Groentesoep met aardappelschilchips

Groentesoep met aardappelschilchips

1 u
Een snelle soep die je makkelijk kunt aanpassen om je favoriete wortelgroenten te gebruiken. De aardappelschilchips zorgen voor een heerlijke crunch bovenop en het beste van alles: geen afval!
https://www.arla.nl/recepten/groentesoep-met-aardappelschilchips/

Bereidingswijze

Soep
  • Snijd de prei in dunne schijfjes en bewaar wat groen voor de garnering.
  • Was en schil de aardappelen, peterseliewortel en wortels. Bewaar de schillen voor de chips. Snijd de wortelgroenten in blokjes van ca. 1x1 cm.
  • Bak de prei en wortelgroenten samen met de tijm ongeveer twee minuten in boter en koolzaadolie in een grote pan.
  • Voeg het water en het bouillonblokje toe. Bak 5-8 minuut. Voeg 150 ml zure room toe. Pers de knoflook erbij.
  • Laat sudderen en voeg vlak voor het serveren de doperwten toe. Breng op smaak met peper en zout.
Aardappelschilchips
  • Giet de olie in een pan. Verhit tot ca. 140 °C.
  • Bak de schillen in ongeveer 5 minuten knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
  • Garneer de soep met de rest van de prei en serveer met de rest van de zure room en de chips.
Eet smakelijk!

Groentesoep met aardappelschilchips

Wat kan ik toevoegen aan groentesoep om hem lekkerder te maken?
De eenvoudigste manier om de smaak van je soep te verbeteren is om tijdens de verschillende fasen van het koken specerijen, kruiden en aromaten toe te voegen. Experimenteer met verschillende combinaties van gedroogde en verse kruiden, of voeg chilivlokken toe voor een pittig resultaat. Je kunt ook een scheutje witte wijn toevoegen voor een zoet accent en wat finesse. Laat de wijn gewoon inkoken met de groenten in de pan voordat je de bouillon toevoegt.
Hoe geef je groentesoep een rijkere smaak?
Groenten en bouillon zijn niet altijd genoeg voor een echt smaakvolle soep. Voor dit recept gebruiken we zure room, wat gegarandeerd zorgt voor een rijke en volle smaak. En dat is allemaal te danken aan het hoge vetgehalte van de zure room. Sojasaus is dan weer geweldig om smaak en umami aan een soep te geven. Wees wel voorzichtig, want het hoge zoutgehalte in sojasaus kan de andere smaken in de soep overstemmen. Andere tips om de soep rijker te maken zijn gedroogde champignons en de korst van parmezaan. Beide kun je in de sudderende soep laten trekken om er een diepe smaak aan toe te voegen.
Hoe houd je groenten knapperig in soep?
Er bestaat altijd een risico dat groenten te lang in de soep blijven pruttelen, waardoor ze zacht, papperig en flauw worden. De truc om de groenten smakelijk te houden is ervoor te zorgen dat elke soort groente precies genoeg gekookt wordt. Harde en zetmeelrijke groenten zoals aardappelen, wortelen en rapen moeten ongeveer 15-20 minuten koken. Stevige groenten zoals broccoli en bloemkool hebben ongeveer 10 minuten nodig, terwijl delicate bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en mais slechts 5 minuten gekookt hoeven te worden. Houd hier rekening mee om te bepalen wanneer elk ingrediënt aan de soep moet worden toegevoegd.
Wat past goed bij groentesoep?
Brood in elke vorm is het meest klassieke bijgerecht bij groentesoep. Een sneetje beboterd, knapperig brood kan dienen als lekker bijgerecht en om de laatste restjes soep uit de kom te krijgen. Toast met kaas, knoflookbrood of zelfs een tosti kunnen van de eenvoudigste soep een echt feestmaal maken. Andere lekkere bijgerechten bij groentesoep zijn salades met granen en bonen, quiche en hartige crêpes.
In welke volgorde doe je groenten in soep?
De eerste groenten die in de soep gaan zijn de aromaten die gebakken worden om een smaakvolle basis te creëren. Zodra de bouillon aan de pot is toegevoegd, doe je er de harde en zetmeelrijke groenten zoals aardappelen, wortelen en wortelgroenten bij. 5-10 minuten later voeg je de stevige groenten zoals broccoli en bloemkool toe. Tegen het einde van de kooktijd kun je de bladgroenten en delicate groenten zoals boerenkool, spinazie en maïs toevoegen.
Kun je groentesoep invriezen?
Wanneer je groentesoep is afgekoeld tot kamertemperatuur, kun je hem overgieten in luchtdichte bakjes of diepvrieszakjes en invriezen. De soep is maximaal twee maanden houdbaar in de vriezer. Om de soep te ontdooien, verwarm je hem gewoon op medium vermogen in de magnetron of verwarm je hem op matig vuur in een pot op het fornuis. Je kunt de soep ook 's nachts in de koelkast laten ontdooien.

Ingrediënten

Preien
100 g
Aardappelen
400 g
Peterseliewortel
150 g
Wortelen
100 g
Gedroogde tijm
1 tl
Boter en koolzaadolie
1 el
Water
1 L
Groentebouillonblokje
1
Zure room
200 ml
Knoflookteentje
1
Ingevroren doperwt
100 g
Zout
1 ml
Zwarte peper
1 snufje
Aardappelschilchips:
Koolzaadolie
150 ml
Zout
½ tl

Makkelijke en heerlijke zelfgemaakte groentesoep

Het potentieel van een zelfgemaakte groentesoep mag niet worden onderschat. Met wat liefde en zorg kan dit eenvoudige doordeweekse gerecht worden omgetoverd tot een verwarmende lekkernij. De sleutel is om de rol van elk ingrediënt te begrijpen en te weten hoe je ze naar een hoger niveau kunt tillen.

Soep van groenten die je in huis hebt

Laat de restjes groente in je koelkast of de bijna lege zakken bevroren bloemkool, broccoli of champignons niet verloren gaan. Met wat groentebouillonblokjes en een beetje room maak je een verwarmende soep en blaas je tegelijk je restjes groenten nieuw leven in. Heb je ook nog wat restjes pasta in de voorraadkast? Kook die samen met de groenten.

Verschillende bijgerechten die goed bij groentesoep passen

Knapperig, rustiek brood is altijd heerlijk bij groentesoep. Serveer het in dikke sneden, met boter en je favoriete kaas of een ander broodbeleg. Andere uitstekende bijgerechten bij soep zijn knoflookbrood en crackers met kaasdip. Je kunt ook een knapperige frisse salade maken als aanvulling op de warme, zachte textuur van de soep.

Onze favoriete variaties op deze soep

Als je de voorkeur geeft aan een groentesoep zonder stukjes, kun je de groenten pureren wanneer ze zacht genoeg zijn. Pasta of noedels toevoegen is een geweldige manier om de groentesoep meer textuur te geven. Je kunt de groentesoep ook aanpassen aan verschillende keukens. Voeg wat tomatenpuree, oregano en pasta toe voor een Italiaanse minestrone-achtige versie. Of bak je favoriete curry samen met de groenten en vervang de zure room door kokosroom om een Indiaas of Thais accent aan je soep te geven.