Kaneelbroodjes moeten licht en luchtig zijn. Om de juiste consistentie voor het kaneelbroodjesdeeg te krijgen, is het belangrijk dat je niet te veel bloem gebruikt, anders worden de broodjes droog en taai. De sleutel tot heerlijke kaneelbroodjes is een kleverige consistentie. Om te voorkomen dat je in één keer te veel bloem toevoegt, voeg je de bloem geleidelijk toe en kneed je het deeg tot het plakkerig en wat veerkrachtig is. Een andere tip is om het geknede deeg te laten rijzen in een geoliede kom. Dit voorkomt dat het deeg aan de kom blijft plakken en uitdroogt. Zorg er in elk geval voor dat je niet te veel olie gebruikt, want dan wordt het deeg te 'olieachtig' en is het moeilijker om mee te werken.
Om tijd te besparen, kun je het deeg ook de avond tevoren bereiden zodat het de volgende dag klaar is om uit te rollen. Laat het deeg rijzen, doe het in een kom, dek het af met een vochtige doek of huishoudfolie en zet het in de koelkast (niet langer dan 24 uur). Wanneer je de broodjes wil bakken, haal je de kom uit de koelkast, verwijder je de doek of huishoudfolie gedeeltelijk en laat je het deeg rijzen tot het dubbel zo groot is. Ga dan verder met het recept.
De perfecte kaneelbroodjes maken kost tijd en moeite, maar met ons eenvoudige recept en onze tips heb je de perfecte kaneelbroodjes in een handomdraai klaar. Lees hieronder onze antwoorden op veelgestelde vragen, zodat je snel te weten komt hoe je deze heerlijke lekkernij maakt.
Boter
|
100 g |
---|---|
Melk
|
250 ml |
Gist
|
25 g |
Eieren
|
2 |
Speciale tarwebloem (ongeveer 8½ dl)
|
600 g |
Gemalen kardemom
|
2 tl |
Grof zout
|
1 tl |
Eieren mix voor bestrijken
|
Zachte boter
|
200 g |
---|---|
Bruine suiker
|
200 g |
Gemalen kaneelpoeder
|
1 el |
Poedersuiker
|
200 ml |
---|---|
Water
|
1½ el |
Optioneel: cacaopoeder
|
Zelfgemaakte kaneelbroodjes zijn een lekkernij voor het hele gezin en passen bij elke gelegenheid. Ze zijn makkelijk te maken: zowel voor het deeg, de kaneelvulling als het glazuur heb je alleen eenvoudige ingrediënten nodig. Kies zelf of je voor klassiek glazuur gaat of het geheel wat pittiger maakt door cacaopoeder toe te voegen. Voor je het weet wordt dit het favoriete tussendoortje van zowel kinderen als volwassenen!
De broodjes zijn lekker bij de koffie of thee in de ochtend, maar je kunt ze ook als snack of dessert eten. Ben je op zoek naar andere zoete recepten voor op de ochtendtafel of bij de thee? Probeer dan zeker onze heerlijke chocoladebrownies met walnoten met een glas melk of een blondie brownie met citroen en zure room met een dampende kop koffie.
De geur van warme kaneelbroodjes is uitnodigend en onweerstaanbaar. Met dit eenvoudige recept kun je jezelf en je familie verwennen met heerlijk zachte, kleverige kaneelbroodjes – want per slot van rekening smaken dit soort zoete en kleverige lekkernijen het beste wanneer je ze met je familie deelt.
Om de kaneelbroodjes af te werken, meng je poedersuiker met een beetje water en smeer je dit over de broodjes. Laat het glazuur in de broodjes trekken voor een kleverige textuur. Kies tussen gewoon glazuur met water en poedersuiker of chocoladeglazuur met cacaopoeder – of maak een mix zodat iedereen zijn favoriete glazuursmaak krijgt.
Het rollen van het deeg voor kaneelbroodjes is een belangrijke stap om perfect gevormde broodjes te krijgen – en gelukkig is dit erg makkelijk. Nadat het deeg is gerezen, strooi je wat bloem op je werkvlak zodat het deeg niet blijft plakken. Strooi wat bloem op het deeg en rol het uit. Voeg niet te veel bloem toe; het deeg moet nog plakkerig zijn. Als je het deeg hebt uitgerold, verdeel je de vulling van kaneel en suiker erover en rol je het vervolgens op. Gebruik een scherp mes om het in kleinere stukken te snijden.
Het geheim van perfecte, heerlijke kaneelbroodjes is een plakkerig, veerkrachtig deeg. Voeg de bloem beetje bij beetje toe om een droge textuur te voorkomen. Zodra het deeg loskomt van de zijkanten van de kom, kun je beginnen met kneden. Kneed het deeg niet te veel. Het moet na het kneden nog steeds zacht en plakkerig zijn. Maak een bal van het deeg en leg het in een kom bedekt met huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plaats rijzen.
Ben je een fan van zoet en zuur? Je kunt het klassieke kaneelbroodje een eigen accent geven door andere smaken aan de vulling toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld de schil van 2 citroenen toe aan de vulling en de schil van 1 citroen en 1-2 eetlepels vers citroensap aan het glazuur. Als het glazuur te dun wordt, voeg dan wat meer water of citroensap toe, afhankelijk van hoe zuur je het wil hebben. Door zowel schil als sap aan de broodjes en het glazuur toe te voegen, krijg je een heerlijk evenwichtige, zoete, citroenachtige smaak.
Kaneelbroodjes kunnen het hele jaar door worden gegeten. Probeer ook eens wat gember en kruidnagel toe te voegen aan de kaneelvulling. Dan smaken de broodjes bijna als peperkoek en brengen ze meteen de kerstsfeer naar boven.
Je kunt niet alleen met de vulling, maar ook met de topping van de broodjes experimenteren. Gebruik ons recept voor roomkaasglazuur en bestrijk de kaneelbroodjes met een heerlijk romig en luchtig mengsel.