Kipburger
Bereidingswijze
Tip
Als je het bakken of grillen van kip lastig vindt, kun je een vleesthermometer gebruiken om er zeker van te zijn dat de kip niet te gaar of niet gaar genoeg is. Steek de thermometer in het vlees waar dat het dikst is om de kerntemperatuur zo nauwkeurig mogelijk te meten. Als het vlees volledig gaar is, moet de thermometer 75 °C aangeven.
Tip
Heb je geen vleesthermometer? Prik dan in de kiplapjes om te zien of de sappen rood of helder zijn. Als de sappen rood of rozig zijn, moet de kip langer worden gebakken, en als ze helder van kleur zijn, betekent dit dat het vlees gaar is.
Tip
Maar omdat je de hamburgers zonder broodje 5 minuten in de oven gaat bakken om de kaas te laten smelten, moet je streven naar een kerntemperatuur van ongeveer 70°C, zodat de kipburgers niet te gaar worden en hun vochtigheid behouden.
Vragen over kipburgers
Als je ons makkelijke recept voor kipburgers eenmaal hebt geprobeerd, wordt het misschien wel een van je vast recepten. Hieronder kun je meer te weten komen over het gerecht door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.
Ingrediënten
Kipfilets (ca. 500 g)
|
4 |
---|---|
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
|
Mild paprikapoeder of gemalen zoete chilipeper
|
1 tl |
Olijfolie
|
1 el |
Bacon (ca. 125 g)
|
8 plakjes |
Ciabatta’s
|
4 |
Kaas, 13%
|
4 plakjes |
Tomatenketchup
|
4 el |
Gesneden tomaten (ca. 100 g)
|
2 |
Rode ui, in ringen (ca. 75 g)
|
1 |
Ijsbergsla (ca. 75 g)
|
8 bladeren |
Groentesticks, bijvoorbeeld wortelen en komkommer
|
400 g |
Sappige kipburger met kaas
Een zelfgemaakte kipfiletburger is bij veel mensen populair. De combinatie van malse kipfilet, gesmolten kaas en knapperig beleg op een krokante ciabatta zorgt voor een smakelijke kipburger met veel verschillende smaken en texturen. Veel mensen vinden ze lekker, en het is een heel gezinsvriendelijk gerecht.
Als je vaak hamburgers maakt en je wilt de broodjes zelf maken, bekijk dan eens ons recept voor briochebroodjes. Deze prachtig lichte en iets zoete broodjes zijn perfect voor een hamburger of een slider en als hamburgerbroodje voor dit heerlijke recept.
Burgers met gegrilde kip en paprikapoeder
Vergeleken met andere vleessoorten heeft kip een vrij milde smaak omdat het zo mager is. Daarom raden wij aan om het te kruiden met verschillende kruiden naast zout en peper. Mooi rood paprikapoeder geeft de kipburgers een beetje pit en een subtiel zoete en rokerige smaak die doet denken aan barbecue.
De perfecte kipfiletburger grillen
Een gegrilde kipburger heeft het perfecte stukje kip nodig. Door van kipfilet plattere burgers te maken, worden je kipburgers makkelijker te eten. Het maakt het grillen ook heel gemakkelijk. Als je ze op de barbecue of in een grillpan bereidt, ben je verzekerd van een prachtig gegaarde buitenkant met duidelijke grillstrepen in combinatie met een sappige, malse binnenkant.
Als finishing touch die deze hamburgerervaring naar een hoger niveau tilt, bak je de samengestelde burgers zonder het bovenste hamburgerbroodje een paar minuten in de oven zodat de kaas smelt.
Belegen met verse, knapperige groente
Geen recept voor kipburger is compleet zonder verschillende heerlijke groenten. Blaadjes ijsbergsla, tomaten en rode uien zijn klassieke kipburgeringrediënten.
De sla geeft een heerlijke frisheid aan de rijke kipburger en voegt ook een heerlijk knapperige textuur toe. Dat geldt ook voor de ringen rode ui met hun scherpe smaak, die de pittige zoetheid van de ketchup en de verse tomaten aanvult, en de heerlijk zoute bacon.
Hoewel je natuurlijk ook andere ideeën voor de garnering van kipburgers kunt uitproberen, zit je altijd goed met deze traditionele opties.
Experimenteer met een kipburgersaus
Een malse, goed gekruide kipburger kan goed worden gecombineerd met allerlei sauzen en dressings. Dat geeft je veel keuze als je probeert de perfecte saus te kiezen.
Als je houdt van de subtiele rooksmaak van het paprikapoeder, waarom ga je dan niet voor de klassieke, rokerige smaken met een frisse barbecuesaus om de ultieme barbecue-kipburger te maken?
Als je vindt dat de burgers al genoeg rooksmaak hebben, kun je het totale smaakprofiel in een iets andere richting sturen en gaan voor een kipburgerdressing, zoals een zoete en licht scherpe honing-mosterddressing of een uitgesproken dressing met blauwe kaas die zowel fris als romig is. De frisse en smaakvolle kerrie-mangodressing uit ons recept voor clubsandwiches is ook een mooie aanvulling op deze kipburgers.
Als je de klassieke combinatie van ketchup en mayo lekker vindt voor je hamburgers, probeer dan ons recept voor zelfgemaakte mayonaise en breng die op smaak met heerlijk pittige opties zoals rookgedroogde chipotle of srirachasaus. Beide soorten chili passen goed bij de met paprika gekruide kipburgers en de zoete en frisse ketchup.