Water (37°C)
|
500 ml |
---|---|
Gist
|
50 g |
Boter en koolzaadolie
|
50 ml |
Kwark
|
250 ml |
Zout
|
1 el |
Dillezaadjes
|
20 g |
Graham-bloem
|
300 g |
Speltmeel
|
540 g |
Belegen kaas
|
200 g |
Verse dille
|
Wie houdt er niet van de bijna gelukzalige combinatie van vers gebakken brood en met stukjes gesmolten sliertige kaas? Dit recept wordt je vaste bijgerecht voor alles van stevige soepen en vleesplankjes en van barbecuebuffetten tot uitgebreide ontbijten.
Er zijn weinig (of geen) gelegenheden waar dit brood niet goed bij past. Zet de toon voor je diner door het te serveren als een op zichzelf staand voorgerecht of als onderdeel van een elegant vleesplankje. Soep is ook een voor de hand liggende combinatie, vooral tomaten- en minestronevarianten waar de kaas haast van gaat zingen.
Hoewel dit recept zich leent voor bijna elke variatie, zijn er maar weinig die de heerlijke combinatie van knoflook en kruiden overtreffen. De extra ingrediënten kunnen in het deeg worden verwerkt of in een paar eetlepels gezouten boter worden gesmolten en voor het bakken op het deeg worden gesmeerd.
Dit gerecht kan gemakkelijk worden omgezet in krokante croutons die heel geschikt zijn voor salades, soepen en zelfs roerei. Snijd de restjes in blokjes ter grootte van croutons (ca. 2 cm), besprenkel ze met olijfolie, bestrooi ze met kruiden (optioneel) en bak ze op 190 °C tot ze goudbruin zijn (ongeveer 15-20 minuten). Keer ze halverwege een keer om.