Bij het maken van perfecte halawet el jibn gaat het erom de afmetingen goed te krijgen bij het samenstellen tot met room rolletjes. Het deeg mag niet te dik zijn, want dan worden de delicate smaken van de roomvulling overstemd, maar als het te dun is, kan het breken of de vulling niet goed genoeg vasthouden. Het deeg moet ongeveer 2-3 mm dik zijn. Als je te veel room toevoegt, is de balans zoek, maar als je te weinig toevoegt, is het kaasdeeg te overheersend en het rolletje niet romig genoeg. Zorg ervoor dat je het deeg maar twee keer om de vulling rolt. Als je het vaker rolt, wordt het te dik, vooral aan de onderkant, ook al heb je het deeg dun genoeg uitgerold.
Bij het voorbereiden van de perfecte desserttafel voor iftar zijn deze zoete kaasrolletjes een must, en wij hebben een eenvoudig, rechttoe rechtaan recept voor halawet el jibn voor je. Lees hieronder meer over het traditionele Arabische dessert.
Suiker
|
400 g |
---|---|
Water
|
240 ml |
Citroensap
|
1 el |
Oranjebloesemwater (optioneel)
|
1 tl |
Ongezouten pistachenoten en oranjebloesem voor de garnering
|
Melk
|
1 L |
---|---|
Citroensap of azijn
|
3 el |
Melk
|
480 ml |
---|---|
Maïzena
|
3 el |
Oranjebloesemwater
|
1 el |
Room
|
250 ml |
Warm water
|
360 ml |
---|---|
Suiker
|
50 g |
Fijn griesmeel
|
90 g |
Geraspte mozzarella
|
400 g |
Oranjebloesemwater
|
1 el |
Zin in een traditioneel zoet dessert voor iftar? Deze zoete kaasrolletjes, halawet el jibn, zijn een perfecte keuze. Ze worden gemaakt van een gekookt, zacht kaasdeeg en gevuld met een milde room met oranjebloesemsmaak, zoals de traditionele ashta-vulling, en vormen een smakelijk hapje met een zachte textuur en klassieke smaken. Ze zijn perfect voor een iftar-desserttafel als een mildere maar toch zoete traktatie als aanvulling op de andere traditionele zoete ramadandesserts. Halawet el jibn ziet er prachtig uit in zijn eenvoud en heeft alles in zich, van een romige zoete vulling tot een zacht deeg met een milde kaassmaak.
Heb je ook andere desserts nodig? Vind inspiratie voor meer ramadandesserts met enkele van onze andere recepten. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze top 7 traditionele desserts voor de ramadan om de iftar-tafel compleet te maken en indruk te maken op kinderen en volwassenen met gemakkelijke, zelfgemaakte desserts. om de iftartafel compleet te maken en indruk te maken op zowel kinderen als volwassenen met eenvoudige, zelfgemaakte desserts. Je kunt ook een verse fruitsalade met room of een aardbeientrifle maken om iets verfrissends en lichts met fruit te serveren.
Van de vulling en het deeg tot de garnering: deze Arabische zoete kaasrolletjes hebben alles wat je nodig hebt in een ramadandessert. Het karakteristieke kaasdeeg voor halawet el jibn zorgt voor een iets taaie structuur, die de romige vulling aanvult tot een zacht dessert met textuur.
De roomvulling lijkt op een traditionele ashta in die zin dat ze bestaat uit gestremde melk vermengd met een ingedikte pudding en room. Ashta is een Midden-Oosterse versie van clotted cream, de perfecte vulling voor desserts zoals deze halawet el jibn-hapjes en vele andere desserts uit de Midden-Oosterse keuken. De room is gemakkelijk te combineren met verschillende deegsoorten en gebak vanwege zijn milde smaak, en in combinatie met dit mozzarelladeeg krijg je een heerlijke combinatie van romige, fluweelachtige en zachte texturen die zorgen voor onweerstaanbare zoete hapjes.
Sommige smaakcombinaties werken gewoon, en de klassieke smaken uit het Midden-Oosten in halawet el jibn zijn daar een goed voorbeeld van. In desserts uit het Midden-Oosten wordt vaak gebruik gemaakt van eenvoudige siroop, smaakvolle noten zoals walnoten en pistachenoten, en verschillende kruiden en geuren zoals oranjebloesemwater of rozenwater. Ze combineren goed met romige vullingen, boterachtig bladerdeeg en andere traditionele Arabische dessertelementen. In halawet el jibn wordt het deeg uitgerold op een suikersiroop met oranjebloesem en voor het opdienen ook nog een besprenkeld met dezelfde siroop. Dit zorgt voor een kleverig en zoet hapje met een milde, geurige smaak die perfect samengaat met de eveneens met oranjebloesemwater gemaakte roomvulling en het milde, licht pittige mozzarelladeeg.
De kers op de taart is een van de beroemdste ingrediënten van desserts uit het Midden-Oosten: pistache. Milde, zoete, aardse en rijke pistachenoten vormen voor een knapperige topping die iets toevoegt aan de verder vrij zachte textuur en milde smaak. De felgroene noten bovenop de roomwitte desserthapjes geven de halawet el jibn ook een mooie uitstraling.
Halawet el jibn zijn zoet, maar je kunt er gemakkelijk verschillende kruiden aan toevoegen om iets nieuws te proberen met een klassieker. Voeg een beetje kardemom toe bij het koken van de suikersiroop en een snufje saffraan of saffraanessence bij het maken van de curd voor de roomvulling. Kardemom en saffraan zijn beide behoorlijk smaakvol, maar met slechts een klein beetje in dit zoete, milde dessert geef je het een elegante, delicaat gekruide smaak.
Je kunt ook 120 ml mangopuree of andere vruchtenpuree aan het deeg toevoegen. Voeg de puree toe wanneer je het water en de suiker aan de kook brengt, voordat je het griesmeel toevoegt. Laat het niet te snel koken om te voorkomen dat het stremt door de licht zure puree.