Groenten met peterseliesaus en gebakken spek
45 min.
Als inspiratie op de iconische gebakken spek met peterseliesaus, het nationale gerecht uit Denemarken, hebben we een gerecht gecreëerd met meer groenten en veel minder spek - en wij zijn fan! Je krijgt de smaak van het gebakken spek, maar het zijn de peterseliesaus, de aardappelen en de groenten die de boventoon voeren. Een kleine stap in de richting van groenten als hoofdingrediënt en vlees als smaakmaker.
Bereidingswijze
Gebakken spek
Groenten
Peterseliesaus
Bij het serveren
Tips
Als je geschilde aardappelen serveert bij dit gerecht, kun je de aardappelschillen gebruiken om knapperige chips te maken - en voedselverspilling te voorkomen. Was en schrob de aardappelen goed voordat je ze schilt. Spoel de aardappelschillen af tot het water helder is. Dep de schillen goed droog met een theedoek en leg ze in één laag op bakplaten met bakpapier. Meng ze met een beetje olie en een snufje zout. Bak de aardappelschilchips in de oven, ongeveer 15 minuten op 175° - hete lucht, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Ingrediënten
Gebakken spek
Boter
|
10 g |
---|---|
Varkensvlees (buik) in plakjes
|
200 g |
Grof zout
|
¼ tl |
Groenten
Boter
|
20 g |
---|---|
Wortelen in stukken van 5 cm (ca. 350 g)
|
5 |
Preien in stukken van 5 cm (ca. 400 g)
|
3 |
Grof zout
|
1 tl |
Peterseliesaus
Tarwemeel
|
2½ el |
---|---|
Melk
|
250 ml |
Groentebouillon
|
250 ml |
Boter
|
15 g |
Grofgehakte verse peterselie - inclusief fijngehakte stelen
|
|
Grof zout
|
½ tl |
Versgemalen peper
|
Bijgerecht
Gekookte aardappelen
|
1 kg |
---|