Halawet el jibn

Verwen jezelf met halawet el jibn, de beroemde zachte, zoete kaasrolletjes met geraspte mozzarella en griesmeeldeeg gevuld met room en gegarneerd met pistachenoten en oranjebloesem. Het is een traditioneel dessert dat erg populair is tijdens de ramadan. Het is een elegant, zacht en zoet hapje met de rijkdom van room als perfecte aanvulling op de uitbarsting van smaken van oranjebloesemwater, mozzarella en pistachenoten. Probeer dit verrukkelijke Arabische dessert om je familie en gasten tijdens iftar te verwennen en te imponeren.
Ingrediënten
Voor de eenvoudige siroop:
Suiker
|
400 g |
---|---|
Water
|
240 ml |
Citroensap
|
1 el |
Oranjebloesemwater (optioneel)
|
1 tl |
Ongezouten pistachenoten en oranjebloesem voor de garnering
|
Voor de curd:
Melk
|
1 L |
---|---|
Citroensap of azijn
|
3 el |
Voor de pudding:
Melk
|
480 ml |
---|---|
Maïzena
|
3 el |
Oranjebloesemwater
|
1 el |
Room
|
250 ml |
Voor het deeg:
Warm water
|
360 ml |
---|---|
Suiker
|
50 g |
Fijn griesmeel
|
90 g |
Geraspte mozzarella
|
400 g |
Oranjebloesemwater
|
1 el |
Bereidingswijze
Eenvoudige siroop:
Vulling:
Deeg:
De halawet el jibn klaarmaken:
Tip
Bij het maken van perfecte halawet el jibn gaat het erom de afmetingen goed te krijgen bij het samenstellen tot met room rolletjes. Het deeg mag niet te dik zijn, want dan worden de delicate smaken van de roomvulling overstemd, maar als het te dun is, kan het breken of de vulling niet goed genoeg vasthouden. Het deeg moet ongeveer 2-3 mm dik zijn. Als je te veel room toevoegt, is de balans zoek, maar als je te weinig toevoegt, is het kaasdeeg te overheersend en het rolletje niet romig genoeg. Zorg ervoor dat je het deeg maar twee keer om de vulling rolt. Als je het vaker rolt, wordt het te dik, vooral aan de onderkant, ook al heb je het deeg dun genoeg uitgerold.
Vragen over halawet el jibn
Bij het voorbereiden van de perfecte desserttafel voor iftar zijn deze zoete kaasrolletjes een must, en wij hebben een eenvoudig, rechttoe rechtaan recept voor halawet el jibn voor je. Lees hieronder meer over het traditionele Arabische dessert.
Wat is halawet el jibn?
Halawet el jibn wordt ook wel zoete kaasrolletjes genoemd. Het is een traditioneel Arabisch dessert met een zacht kaasdeeg, gerold rond een roomvulling zoals ashta, een dikke clotted cream. De zoete rolletjes worden besprenkeld met een eenvoudige siroop op basis van oranjebloesemwater en bestrooid met gehakte pistachenoten. Het dessert barst van de smaken uit het Midden-Oosten en is perfect op een desserttafel voor iftar of als zoete snack bij suhoor.
Hoe maak je halawet el jibn?
Je hebt zoete roomvulling, kaasdeeg, eenvoudige siroop en garnering nodig om deze zoete kaasrolletjes te maken. Maak de vulling door de curd te maken en daarna de pudding, en deze twee met room te mengen. Laat het mengsel volledig afkoelen in de koelkast. Maak vervolgens het deeg en de eenvoudige siroop en rol het deeg uit op wat siroop op een marmeren tafelblad, huishoudfolie of bakpapier. Rol het uit tot een vierkant, en spuit met een spuitzak de roomvulling in een lange lijn langs een van de randen van het deeg. Rol de rand twee keer om de vulling en snijd de lange rol af om hem te scheiden van het overige deeg. Ga zo door tot je ongeveer 4 zoete kaasrolletjes hebt. Dek af met huishoudfolie en laat de rolletjes 1 uur in de koelkast opstijven, snijd ze dan in hapjes en garneer met pistachenoten en de eenvoudige siroop.
Hoe maak je het kaasdeeg voor halawet el jibn?
Het kaasdeeg voor halawet el jibn is heel bijzonder: het bevat gesmolten kaas en wordt verwerkt terwijl het nog warm is van het koken op het fornuis. Breng water en suiker aan de kook en voeg al kloppend griesmeel toe. Voeg geraspte mozzarella toe en blijf roeren tot alles volledig is gesmolten, het deeg zich vormt en alle vloeistof uit de pan is verdwenen. Het deeg is nog vrij warm, dus gebruik handschoenen om het op de tafel te kneden op de eenvoudige stroop.
Hoe lang blijft halawet el jibn goed?
Als je meerdere zoete lekkernijen hebt gemaakt voor iftar en restjes hebt, zijn deze Arabische zoete kaasrolletjes tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar ze in een luchtdichte bak en serveer ze rechtstreeks uit de koelkast of haal ze er ongeveer 30 minuten voor het serveren uit om ze eerst te laten acclimatiseren. Je kunt restjes halawet el jibn bijvoorbeeld de volgende dag bij suhoor serveren als zoete snack om geen voedsel te verspillen, of ze bewaren voor de iftar van de volgende dag om een gemakkelijk zoet dessert klaar te hebben dat je snel en zonder gedoe kunt opdienen.
Klassieke halawet el jibn – zoete kaasrolletjes
Zin in een traditioneel zoet dessert voor iftar? Deze zoete kaasrolletjes, halawet el jibn, zijn een perfecte keuze. Ze worden gemaakt van een gekookt, zacht kaasdeeg en gevuld met een milde room met oranjebloesemsmaak, zoals de traditionele ashta-vulling, en vormen een smakelijk hapje met een zachte textuur en klassieke smaken. Ze zijn perfect voor een iftar-desserttafel als een mildere maar toch zoete traktatie als aanvulling op de andere traditionele zoete ramadandesserts. Halawet el jibn ziet er prachtig uit in zijn eenvoud en heeft alles in zich, van een romige zoete vulling tot een zacht deeg met een milde kaassmaak.
Heb je ook andere desserts nodig? Vind inspiratie voor meer ramadandesserts met enkele van onze andere recepten. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze top 7 traditionele desserts voor de ramadan om de iftar-tafel compleet te maken en indruk te maken op kinderen en volwassenen met gemakkelijke, zelfgemaakte desserts. om de iftartafel compleet te maken en indruk te maken op zowel kinderen als volwassenen met eenvoudige, zelfgemaakte desserts. Je kunt ook een verse fruitsalade met room of een aardbeientrifle maken om iets verfrissends en lichts met fruit te serveren.
Arabische zoete kaasrolletjes met roomvulling
Van de vulling en het deeg tot de garnering: deze Arabische zoete kaasrolletjes hebben alles wat je nodig hebt in een ramadandessert. Het karakteristieke kaasdeeg voor halawet el jibn zorgt voor een iets taaie structuur, die de romige vulling aanvult tot een zacht dessert met textuur.
De roomvulling lijkt op een traditionele ashta in die zin dat ze bestaat uit gestremde melk vermengd met een ingedikte pudding en room. Ashta is een Midden-Oosterse versie van clotted cream, de perfecte vulling voor desserts zoals deze halawet el jibn-hapjes en vele andere desserts uit de Midden-Oosterse keuken. De room is gemakkelijk te combineren met verschillende deegsoorten en gebak vanwege zijn milde smaak, en in combinatie met dit mozzarelladeeg krijg je een heerlijke combinatie van romige, fluweelachtige en zachte texturen die zorgen voor onweerstaanbare zoete hapjes.
Traditionele smaken uit het Midden-Oosten, van eenvoudige siroop tot pistachenoten
Sommige smaakcombinaties werken gewoon, en de klassieke smaken uit het Midden-Oosten in halawet el jibn zijn daar een goed voorbeeld van. In desserts uit het Midden-Oosten wordt vaak gebruik gemaakt van eenvoudige siroop, smaakvolle noten zoals walnoten en pistachenoten, en verschillende kruiden en geuren zoals oranjebloesemwater of rozenwater. Ze combineren goed met romige vullingen, boterachtig bladerdeeg en andere traditionele Arabische dessertelementen. In halawet el jibn wordt het deeg uitgerold op een suikersiroop met oranjebloesem en voor het opdienen ook nog een besprenkeld met dezelfde siroop. Dit zorgt voor een kleverig en zoet hapje met een milde, geurige smaak die perfect samengaat met de eveneens met oranjebloesemwater gemaakte roomvulling en het milde, licht pittige mozzarelladeeg.
De kers op de taart is een van de beroemdste ingrediënten van desserts uit het Midden-Oosten: pistache. Milde, zoete, aardse en rijke pistachenoten vormen voor een knapperige topping die iets toevoegt aan de verder vrij zachte textuur en milde smaak. De felgroene noten bovenop de roomwitte desserthapjes geven de halawet el jibn ook een mooie uitstraling.
Voeg je eigen touch toe
Halawet el jibn zijn zoet, maar je kunt er gemakkelijk verschillende kruiden aan toevoegen om iets nieuws te proberen met een klassieker. Voeg een beetje kardemom toe bij het koken van de suikersiroop en een snufje saffraan of saffraanessence bij het maken van de curd voor de roomvulling. Kardemom en saffraan zijn beide behoorlijk smaakvol, maar met slechts een klein beetje in dit zoete, milde dessert geef je het een elegante, delicaat gekruide smaak.
Je kunt ook 120 ml mangopuree of andere vruchtenpuree aan het deeg toevoegen. Voeg de puree toe wanneer je het water en de suiker aan de kook brengt, voordat je het griesmeel toevoegt. Laat het niet te snel koken om te voorkomen dat het stremt door de licht zure puree.
