Hertenstoofschotel

Hertenstoofschotel

20 min.
Deze stoofschotel is een rustiek wildgerecht met toetsen van zoetzure lijsterbessengelei en tijm. Hij is heerlijk als dagelijkse maaltijd en eenvoudig te maken, vooral als je voor veel mensen kookt.
https://www.arla.nl/recepten/hertenstoofschotel/

Bereidingswijze

  • Schil en kook de aardappelen.
  • Bak het vlees aan in een koekenpan met boter en koolzaadolie.
  • Roer de zure room, de sojasaus, de tijm, het bouillonblokje en de gelei erdoor. Laat ongeveer vijf minuten koken.
  • Bestrooi met verse tijm en serveer met aardappelen.
Eet smakelijk!

Hertenstoofschotel

Hoe geef ik mijn hertenstoofschotel meer smaak?
Een extra bouillonblokje kan de smaak van je stoofpot versterken, maar let wel op het toegevoegde zout, want bouillon is meestal vrij zout. Een andere mooie toevoeging is rode wijn. Jeneverbessen zijn ook een klassieke toevoeging aan hertenstoofschotels.
Hoe lang moet je de stoofschotel laten sudderen?
Omdat dit recept dun gesneden, mals hertenvlees als hoofdingrediënt heeft, hoeft dit slechts snel te worden aangebraden en vijf minuten in de saus te sudderen. Als je een taaier, dikker of groter stuk vlees hebt gekozen, moet het langer sudderen voordat het die zachte malsheid bereikt.
Moet je een hertenstoofschotel een dag van tevoren maken?
Als je de tijd hebt om vooruit te plannen, doe dit dan absoluut. Na een nacht in de koelkast zullen de smaken van deze schotel zich vermengen en meer umami worden.

Ingrediënten

Dun gesneden hertenvlees
240 g
Boter en koolzaadolie
Zure room, 13%
200 ml
Chinese sojasaus
1 tl
Gedroogde tijm
1½ tl
Runderbouillon
1 teen
Lijsterbessengelei
3 el
Verse tijm
Aardappelen
750 g

Een winterfavoriet gebaseerd op een Franse klassieker

Dit recept is een rijk, smakelijk gerecht met vlees en groente dat doet denken aan Franse ragout uit de late 17e eeuw. Met flinterdunne plakjes wild is het in minder dan 30 minuten klaar, waardoor het je nieuwe favoriet wordt voor snelle en makkelijke, o zo heerlijke en verwarmende wintermaaltijden.

De oorsprong van ragout

Ragout is een rijke stoofpot die ontstaat door vlees en groenten op een laag vuur langzaam te laten garen. De naam dateert van eind 17e eeuw en is afgeleid van het Oud-Franse woord ‘ragoûter’ dat ‘de eetlust opwekken' betekent. Volgens de legende brachten Franse soldaten het gerecht en het woord naar Italië, waar het in de loop van een paar honderd jaar veranderde in ragù – een Italiaanse saus op basis van vlees voor bij de pasta, waarvan bolognese misschien wel het bekendste voorbeeld is.

Prachtige serveertips

Dit stevige gerecht past heel goed bij een even stevige portie gekookte of gepureerde aardappelen. Gestoomde rijst is ook een goed alternatief, vooral om alle sappige jus op te nemen. Strooi er een beetje gehakte verse peterselie overheen voor kleur en een frisse bite.

Het perfecte gerecht voor een groot gezelschap

Zoals alle stoofschotels is hertenvlees perfect voor het bereiden van grote hoeveelheden, vooral wanneer goedkope wortelgroenten zoals wortelen, pastinaak en aardappelen aan de mix worden toegevoegd. Dit recept kan ook worden ingevroren, dus je kunt een grote hoeveelheid vooruit koken voor je gasten of de restjes invriezen. Gewoon ontdooien en opwarmen.

Tips voor receptvariaties

In plaats van met hertenvlees is deze stoofschotel ook lekker met rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, linzen, bonen of andere peulvruchten. Kies voor dezelfde bereidingstijd een stuk vlees dat even dun kan worden gesneden als het hertenvlees in dit recept. Je kunt er ook een langzame stoofpot van maken door het hertenvlees te vervangen door een mager en enigszins taai stuk vlees, en te kiezen voor groenten die langer kunnen koken, zoals bonen, pastinaken, wortelen en aardappelen.