We raden aan om kippendijen te gebruiken, omdat die sappiger, malser en smaakvoller zijn en een veel lekkerder gerecht opleveren. Snijd de stukken kip echter niet te klein, want dan krijg je taaie en draderige stukken vlees nadat je ze in de oven gebakken hebt en in de saus hebt laten sudderen.
Voor de beste aromatische ervaring gebruik je verse ingrediënten voor de marinade en de saus. Zorg er ook voor dat de kruiden niet te oud zijn, want dat kan de smaak van het gerecht beïnvloeden. Daarnaast geeft kurkuma veel kleur af, dus gebruik handschoenen om je handen te beschermen tegen vlekken wanneer je de kurkumawortel raspt.
Met dit makkelijke recept voor kip tikka masala maak je een op de Indiase keuken geïnspireerd currygerecht gedrenkt in een heerlijk romige kurkumasaus. Als je hieronder onze antwoorden leest op enkele van de meest gestelde vragen over deze curry, maak je hem binnenkort moeiteloos zelf.
Griekse yoghurt 10%
|
400 ml |
---|---|
Grote knoflook, geperst
|
3 |
Verse gember, fijngeraspt
|
2 el |
Garam masala
|
2 tl |
Kipfilets, in hapklare stukjes
|
500 g |
Boter
|
15 g |
---|---|
Verse kurkumapoeder, fijngeraspt
|
2 el |
Gele uien (ca. 225 g), fijngehakt
|
3 |
Geconcentreerde tomatenpuree
|
4 el |
Gezouten cashewnoten, fijngehakt
|
4 el |
Groentebouillon
|
200 ml |
Grof zout
|
1½ tl |
Gezouten cashewnoten, grof gehakt
|
2 el |
---|---|
Gedroogde chilivlokken
|
1 tl |
Gekookte rijst (bijv. zilvervliesrijst)
|
240 g |
---|---|
Spitskool en sla, fijngehakt
|
300 g |
Zure appels in kleine blokjes (ca. 200 g)
|
2 |
Ontdek een op de Indiase keuken geïnspireerde curry met ons authentieke recept voor kip tikka masala. Deze smakelijke curry met kip en een pittige oranje saus is overal ter wereld erg populair. Wij serveren hem bovenop gekookte rijst met cashewnoten en chilivlokken, wat zorgt voor een knapperige textuur en een pittig accent, en als bijgerecht een frisse salade.
Als je maar geen genoeg kunt krijgen van de Indiase keuken, probeer dan ook eens onze andere op deze keuken geïnspireerde recepten, zoals zelfgemaakte mangochutney, tandoori kip met mangosalade of kikkererwtencurry met gegrilde saladekaas.
Onze tikka-masalasaus dient als basis voor de gemarineerde kip en brengt alles in evenwicht. Hij is gemaakt van tomatenpuree en groentebouillon en is pittig en heeft een heerlijke textuur door de kurkuma en fijngehakte cashewnoten. Cashewnoten zijn een van de populairste noten in de Indiase keuken en worden gebruikt als garnering en in sauzen en curry's. Ze zorgen voor een rijke, notige smaak die andere traditionele Indiase smaken zoals chili, kurkuma en gember perfect aanvult. Deze licht pittige tikka-masalasaus is met zijn gladde en romige consistentie, notige en aardse smaken en heerlijke Indiase kruiden echt onweerstaanbaar.
We blijven trouw aan de klassieker en houden de kip sappig en mals met een yoghurtmarinade. De marinade voor kip tikka masala wordt gemaakt met gember, een teentje knoflook, garam masala en Griekse yoghurt. Als alles gemengd is, wrijf je de marinade in het vlees en laat je het rusten en marineren, zodat het al die heerlijke smaken kan opnemen. Garam masala is een combinatie van gemalen specerijen zoals zwarte peper, komijn, koriander, nootmuskaat, kaneel, kardemom en kruidnagel, en wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. In combinatie met gember geeft garam masala de kip een heerlijk kruidige smaak met een subtiel vleugje citrus dat echt onweerstaanbaar is.
Geef de curry een eigen accent door voor lamsvlees met groenten te kiezen. Tikka is Hindi voor 'kleine stukjes' en masala verwijst naar het kruidenmengsel. Er zijn dus geen vaste regels die zeggen dat je kip moet gebruiken. Je kunt dus makkelijk een smakelijke tikka masala met lamsvlees maken door kleine stukjes lamsvlees met dezelfde marinade in te wrijven en ze te grillen in de pan of oven. Het resultaat is een heerlijk en ongelooflijk aromatisch gerecht. We raden aan om lamsbout, -schouder of -lendenstuk zonder bot te gebruiken en wat vet aan het vlees te laten zodat het tijdens het bereiden vochtig en mals blijft.
Als je een versie zonder vlees wilt proberen, kun je een vegetarische tikka masala maken met bloemkool, wortels en kikkererwten. Sla het marineren over en roer de groenten en kikkererwten samen met de groentebouillon door de saus en laat het geheel sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Garneer met verse korianderblaadjes en eventueel een beetje Griekse yoghurt.