Grutten

Grutten zijn een romige maïspap die we hier op smaak hebben gebracht met geraspte cheddar en boter en hebben afgewerkt met knoflook en grote garnalen met jalapeño's. Heerlijk! Je kunt grutten eten als ontbijt, voorgerecht of hoofdgerecht. Dit recept is voor vier porties hoofdgerecht.
Ingrediënten
Grutten:
Melk
|
500 ml |
---|---|
Kippenbouillon
|
500 ml |
Maïzena
|
250 ml |
Boter
|
50 g |
Geraspte cheddar kaas
|
150 g |
Garnalen:
Reuzengarnalen, ontdooid
|
500 g |
---|---|
Knoflook
|
3 teentjes |
Verse groene jalapeño's
|
2 |
Lente-ui
|
1 bosje |
Boter
|
25 g |
Chilivlokken
|
1 tl |
Bereidingswijze
Grutten:
Garnalen:
Grutten
Waar komen grutten vandaan?
Grutten worden gemaakt van maïs en zijn waarschijnlijk een van de oudste ingrediënten van onze tijd. Al in 8700 voor Christus werd er maïs gemalen en er wordt gezegd dat de indianen het gerecht ergens rond de 16e eeuw al bereidden. Het werd al snel een typisch zuidelijk comfortfood en is vandaag niet meer weg te denken uit die keuken.
Wat kan ik toevoegen aan grutten om ze lekkerder te maken?
Omdat het graan mild van smaak is en de smaak aanneemt van alles waarmee het wordt geserveerd, zijn de mogelijkheden eindeloos. Traditionele recepten vragen om boter, kaas, stroop of suiker en er is een reden waarom deze ingrediënten de tand des tijds hebben doorstaan. Water vervangen door bouillon of experimenteren met kruiden zal dit hartige gerecht ook helemaal veranderen, terwijl verse bessen en honing zorgen voor een heerlijke frisheid aan de ontbijttafel.
Hoe voorkom ik dat mijn grutten samenklonteren?
De sleutel tot een onweerstaanbaar zijdezacht resultaat zit in het kloppen. Blijf aan het begin van het kookproces voortdurend kloppen. Zodra het mengsel begint in te dikken, schakel je over naar regelmatig kloppen. Houd ook de temperatuur in de gaten: een laag vuur en langzaam sudderen staan garant voor een romig en klontvrij resultaat. Voeg de boter beetje bij beetje toe. Zo mengen de grutten perfect met de boter, waardoor je een romiger mengsel zonder klonten krijgt.
Zijn grutten lekkerder met melk of met water?
Hoewel er geen goed of fout antwoord is, vinden veel mensen dat melk de betere optie is omdat het een volle smaak en zachtheid toevoegt die niet kan worden bereikt met water alleen. In de meeste recepten wordt een combinatie van de twee gebruikt, en sommige hartige recepten kiezen voor bouillon in plaats van melk. Uiteindelijk gaat het erom wat jij het lekkerst vindt.
Voedingswaarde
Energie-inhoud:
vezels | 0,5 gram vezels |
eiwit | 145,4 gram eiwit |
koolhydraten | 1232,2 gram koolhydraten |
vet | 116,7 gram vet |
De warme smaak van het Amerikaanse zuiden
Grutten zijn southern soul food op zijn best. Het is een van die gerechten die je van binnenuit opwarmen. Of je ze nu serveert als een gezonde ontbijtpap of ze op het menu van een vijfsterrenrestaurant staan, dit romige en zacht smakende graangerecht is hét comfortfood bij uitstek.
Ontbijtgrutten – de perfecte manier om je dag te starten
Of je de grutten nu zoet of hartig eet, dit ontbijt is snel, makkelijk en erg veelzijdig. Als je tijd hebt, laat je gezinsleden dan hun eigen gerecht samenstellen door verschillende zoete en hartige toppings aan te bieden. Denk aan honing en verse bessen, gebakken eieren en knapperige spekjes, of geraspte kaas en kruiden.
Hoe kun je grutten het beste bewaren?
Zoals bij alle granen zijn warmte, lucht en vocht de grote vijanden. Kies een koele, donkere plek die ver verwijderd is van vocht- en warmtebronnen. Een luchtdichte doos is ook een must: alles met een goed sluitend deksel is prima. Gekookte grutten zijn, mits goed bewaard, tot vijf dagen houdbaar.
