Groenten met peterseliesaus en gebakken spek
  • Arla
  • Recepten
  • Groenten met peterseliesaus en gebakken spek

Groenten met peterseliesaus en gebakken spek

45 min.
Als inspiratie op de iconische gebakken spek met peterseliesaus, het nationale gerecht uit Denemarken, hebben we een gerecht gecreëerd met meer groenten en veel minder spek - en wij zijn fan! Je krijgt de smaak van het gebakken spek, maar het zijn de peterseliesaus, de aardappelen en de groenten die de boventoon voeren. Een kleine stap in de richting van groenten als hoofdingrediënt en vlees als smaakmaker.
ga naar de {originele} versie
https://www.arla.nl/recepten/groenten-met-peterseliesaus-en-gebakken-spek/

Bereidingswijze

Gebakken spek
  • Laat de boter goudbruin worden in een pan.
  • Leg de plakjes spek in de pan en bak ze ca. 2 minuten aan elke kant.
  • Verlaag het vuur tot medium en bak ongeveer 15 minuten tot de plakjes spek goudbruin en knapperig zijn - keer ze af en toe om.
  • Laat het gebakken spek uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout - bewaar het vet in de pan.
Groenten
  • Laat de boter goudbruin worden in een grote pan.
  • Bak de wortels op hoog vuur en roer gedurende ca. 3 minuten.
  • Verlaag het vuur tot medium, voeg de prei toe en bak de groenten afgedekt gedurende ca. 5 minuten - roer af en toe.
  • Doe de groenten in de pan met het bakvet, bestrooi met zout en verhoog het vuur tot hoog.
  • Bak de groenten ca. 3 minuten tot het vocht is verdampt en de wortels een beetje kleur hebben gekregen.
Peterseliesaus
  • Roer ondertussen het meel en een beetje melk samen in een kleine pan. Roer de rest van de melk en de bouillon erdoor.
  • Breng de saus al roerend aan de kook en laat het op laag vuur ca. 5 minuten koken - roer af en toe.
  • Voeg vlak voor het serveren boter, peterselie, zout en peper toe.
  • Breng aan de kook, breng op smaak en doe de peterseliesaus in een kom.
Bij het serveren
  • Rasp of knip de knapperige plakjes spek in kleine stukjes.
  • Serveer het spek als topping voor de groenten, gekookte aardappelen en peterseliesaus.
Eet smakelijk!
Tips

Als je geschilde aardappelen serveert bij dit gerecht, kun je de aardappelschillen gebruiken om knapperige chips te maken - en voedselverspilling te voorkomen. Was en schrob de aardappelen goed voordat je ze schilt. Spoel de aardappelschillen af tot het water helder is. Dep de schillen goed droog met een theedoek en leg ze in één laag op bakplaten met bakpapier. Meng ze met een beetje olie en een snufje zout. Bak de aardappelschilchips in de oven, ongeveer 15 minuten op 175° - hete lucht, tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Ingrediënten

Gebakken spek
Boter
10 g
Varkensvlees (buik) in plakjes
200 g
Grof zout
¼ tl
Groenten
Boter
20 g
Wortelen in stukken van 5 cm (ca. 350 g)
5
Preien in stukken van 5 cm (ca. 400 g)
3
Grof zout
1 tl
Peterseliesaus
Tarwemeel
2½ el
Melk
250 ml
Groentebouillon
250 ml
Boter
15 g
Grofgehakte verse peterselie - inclusief fijngehakte stelen
Grof zout
½ tl
Versgemalen peper
Bijgerecht
Gekookte aardappelen
1 kg