beter smaken?
Om de smaak van je curry te verbeteren, verwarm je de kruiden eerst apart in hete olie om hun smaak vrij te laten komen voordat je de ui, knoflook en de rest van de ingrediënten toevoegt.
Hoe houd je kip mals in de curry?
Er zijn enkele eenvoudige stappen die ervoor zorgen dat je kip mals blijft tijdens het bereiden van je curry. De eerste is op de kip te slaan voordat je hem snijdt en de tweede is om hem langer op een lager vuur te bakken.
Kook je de kip voordat je hem aan een curry toevoegt?
Sommige curryfans pleiten ervoor om de kip van tevoren te koken voordat je hem aan de currysaus toevoegt en die methode is gebruikelijk in afhaalrestaurants omdat het tijd bespaart. Probeer beide methoden en kies welke het beste bij je past.
Wat serveer je bij kipcurry?
Gebruikelijke bijgerechten voor kipcurry zijn basmatirijst, naanbrood, chapatis of parathas. Bombay-aardappelen - aardappelen die worden gestoomd en vervolgens in kruiden worden gedaan - zijn een heerlijk alternatief dat gemakkelijk te maken is.
Waarom wordt de kip rubberachtig in curry?
Als je kip rubberachtig is geworden in de curry, dan is het te gaar geweest - ofwel omdat je hem op een te hoog vuur hebt gebakken, te lang hebt gebakken, of beide. Als je moeite hebt om de textuur goed te krijgen, probeer dan de kip in yoghurt te marineren voordat je hem gaat bakken. Zo blijft het vlees langer mals.
Voedingswaarde
Energie-inhoud:
vezels | 11,7 gram vezels |
eiwit | 860,2 gram eiwit |
koolhydraten | 44,4 gram koolhydraten |
vet | 623,4 gram vet |
Een eenvoudig, overheerlijk recept voor kipcurry
Oorspronkelijk afkomstig uit India en in een meer basale vorm misschien wel duizenden jaren oud verspreidde kipcurry zich in de jaren 1900, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar vrijwel elke stad ten minste één Indiaas restaurant heeft dat zijn eigen versie serveert. De basiscomponenten - ui, tomaat, kruiden en eiwit - zijn altijd aanwezig, maar er bestaat een eindeloos aantal variaties op deze formule.
Maak het vegetarisch
De Indiase keuken biedt een breed scala aan vegetarische opties. Deze curry veranderen in een vegetarisch alternatief is net zo eenvoudig als het vervangen van de kippenbouillon door groentebouillon en het vervangen van de kip door wat smakelijke paneer. Linzen zijn ook een goed alternatief en worden vaak gebruikt in Indiase gerechten.
Pas het kruidenniveau aan
Deze curry heeft een relatief milde smaak, dus als je hem pittiger wilt maken, zijn er twee eenvoudige alternatieven: voeg gedroogde chilipeper toe terwijl je de ui en knoflook bakt, of voeg aan het einde gesneden verse chilipeper toe. Laat de zaden zitten om het nog pittiger te maken.
Te heet? Voeg wat yoghurt toe
Heb je spijt van de hoeveelheid chilipeper die je hebt gebruikt? Geen probleem. Een klodder yoghurt of zure room maakt de curry wat koeler. Je kunt ook wat kokosmelk toevoegen. Deze koelt niet alleen af, maar geeft ook meteen extra smaak aan je curry.
Bewaar je kipcurry als volgt
Nadat het is afgekoeld, kan je je kipcurry drie tot vier dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Sommige mensen vinden dat de curry een dag later beter smaakt.
