Je kunt verse kikkererwten weken in plaats van kikkererwten uit blik te gebruiken. Doe hiervoor 120 g gedroogde kikkererwten in een kom en giet er water over. Dek de kikkererwten af en laat ze ongeveer een dag in de koelkast staan. Doe de geweekte kikkererwten de volgende dag in kokend, licht gezouten water. Kook ze ongeveer 45 minuten of tot ze zacht zijn. Gedroogde kikkererwten hebben vaak een meer uitgesproken notige smaak dan die uit blik, maar welke soort je ook gebruikt, je dip zal heerlijk smaken.
Met dit makkelijke hummusrecept maak je moeiteloos een heerlijke dip voor bij groenten of brood. Lees verder voor meer informatie!
vezels | 28,9 gram vezels |
eiwit | 30,3 gram eiwit |
koolhydraten | 78,4 gram koolhydraten |
vet | 27,4 gram vet |
Kikkererwten in pekel (ca. 400 g)
|
1 blikje |
---|---|
Tahini (geroosterde sesampasta)
|
1 el |
Olijfolie
|
1 el |
Versgeperst citroensap
|
1½ tl |
Knoflookteentje
|
1 |
Komijnpoeder
|
1 tl |
Grof zout
|
1 tl |
75 ml |
Olijfolie
|
|
---|---|
Komijnpoeder
|
|
Kikkererwten
|
Komkommers in reepjes gesneden
|
2 |
---|---|
Rode paprika in reepjes gesneden
|
1 |
Courgettes in reepjes gesneden
|
125 g |
Onze zachte hummus met tahin op basis van olijfolie en Griekse yoghurt heeft een heerlijk romige textuur. Samen met de gepureerde kikkererwten zorgen deze heerlijke ingrediënten voor een zachte, romige dip die niemand kan weerstaan.
De kikkererwten, waar de dip zijn Arabische naam aan te danken heeft, hebben een subtiele aardse smaak met notige ondertonen. Hummus heeft zijn bekende smaak echter vooral te danken aan de smaakvolle tahin, het frisse en zure citroensap, de scherpe en geurige knoflook en het komijnpoeder, die de dip een pittig accent geeft en de aardse smaak van de kikkererwten versterkt.
Mogelijk heb je al eens een recept voor hummus zonder tahin gelezen, maar in de traditionele recepten wordt normaal deze licht bittere notenpasta van geroosterde sesamzaadjes gebruikt. Ook wij raden aan om tahin te gebruiken, omdat het voor een heerlijk hartige en notige smaak zorgt. De intense, herkenbare sesamsmaak is zeker het proberen waard!
Groenten met hummus is een klassieke combinatie die zowel volwassenen als kinderen heerlijk vinden. De zachte en romige textuur gaat ongelooflijk goed samen met knapperige groenten zoals komkommer, rode paprika en courgette, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt deze dip met elke soort groente serveren, afhankelijk van wat je lekker vindt of welke producten er voorradig zijn.
Op zoek naar andere manieren om je zelfgemaakte dip te gebruiken? Hij is ook heerlijk als snack met crackers, gegrild zelfgemaakt pitabrood en warm platbrood. Of je kunt deze veelzijdige broodsoorten natuurlijk ook gebruiken om gevulde pita's of wraps te maken. Als je hummus lekker vindt als hartige spread of dressing, probeer de dip dan ook eens te gebruiken in een salade, tussen een broodje of als hamburgertopping wanneer je de volgende keer ons recept voor kipburgers gaat gebruiken.
Hoewel het basisrecept op zich al onweerstaanbaar is, wil dat niet zeggen dat je niet af en toe eens wat anders kunt proberen. De hummusingrediënten bieden eindeloos veel mogelijkheden, want kikkererwten en tahin gaan erg goed samen met heel wat andere smaken. Hieronder vind je verschillende heerlijke soorten hummus als inspiratie om zelf te experimenteren met ons basisrecept.
Als je houdt van de aardse smaken van komijn en kikkererwten, kun je aan deze Midden-Oosterse dip gekookte rode biet toevoegen om een opvallende, vrolijke variant met extra aardse accenten te maken. Rodebietenhummus heeft een frisse, levendige fuchsiaroze kleur en een lichtzoete smaak die mooi samengaat met eerder bittere salade-ingrediënten als spinazie en boerenkool.
Rode paprika's zijn een populair ingrediënt in veel verschillende soorten dips, zoals de Turkse haydari op basis van yoghurt en de Griekse htipiti op basis van feta. De geroosterde paprika's geven je dip een zoet, heerlijk rokerig accent, waardoor ze perfect passen bij de basisingrediënten van kikkererwtenhummus. Het rokerige smaakprofiel van deze oranje dip kun je ook perfect wat pittiger maken. Als je daarvan houdt, probeer dan wat verse of gemalen chili toe te voegen aan de geroosterde rode paprika's.
Zin in iets helemaal anders? Meng dan deze traditionele dip uit het Midden-Oosten met de immens populaire Mexicaanse guacamole door avocado, cayennepeper, limoensap en een beetje verse koriander toe te voegen. Deze verschillende kruiden gaan echt geweldig goed samen en de mild smakende avocado's geven deze hummusdip een onweerstaanbare groene kleur en maken hem heerlijk romig.
Zwarte bonen zijn mild en nemen makkelijk de toegevoegde specerijen op, waardoor een smaakvolle dip ontstaat. Voeg gewoon een handvol zwarte bonen toe aan de basisingrediënten en blend alles tot een gladde massa. Deze zwartebonenhummus is wat donkerder maar is ook ongelooflijk romig, omdat zwarte bonen van nature zacht zijn en dus heel goed geblend kunnen worden.