Kikkererwtensalade

Een eenvoudige salade met een vleugje van de Middellandse Zee. Bijna als een tabouleh, maar dan zonder de bulgur en met kikkererwten. Dit is een geweldige vegetarische optie voor buffetten, picknicks en lichte lunches.
Ingrediënten
Kikkererwten (1 pot of blik)
|
400 g |
---|---|
Komkommer
|
1 |
Rode ui
|
1 |
Sesamolie
|
1 tl |
Olie uit kruiden- en specerijenblokjes
|
2 el |
Gehakte peterselie
|
25 g |
Kruiden en specerijenblokjes in olie
|
1 pan |
Citroen
|
½ |
Zout en peper
|
Bereidingswijze
Tip
Je kunt het water bewaren waarin de kikkererwten zijn gekookt. Dit wordt aquafaba genoemd. Je kunt het gebruiken als vervanging voor eidooiers als je kookt of bakt voor veganisten of mensen met een ei-allergie.
Kikkererwtensalade
Gedroogde of ingeblikte kikkererwten: wat is het beste?
Dit is geheel naar eigen smaak en de tijd die je beschikbaar hebt. De ingeblikte variëteit is handiger, sneller te bereiden en barst van de smaak. Gedroogde kikkererwten moeten daarentegen met de hand worden gesorteerd om stenen of verkleurde bonen te verwijderen, een nacht worden geweekt (of versneld een uur in heet water worden geweekt) en vervolgens tot wel een uur op de kookplaat sudderen. Sommigen zeggen dat al dit werk resulteert in een rijkere, vollere en vleziger smaak in vergelijking met hun ingeblikte tegenhangers. Probeer beide eens en kijk welke jouw voorkeur heeft!
Wat gaat er goed samen met kikkererwten?
Kikkererwten zijn ongelooflijk veelzijdig en dat geldt ook voor deze salade. Hij is even lekker als bijgerecht of als hoofdgerecht. Serveer de salade met een wat kerstomaatjes en olijven, geroosterd pitabrood en een kom tzatziki voor een snelle maaltijd die mooi genoeg is voor een feestje en lekker genoeg om met iedereen te delen.
Hoe bewaar je kikkererwtensalade?
Bewaar de kikkererwtensalade in een glazen bakje in de koelkast. Maak je geen zorgen als de kikkererwten een roze tint krijgen door langdurig contact met de rode uien. De kleurverandering zal de smaak niet beïnvloeden.
Hoe lang zijn gekookte kikkererwten houdbaar in de koelkast?
Gekookte kikkererwten blijven normaal ongeveer drie dagen goed. Als je ze langer wilt bewaren, haal ze dan uit de koelkast, giet ze in een pan en kook ze ongeveer 10 minuten zachtjes. Hierdoor worden alle bacteriën gedood die mogelijk beginnen te groeien.
Kikkererwten, ook bekend als garbanzo's, zijn een van de meest gecultiveerde peulvruchten ter wereld. Ze zijn een belangrijk ingrediënt in de mediterrane keuken en worden al duizenden jaren geteeld. Tegenwoordig produceert India er meer dan welk ander land ook.
Van salade tot hoofdmaaltijd
Als bijgerecht past deze salade goed bij van alles: van gebarbecued vlees en gegrilde sandwiches tot gebraden kip en vurige curry's. Je kunt er in een handomdraai een hoofdmaaltijd van maken door er een paar kebabspiesjes op te leggen (denk aan lamsvlees, rundvlees of falafel als een heerlijk vegetarisch alternatief), er lekker veel kip doorheen te doen of door er gegrilde grote portabella's aan toe te voegen.
Vervangers voor kikkererwten
Of je nu in de stemming bent om te gaan experimenteren, geen kikkererwten op voorraad hebt of een paar kieskeurige eters in de familie hebt, de meeste bonen zijn een goed alternatief in dit recept. Onze favoriete vervangers zijn witte, zwarte of kidneybonen. Maar je hoeft je niet tot bonen te beperken. Quinoa, linzen, groene erwten en bloemkoolrijst zijn allemaal uitstekende alternatieven die dit gerecht een geheel nieuwe smaakervaring geven.
Een snel recept voor het diner of de lunchtrommel
Kook een grote pot kikkererwten om in de koelkast te bewaren en je bent meteen klaar voor de komende week. Of gebruik voorgekookte kikkererwten uit blik voor een nog eenvoudigere oplossing. Hak alvast de peterselie en je hebt maar een paar minuten meer nodig om deze smakelijke salade te maken.
