vezels | 20,1 gram vezels |
eiwit | 130,1 gram eiwit |
koolhydraten | 182 gram koolhydraten |
vet | 144,9 gram vet |
Varkenshaas
|
500 g |
---|---|
Olijfolie
|
2 el |
Dijonmosterd
|
2 el |
Gedroogde oregano
|
1 el |
Paprikapoeder
|
1 el |
Komijnpoeder
|
1 tl |
Zout
|
1 tl |
Chilivlokken
|
½ tl |
Geperste knoflookteentjes
|
2 |
Boter en koolzaadolie om te bakken
|
1 el |
Arla Lactofree Griekse stijl yoghurt
|
200 ml |
---|---|
Komkommer
|
½ |
Geperst knoflookteentje
|
1 |
Zout naar smaak
|
|
Zwarte peper naar smaak
|
Gemengde tomaten
|
2 |
---|---|
Rode ui
|
½ |
Komkommer
|
½ |
Gemengde sla
|
100 g |
Platbroden (of pitabroodjes)
|
4 |
Griekser dan een gyros wordt het gewoon niet. Wist je echter dat gyros eigenlijk gebaseerd is op een ouder recept uit het Midden-Oosten? Shoarma, een gerecht uit het Midden-Oosten gemaakt van gekruid vlees, wordt algemeen beschouwd als de inspiratie achter de wereldberoemde gyros. Het gerucht gaat dat de Grieken het gerecht zo lekker vonden dat ze het aanpasten en het zich eigen maakten. In 2011 maakte een Cypriotische restauranthouder 's werelds grootste gyros ooit – met een gewicht van wel vier ton!
Loop een willekeurig restaurant in Griekenland binnen en je vindt hoogstwaarschijnlijk gyros op het menu. Maar zonder twijfel is de meest authentieke manier om gyros te serveren - op z'n Griekse - als een snelle snack of streetfood. Probeer het zelf - bereid je gyros thuis, wikkel het in folie en eet het onderweg!
Veel mensen verwarren gyros met de Turkse kebab - en het is een logische fout. Maar als het op smaak aankomt, zijn de twee gerechten totaal verschillend. Terwijl kebab meestal wordt gemaakt van lamsvlees of rundvlees, wordt gyros traditioneel gemaakt van varkensvlees. Beleg het met verse groenten, een saus op basis van yoghurt en zelfs friet - en je hebt een gerecht dat net zo Grieks is als de Akropolis!
Een goede gyros draait om persoonlijke smaak en hoewel het traditioneel wordt geserveerd met tzatziki-saus, smaakt het gerecht net zo goed met andere specerijen zoals ranch dressing, hete sauzen en hummus. Als je geen tzatziki bij de hand hebt, kan een klodder zure room ook prima.