Dun gesneden hertenvlees
|
240 g |
---|---|
Boter en koolzaadolie
|
|
Zure room, 13%
|
200 ml |
Chinese sojasaus
|
1 tl |
Gedroogde tijm
|
1½ tl |
Runderbouillon
|
1 teen |
Lijsterbessengelei
|
3 el |
Verse tijm
|
|
Aardappelen
|
750 g |
Dit recept is een rijk, smakelijk gerecht met vlees en groente dat doet denken aan Franse ragout uit de late 17e eeuw. Met flinterdunne plakjes wild is het in minder dan 30 minuten klaar, waardoor het je nieuwe favoriet wordt voor snelle en makkelijke, o zo heerlijke en verwarmende wintermaaltijden.
Ragout is een rijke stoofpot die ontstaat door vlees en groenten op een laag vuur langzaam te laten garen. De naam dateert van eind 17e eeuw en is afgeleid van het Oud-Franse woord ‘ragoûter’ dat ‘de eetlust opwekken' betekent. Volgens de legende brachten Franse soldaten het gerecht en het woord naar Italië, waar het in de loop van een paar honderd jaar veranderde in ragù – een Italiaanse saus op basis van vlees voor bij de pasta, waarvan bolognese misschien wel het bekendste voorbeeld is.
Dit stevige gerecht past heel goed bij een even stevige portie gekookte of gepureerde aardappelen. Gestoomde rijst is ook een goed alternatief, vooral om alle sappige jus op te nemen. Strooi er een beetje gehakte verse peterselie overheen voor kleur en een frisse bite.
Zoals alle stoofschotels is hertenvlees perfect voor het bereiden van grote hoeveelheden, vooral wanneer goedkope wortelgroenten zoals wortelen, pastinaak en aardappelen aan de mix worden toegevoegd. Dit recept kan ook worden ingevroren, dus je kunt een grote hoeveelheid vooruit koken voor je gasten of de restjes invriezen. Gewoon ontdooien en opwarmen.
In plaats van met hertenvlees is deze stoofschotel ook lekker met rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, linzen, bonen of andere peulvruchten. Kies voor dezelfde bereidingstijd een stuk vlees dat even dun kan worden gesneden als het hertenvlees in dit recept. Je kunt er ook een langzame stoofpot van maken door het hertenvlees te vervangen door een mager en enigszins taai stuk vlees, en te kiezen voor groenten die langer kunnen koken, zoals bonen, pastinaken, wortelen en aardappelen.