Halloumifrietjes

Halloumifrietjes

35 min.
Halloumifriet is een heerlijke snack en echt comfort food. Het knapperige omhulsel om de warme, zachte kaas zorgt voor een moment van puur genot en verwennerij. Je kunt de halloumifrietjes eten of met een lekkere dipsaus of ze gebruiken als topping op een salade.
https://www.arla.nl/recepten/halloumifrietjes/

Bereidingswijze

  • Snijd de kaas in de lengte in 6 plakjes van ongeveer 1 cm. Verdeel elke plak in drie reepjes, zodat je in totaal 18 stukjes kaas hebt. Snijd indien nodig elke reep doormidden (kortere frietjes zijn meestal iets gemakkelijker te hanteren dan langere).
  • Meng de bloem en het water in een kom. Doe ongeveer 25 g paneermeel in een andere kom.
  • Rol de stukjes kaas eerst door het bloemmengsel en vervolgens door het paneermeel (voeg indien nodig meer paneermeel toe aan de kom - het plakt gemakkelijk aan elkaar, dus doe niet teveel stukjes tegelijkertijd in de kom).
  • Verhit ondertussen de olie in een kleine pan tot 180-190°C (meet met een frituur- of suikerthermometer of doe een test door een stukje in de olie te laten vallen. Als het sist, is de olie op temperatuur).
  • Frituur 4-6 frietjes per keer gedurende ongeveer 1-2 minuten. Draai met een lepel zodat ze overal goudbruin worden.
  • Laat de warme halloumifrietjes uitlekken op keukenpapier en serveer direct met je dip naar keuze.
Eet smakelijk!

Halloumifrietjes

Wat is de beste manier om halloumi te frituren?
Een koekenpan en wat olie is alles wat je nodig hebt. In dit recept ga je de kaas frituren en als je graag iets knapperigs en goudkleurigs wilt maken, dan is dit het perfecte recept voor jou. Zorg ervoor dat de olietemperatuur precies goed is (180-190 °C), frituur kleine hoeveelheden tegelijkertijd en frituur niet langer dan 1-2 minuten.
Waarom week je halloumi voor het koken?
Hoewel dit niet verplicht is, zweren velen hierbij om een zachter, smaakvoller en zoeter resultaat te verkrijgen dat je halloumi onderscheidt van alle andere. De eenvoudigste methode is om het hele blok kaas minstens twee uur in koud water te weken (of een nacht als je daar tijd voor hebt). Dep de kaas droog met keukenpapier, snijd in stokjes en frituur zoals hierboven beschreven. Hiermee verwijder je overtollig zout en het brengt de delicate zoetheid van de halloumi naar voren. De kaas wordt er ook zachter door.
Hoe maak je halloumi minder rubberachtig?
Halloumi's licht rubberachtige textuur en kenmerkende piep tegen je tanden maken deel uit van zijn charme. Hoewel het gedurende twee uur (of een nacht) weken in koud water de kaas zachter maakt, zal de rubberachtige textuur niet volledig verdwijnen. Zorg er ook voor dat je de halloumi zo heet mogelijk serveert, want hoe meer hij afkoelt, hoe rubberachtiger hij wordt.
Kun je halloumi bakken zonder olie?
Vanwege het hoge vetgehalte van de kaas is het mogelijk om halloumi droog te bakken. Zorg er wel voor dat je een pan met antiaanbaklaag gebruikt en wees erop bedacht dat het eindresultaat minder knapperig is dan als je het bereidt in olie.

Ingrediënten

Halloumifrietjes
Halloumi of grillkaas
200 g
Algemeen bloem
Ongeveer 90 g
Water
150 ml
Panko
Ongeveer 75 g
Koolzaadolie
500 ml
Voor het serveren
Dipsaus (zoals chilimayonaise, tartaarsaus, tacosaus of iets dergelijks)

Halloumi: de Cypriotische geschiedenis van halloumi

De geschiedenis leert ons dat halloumi voor het eerst werd gemaakt op het pittoreske eiland Cyprus. In de Byzantijnse periode (395 - 867) voegden boeren stremsel (een enzym dat wordt aangetroffen in de magen van herbivoren) toe aan schapen- of geitenmelk en verwarmden dit vervolgens om wrongel en wei te scheiden. De wrongel werd vervolgens in blokken geperst en afgekoeld voordat het opnieuw in de wei werden gekookt. Om de kaas te bewaren, werd de halloumi een nacht in zoute pekel geweekt en vervolgens verpakt in muntblaadjes om de kaas vers te houden.

De typisch Cypriotische halloumi kreeg van de EU de beschermde oorsprongsbenaming toegekend. Dit houdt in dat een product dat binnen de EU-grenzen wordt verkocht uitsluitend halloumi mag worden genoemd als het in Cyprus is geproduceerd volgens zeer specifieke richtlijnen.

Vijf geweldige dipsauzen

  • Tashi: Onze eerste keuze is een andere Cypriotische klassieker die bekend staat als tashi: een pittige, romige, knoflookachtige dip met tahini, citroensap, knoflook en een snufje zout als belangrijkste ingrediënten.
  • Zoete chilisaus: Een goede zoete chilisaus met zijn pittige, zoete en zure tonen is voor velen een favoriet. Deze saus, verkrijgbaar in de meeste winkels, past uitzonderlijk goed bij dit recept.
  • Romesco: Een rokerige, aardse romescosaus zorgt voor een verrukkelijk contrast in smaak, textuur en kleur.
  • Tzatziki: Voor een frisse en lichte twist voeg je een kom tzatziki toe aan je mezze. De romige en pittige yoghurt, gecombineerd met de frisheid van de komkommer en de zoutheid van de kaas, is een geweldige match.
  • Harissamayonaise: Creëer de perfecte mix van romig, pittig en zout door harissa, mayonaise en citroensap te mengen.

De magie van halloumifriet

Hoewel rubberachtig niet het meest gebruikte woord is om heerlijk eten te beschrijven, is het de enige manier om halloumi's charme en magie te beschrijven. In dit recept geven we het geheel iets knapperigs door de stukjes in plantaardige olie te frituren. Het resultaat is een zout, romig en ja, rubberachtig gerecht dat bij iedereen in de smaak zal vallen.