Havermoutpannenkoeken met skyr

Havermoutpannenkoeken met skyr

30 min.
Dunne pannenkoeken met havermout en skyr zijn een onderschatte klassieker die je zeker eens moet proberen. Deze onweerstaanbare lekkernij is erg makkelijk te maken en is perfect als tussendoortje of op een feestje. Serveer ze met wat vanilleskyr, verse bessen, een beetje honing en wat eetbare bloemen. Haal dus je blender tevoorschijn en geniet van de heerlijk zoete smaak van pannenkoeken met vanilleskyr.
https://www.arla.nl/recepten/havermoutpannenkoeken-met-skyr/

Bereidingswijze

  • Blend de havermout, bloem, eieren en overige ingrediënten.
  • Laat wat van de boter smelten in een pan. Bak één pannenkoek per keer (ca. 100 ml beslag per pannenkoek). Bak elke pannenkoek ca. 2 minuten op matig vuur aan elke kant of tot hij goudbruin is. Houd de pannenkoeken warm onder aluminiumfolie en herhaal dit proces met de rest van de boter en het beslag.
  • Garneer de warme havermoutpannenkoeken met skyr, bessen, honing en eetbare bloemen.
Eet smakelijk!
Tips

Blend de ingrediënten tot het beslag de gewenste consistentie heeft. Als je het lekkerder vindt dat de pannenkoeken een beetje textuur hebben met hier en daar nog een stukje havermout, blend het beslag dan niet te lang. Als je echter extra lichte en luchtige havermoutpannenkoeken wilt, blend het beslag dan tot de haver bijna opgelost is.

Tips

Bak de pannenkoeken in een pan met een dikke bodem en antiaanbaklaag, zodat de pannenkoeken gelijkmatig goudbruin worden gebakken. Wacht tot er belletjes ontstaan op het oppervlak van de pannenkoek voordat je hem omdraait met een spatel. Zorg ervoor dat de pan heet maar niet te heet is, anders zullen de pannenkoeken aanbranden.

Vragen over havermoutpannenkoeken

Een eenvoudige havermoutpannenkoek met verse bessen en een flinke schep vanilleskyr is het perfecte dessert. Hieronder lees je alles over deze smakelijke lekkernij.

Hoe maak je havermoutpannenkoeken?
Blend de ingrediënten voor de havermoutpannenkoeken tot alles goed gemengd is. Smelt een beetje boter in een pan en bak één pannenkoek per keer op matig vuur tot beide kanten goudbruin zijn. Houd ze warm met behulp van aluminiumfolie en herhaal dit proces met de rest van het beslag. Garneer de pannenkoeken met vanilleskyr, verse bessen, honing en eetbare bloemen.
Hoe lang zijn havermoutpannenkoeken houdbaar in de koelkast?
Havermoutpannenkoeken zijn tot 4 dagen houdbaar in de koelkast, dus kun je tijd besparen door ze van tevoren te bereiden. Bewaar de pannenkoeken in een luchtdichte bak of wikkel ze in folie en warm ze voor het opdienen opnieuw op. Je kunt ze opwarmen in de magnetron of op een bakplaat in een oven voorverwarmd tot 180 °C.
Kun je havermoutpannenkoeken invriezen?
Ja, dat kan. Leg alle havermoutpannenkoeken op een kleine bakplaat zonder dat ze elkaar raken en zet de plaat ongeveer 30 minuten in de vriezer tot de pannenkoeken goed bevroren zijn. Haal de plaat uit de vriezer en doe de pannenkoeken in een diepvrieszakje. Je kunt was- of bakpapier tussen de pannenkoeken leggen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
Hoe dun moet havermoutpannenkoekenbeslag zijn?
Havermoutpannenkoekenbeslag moet dun genoeg zijn om te gieten, maar moet ook voldoende dik zijn zodat het deeg niet te snel uitspreidt zodra het in de hete pan wordt gegoten. Het beslag kan eerst wat dun lijken, maar zodra de havermout de melk heeft opgenomen, wordt het mengsel dikker. Je kunt eerst een kleine testpannenkoek maken om te zien of het beslag de juiste consistentie heeft.

Ingrediënten

Havermout
75 g
Speciale tarwebloem
75 g
Eieren
4
Arla Biologische Halfvolle melk
200 ml
Arla® skyr vanille
150 ml
Vanillepoeder
1 tl
Citroenschil (onbehandeld)
1 tl
Grof zout
½ tl
Boter om in te bakken
25 g
Arla® skyr vanille
400 ml
Frambozen
100 g
Blauwe bessen
100 g
Acaciahoning
4 el
Garnering
Eetbare bloemen bijvoorbeeld hoornviooltjes

Dunne havermoutpannenkoeken met skyr

Havermoutpannenkoeken met skyr zijn een nieuwe kijk op een oude klassieker, met toetsen van vanille en citrus. Mix de ingrediënten voor deze dunne, zachte pannenkoekjes enkele seconden in een blender en bak het mengsel in een pan tot de pannenkoek aan beide kanten mooi goudbruin is. Rol hem daarna op en serveer met een toefje zoete vanilleskyr, verse, sappige bessen, een beetje honing en als finishing touch een paar eetbare bloemen. Precies wat je nodig hebt op een luie weekendochtend met het gezin of als dessert na een heerlijke maaltijd.

Havermout is een veelzijdig ingrediënt dat nog in heel wat andere heerlijke recepten wordt gebruikt. Probeer ook eens onze overnight oats met verschillende vruchten en bessen, baked oats met bosbessen en klassieke havermoutpap met blokjes appel, amandelen en cranberry's.

Vanilleskyr voor extra zoetheid en een luchtige textuur

Wat deze pannenkoeken zo verrukkelijk maakt, is de skyr: ons geheime ingrediënt om heerlijk lichte en luchtige pannenkoeken te maken. Door skyr aan het beslag toe te voegen, nemen de havervlokken extra vocht en een zachte, zoete vanillesmaak op. Skyr wordt in heel wat IJslandse recepten gebruikt en lijkt een beetje op Griekse yoghurt, maar dan dikker. Daarnaast heeft het ook

een stevigere consistentie en een subtielere frisse smaak, waardoor de citroenschil en vanillesmaak beter tot hun recht komen. Op die manier helpt de skyr een oude klassieker naar een hoger niveau te tillen.

Heerlijke bessen- en skyrtoppings

Hoewel je de pannenkoeken makkelijk zou kunnen combineren met tal van andere smakelijke lekkernijen, houden wij het graag eenvoudig. Daarom serveren we deze havermoutpannenkoeken met vanilleskyr en verse frambozen en bosbessen. Deze klassieke bessen geven de pannenkoeken met hun rijke, diepe tinten een vleugje kleur en hebben een vlezige, stevige textuur die een genot is om in te bijten. De sappige smaken vormen ook een mooie aanvulling op de zoete vanilleskyr en ronden het hele gerecht mooi af. We hebben er zelfs wat hoornviooltjes overheen gestrooid voor een mooie, delicate afwerking.

Geniet van klassieke havermoutpannenkoeken

Met ons recept voor havermoutpannenkoeken maak je deze tijdloze klassieker snel en moeiteloos. Havermout voegt meer textuur toe aan de pannenkoeken met skyr, wat resulteert in een heerlijk gerecht met tonen van citroenschil en warme vanille. Het beste is dat je om het even welke topping op de pannenkoeken kunt strooien en ze meteen kunt opeten wanneer je zin krijgt in iets zoets. En omdat je altijd nieuwe smaken en texturen kunt uitproberen, zijn we er zeker van dat je nooit genoeg krijg van dit recept.

Gebruik je fantasie

Vervang de frambozen en bosbessen door andere seizoensbessen, zoals heerlijk zoete aardbeien of sappige bramen. Kies de rijpste bessen voor een zoete, frisse smaak. Rijpe bramen hebben een diepzwarte kleur, een vlezige structuur en zitten boordevol smaak, terwijl rijpe aardbeien stevig en volledig helderrood zijn.

Als je wat tijd over hebt en zin hebt in heerlijk decadente pannenkoeken, probeer de havermoutpannenkoeken dan eens met wat gekarameliseerde stukjes appel of peer en extra skyr. Schil het fruit, snijd het in kleinere stukjes, smelt boter in een pan en bak de stukjes goudbruin. Sprenkel op het einde een beetje stroop over het fruit en roer het mengsel om. De stroop voegt een diepere, zoetere smaak toe die de zurige maar tegelijk zoete toets van de vanilleskyr heerlijk compenseert.