Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes

1 u 10 min.
Bereidingstijd 40 min.
De beste kaneelbroodjes zijn zelfgemaakt – vers gebakken, zacht, zoet en kleverig. Van de stroperige kaneelvulling tot het zachte en lichte deeg, kaneelbroodjes zijn een echte lekkernij voor iedere zoetekauw. Je kunt deze makkelijke broodjes eten als ontbijt of als lekker tussendoortje. Serveer ze vers gebakken met een gewone of chocoladeglazuur.
https://www.arla.nl/recepten/kaneelbroodjes/

Bereidingswijze

  • Smelt boter en giet deze in lauwe melk. Roer gist door het mengsel.
  • Voeg de andere ingrediënten toe (voeg niet te veel bloem toe – het deeg moet plakkerig zijn).
  • Kneed het deeg en laat het ca. 30 minuten afgedekt op een warme plaats rijzen.
  • Meng de boter, bruine suiker en kaneel in een andere kom.
  • Leg het deeg op een ondergrond met voldoende bloem. Rol het deeg uit tot een vierkant (ca. 30x50 cm). Verdeel de vulling over het deeg.
  • Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een rol en snijd het in ongeveer 25 kaneelbroodjes.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gewone oven).
  • Leg de broodjes op een bakvorm bedekt met bakpapier en stop het uiteinde van het deeg onder elk rolletje. Dek de kaneelbroodjes af en laat ze 15 minuten rijzen.
  • Bestrijk de kaneelbroodjes met ei en bak ze 12-13 min op het middelste rooster van de oven.
  • Laat de kaneelbroodjes even afkoelen en voeg het glazuur toe.
Eet smakelijk!
Tip

Kaneelbroodjes moeten licht en luchtig zijn. Om de juiste consistentie voor het kaneelbroodjesdeeg te krijgen, is het belangrijk dat je niet te veel bloem gebruikt, anders worden de broodjes droog en taai. De sleutel tot heerlijke kaneelbroodjes is een kleverige consistentie. Om te voorkomen dat je in één keer te veel bloem toevoegt, voeg je de bloem geleidelijk toe en kneed je het deeg tot het plakkerig en wat veerkrachtig is. Een andere tip is om het geknede deeg te laten rijzen in een geoliede kom. Dit voorkomt dat het deeg aan de kom blijft plakken en uitdroogt. Zorg er in elk geval voor dat je niet te veel olie gebruikt, want dan wordt het deeg te 'olieachtig' en is het moeilijker om mee te werken.

Tip

Om tijd te besparen, kun je het deeg ook de avond tevoren bereiden zodat het de volgende dag klaar is om uit te rollen. Laat het deeg rijzen, doe het in een kom, dek het af met een vochtige doek of huishoudfolie en zet het in de koelkast (niet langer dan 24 uur). Wanneer je de broodjes wil bakken, haal je de kom uit de koelkast, verwijder je de doek of huishoudfolie gedeeltelijk en laat je het deeg rijzen tot het dubbel zo groot is. Ga dan verder met het recept.

Vragen over kaneelbroodjes

De perfecte kaneelbroodjes maken kost tijd en moeite, maar met ons eenvoudige recept en onze tips heb je de perfecte kaneelbroodjes in een handomdraai klaar. Lees hieronder onze antwoorden op veelgestelde vragen, zodat je snel te weten komt hoe je deze heerlijke lekkernij maakt.

Wat is een kaneelbroodje?
Een kaneelbroodje is een zoet gebak dat je kan eten als ontbijt of dessert. Het bestaat uit gistdeeg dat wordt uitgerold en bestreken met een kaneelsuikervulling, en vervolgens in meerdere stukken wordt gesneden. Meestal worden kaneelbroodjes afgewerkt met gewone glazuur, maar je kunt ze ook serveren met roomkaasglazuur.
Hoe maak je kaneelbroodjes?
Kaneelbroodjes waren nog nooit zo makkelijk te maken. Met ons recept krijg je zachte, smeuïge kaneelbroodjes die je dezelfde dag kunt maken en bakken, of de dag ervoor kunt klaarmaken en een nacht in de koelkast kunt laten rijzen. Eerst maak je een gistdeeg dat je dun uitrolt. Als je het deeg hebt uitgerold, verdeel je de vulling van kaneel en suiker erover en rol je het vervolgens op. Daarna snijd je het in kleine, mooi gevormde rolletjes.
Hoe maak je glazuur voor kaneelbroodjes?
Met slechts twee ingrediënten is het glazuur voor kaneelbroodjes makkelijk en in een handomdraai te maken. Meng poedersuiker met een beetje water en smeer het mengsel over de kaneelbroodjes. Daarnaast kun je wat cacaopoeder aan het glazuur toevoegen. Laat het zoete glazuur in de kaneelbroodjes trekken voor een overheerlijke smaak.
Kun je kaneelbroodjes opnieuw opwarmen?
Kaneelbroodjes kunnen het best warm uit de oven worden gegeten. Als je ze toch opnieuw moet opwarmen, gaat dat het snelst in de magnetron. Om de zachte en smeuïge textuur van de kaneelbroodjes te behouden, kun je ze bedekken met een vochtig keukenpapiertje. Plaats de broodjes in de magnetron en verwarm ze gedurende 30 seconden. Controleer de broodjes en herhaal tot ze voldoende warm zijn. Deze methode werkt het best als je slechts enkele broodjes opnieuw opwarmt. Gebruik de oven als je een grotere portie wil opwarmen. Verwarm de oven voor op 225 °C, leg de kaneelbroodjes op een bakplaat en dek ze af met folie. Verwarm de broodjes ongeveer 10 minuten tot ze warm zijn.
Kun je kaneelbroodjesdeeg ‘s nachts laten rijzen?
Je kunt het kaneelbroodjesdeeg bereiden en het na het kneden in de koelkast zetten. Als je het deeg gekneed hebt, leg je het in een goed afgesloten kom en zet je het maximaal 24 uur in de koelkast. Je kunt de broodjes ook al vormen en een nacht in de koelkast laten rijzen om ze dan de volgende dag te bakken. 
Kun je kaneelbroodjesdeeg invriezen?
Je kunt het kaneelbroodjesdeeg makkelijk invriezen voor of na het oprollen. Het invriezen kan echter de smaak en textuur van de afgewerkte broodjes beïnvloeden. Als je het deeg invriest voordat het wordt opgerold, moet je het laten ontdooien voor je het gebruikt. Als je het deeg invriest nadat je het hebt opgerold, gevuld en in kleinere rolletjes hebt gesneden, kun je ze meteen bakken na het uit de vriezer halen. Zorg ervoor dat je het deeg of de rolletjes strak in huishoudfolie wikkelt voordat je ze invriest in een hersluitbaar zakje of luchtdichte doos.

Ingrediënten

Kaneelbroodjes
Boter
100 g
Melk
250 ml
Gist
25 g
Eieren
2
Speciale tarwebloem (ongeveer 8½ dl)
600 g
Gemalen kardemom
2 tl
Grof zout
1 tl
Eieren mix voor bestrijken
Vulling
Zachte boter
200 g
Bruine suiker
200 g
Gemalen kaneelpoeder
1 el
Glazuur
Poedersuiker
200 ml
Water
1½ el
Optioneel: cacaopoeder

Zelfgemaakte kaneelbroodjes met glazuur

Zelfgemaakte kaneelbroodjes zijn een lekkernij voor het hele gezin en passen bij elke gelegenheid. Ze zijn makkelijk te maken: zowel voor het deeg, de kaneelvulling als het glazuur heb je alleen eenvoudige ingrediënten nodig. Kies zelf of je voor klassiek glazuur gaat of het geheel wat pittiger maakt door cacaopoeder toe te voegen. Voor je het weet wordt dit het favoriete tussendoortje van zowel kinderen als volwassenen!

De broodjes zijn lekker bij de koffie of thee in de ochtend, maar je kunt ze ook als snack of dessert eten. Ben je op zoek naar andere zoete recepten voor op de ochtendtafel of bij de thee? Probeer dan zeker onze heerlijke chocoladebrownies met walnoten met een glas melk of een blondie brownie met citroen en zure room met een dampende kop koffie.

Een zoete en plakkerige lekkernij voor het hele gezin

De geur van warme kaneelbroodjes is uitnodigend en onweerstaanbaar. Met dit eenvoudige recept kun je jezelf en je familie verwennen met heerlijk zachte, kleverige kaneelbroodjes – want per slot van rekening smaken dit soort zoete en kleverige lekkernijen het beste wanneer je ze met je familie deelt.

Glazuur voor kaneelbroodjes maken

Om de kaneelbroodjes af te werken, meng je poedersuiker met een beetje water en smeer je dit over de broodjes. Laat het glazuur in de broodjes trekken voor een kleverige textuur. Kies tussen gewoon glazuur met water en poedersuiker of chocoladeglazuur met cacaopoeder – of maak een mix zodat iedereen zijn favoriete glazuursmaak krijgt.

Kaneelbroodjes rollen

Het rollen van het deeg voor kaneelbroodjes is een belangrijke stap om perfect gevormde broodjes te krijgen – en gelukkig is dit erg makkelijk. Nadat het deeg is gerezen, strooi je wat bloem op je werkvlak zodat het deeg niet blijft plakken. Strooi wat bloem op het deeg en rol het uit. Voeg niet te veel bloem toe; het deeg moet nog plakkerig zijn. Als je het deeg hebt uitgerold, verdeel je de vulling van kaneel en suiker erover en rol je het vervolgens op. Gebruik een scherp mes om het in kleinere stukken te snijden.

Hoe maak je deeg voor kaneelbroodjes dat je perfect kunt oprollen?

Het geheim van perfecte, heerlijke kaneelbroodjes is een plakkerig, veerkrachtig deeg. Voeg de bloem beetje bij beetje toe om een droge textuur te voorkomen. Zodra het deeg loskomt van de zijkanten van de kom, kun je beginnen met kneden. Kneed het deeg niet te veel. Het moet na het kneden nog steeds zacht en plakkerig zijn. Maak een bal van het deeg en leg het in een kom bedekt met huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plaats rijzen.

Experimenteer met de vulling

Ben je een fan van zoet en zuur? Je kunt het klassieke kaneelbroodje een eigen accent geven door andere smaken aan de vulling toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld de schil van 2 citroenen toe aan de vulling en de schil van 1 citroen en 1-2 eetlepels vers citroensap aan het glazuur. Als het glazuur te dun wordt, voeg dan wat meer water of citroensap toe, afhankelijk van hoe zuur je het wil hebben. Door zowel schil als sap aan de broodjes en het glazuur toe te voegen, krijg je een heerlijk evenwichtige, zoete, citroenachtige smaak.

Kaneelbroodjes kunnen het hele jaar door worden gegeten. Probeer ook eens wat gember en kruidnagel toe te voegen aan de kaneelvulling. Dan smaken de broodjes bijna als peperkoek en brengen ze meteen de kerstsfeer naar boven.

Je kunt niet alleen met de vulling, maar ook met de topping van de broodjes experimenteren. Gebruik ons recept voor roomkaasglazuur en bestrijk de kaneelbroodjes met een heerlijk romig en luchtig mengsel.