Gyros met tzatziki

Gyros met tzatziki

40 min.
Gyros is het Griekse equivalent van een kebab. Heerlijk, gekruid vlees wordt opgerold in platbrood en gecombineerd met tzatziki en andere verse mediterrane ingrediënten om een unieke Griekse smaak te produceren.
https://www.arla.nl/recepten/gyros-met-tzatziki/

Bereidingswijze

  • Snijd de varkenshaas klein en doe in een kom. Meng met de kruiden en andere ingrediënten en zet apart.
  • Rasp voor de tzatziki de komkommer grof en druk het vocht eruit. Meng met de yoghurt en knoflook en breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de boter en koolzaadolie in een koekenpan en bak het vlees 4-5 minuten op hoog vuur.
  • Snijd de tomaat, rode ui en komkommer in plakjes. Versnipper de ijsbergsla.
  • Leg de groenten, tzatziki en gekruid vlees op het platbrood. Rol op en serveer direct.
Eet smakelijk!

Vragen over gyros met tzatziki

Wat is het verschil tussen gyros en souvlaki?
Voor velen zijn gyros en souvlaki één en hetzelfde: heerlijke spiesjes varkensvlees of kip geserveerd samen met verse groenten, frietjes en tzatziki. Maar vraag het een Griek en hij of zij zal je vertellen dat beide gerechten niet verder uit elkaar kunnen liggen. Terwijl souvlaki traditioneel wordt gegrild op spiesjes, wordt gyros vele uren langzaam gegrild aan een verticale braadspit, waarna het wordt gesneden en geserveerd. Beide kunnen worden gegeten als een schotel of gewikkeld in een platbrood.
Waar is gyrosaus van gemaakt?
Traditioneel wordt gyros geserveerd met een verfrissende tzatziki gemaakt van Griekse yoghurt en fijngesneden komkommers. Dit vult de rijke, gekruide smaak van het vlees aan en geeft het gerecht zijn romige en frisse ondertonen.
Hoe worden gyros gemaakt in Griekenland?
Als een van de nationale gerechten in Griekenland, is een goede, authentieke gyros gemakkelijk te vinden bij de meeste streetfoodverkopers in heel Griekenland. Traditioneel moet het vele uren langzaam worden gegrild aan een verticale braadspies die in het Grieks een 'souvla' wordt genoemd. Hierdoor kan het vlees aan alle kanten gelijkmatig garen en krijgt het ook zijn krokante textuur. Gyros worden traditioneel gemaakt van varkensvlees, maar het is niet ongewoon om andere variëteiten te vinden, zoals gyros van kip, lamsvlees of zelfs rundvlees. Het vlees wordt van de braadspies gesneden en direct samen met een pitabroodje, verse groenten en een romige tzatzikisaus geserveerd.
Wat betekent gyros in het Grieks?
Gyros, afkomstig van het Griekse woord γύρος, betekent 'draaien' of 'ronddraaien' in het Grieks. Dus gyros dankt letterlijk zijn naam aan hoe het wordt bereid - urenlang langzaam draaiend aan een braadspies.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 20,1 gram vezels
eiwit 130,1 gram eiwit
koolhydraten 182 gram koolhydraten
vet 144,9 gram vet

Ingrediënten

Gyros
Varkenshaas
500 g
Olijfolie
2 el
Dijonmosterd
2 el
Gedroogde oregano
1 el
Paprikapoeder
1 el
Komijnpoeder
1 tl
Zout
1 tl
Chilivlokken
½ tl
Geperste knoflookteentjes
2
Boter en koolzaadolie om te bakken
1 el
Tzatziki
200 ml
Komkommer
½
Geperst knoflookteentje
1
Zout naar smaak
Zwarte peper naar smaak
Serveren met
Gemengde tomaten
2
Rode ui
½
Komkommer
½
Gemengde sla
100 g
Platbroden (of pitabroodjes)
4

De geschiedenis en oorsprong van gyros

Griekser dan een gyros wordt het gewoon niet. Wist je echter dat gyros eigenlijk gebaseerd is op een ouder recept uit het Midden-Oosten? Shoarma, een gerecht uit het Midden-Oosten gemaakt van gekruid vlees, wordt algemeen beschouwd als de inspiratie achter de wereldberoemde gyros. Het gerucht gaat dat de Grieken het gerecht zo lekker vonden dat ze het aanpasten en het zich eigen maakten. In 2011 maakte een Cypriotische restauranthouder 's werelds grootste gyros ooit – met een gewicht van wel vier ton!

Gemakkelijk eten voor onderweg

Loop een willekeurig restaurant in Griekenland binnen en je vindt hoogstwaarschijnlijk gyros op het menu. Maar zonder twijfel is de meest authentieke manier om gyros te serveren - op z'n Griekse - als een snelle snack of streetfood. Probeer het zelf - bereid je gyros thuis, wikkel het in folie en eet het onderweg!

Eet je gyros op de Griekse manier

Veel mensen verwarren gyros met de Turkse kebab - en het is een logische fout. Maar als het op smaak aankomt, zijn de twee gerechten totaal verschillend. Terwijl kebab meestal wordt gemaakt van lamsvlees of rundvlees, wordt gyros traditioneel gemaakt van varkensvlees. Beleg het met verse groenten, een saus op basis van yoghurt en zelfs friet - en je hebt een gerecht dat net zo Grieks is als de Akropolis!

Verschillende sauzen en toppings voor extra smaak en variatie

Een goede gyros draait om persoonlijke smaak en hoewel het traditioneel wordt geserveerd met tzatziki-saus, smaakt het gerecht net zo goed met andere specerijen zoals ranch dressing, hete sauzen en hummus. Als je geen tzatziki bij de hand hebt, kan een klodder zure room ook prima.