Groenteburger met bruine saus en gebakken uien
  • Arla
  • Recepten
  • Groenteburger met bruine saus en gebakken uien

Groenteburger met bruine saus en gebakken uien

45 min.
Smakelijke groenteburger met bruine saus en gebakken uien - vol van smaak. Probeer deze groenteburger gemaakt van edamamebonen op dagen dat je graag meer groen wilt eten.
ga naar de {originele} versie
https://www.arla.nl/recepten/groenteburger-met-bruine-saus-en-gebakken-uien/

Bereidingswijze

Gebakken uien
  • Laat de boter goudbruin worden in een pan. Bak de uien op hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten - roer regelmatig.
  • Voeg water toe aan de pan en laat dit ongeveer 2 minuten koken. Giet het water (ongeveer 1½ dl) van de uien over in een kleine pan met dikke bodem - gebruik eventueel een zeef.
  • Bak de uien op hoog vuur en al roerend nog ongeveer 2 minuten, haal ze uit de pan en bewaar ze. Maak de pan schoon.
Groenteburger
  • Voeg chiazaad en water toe aan een grote kom. Roer het mengsel goed door en laat het ongeveer 10 minuten op het aanrecht staan.
  • Hak edamamebonen, ui, zonnebloempitten, tomatenpuree, sojasaus, salie, zout en peper in een keukenmachine gedurende ongeveer 5 seconden.
  • Voeg het mengsel toe aan de kom met chiazaad, voeg bloem toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat de boter goudbruin worden in de pan.
  • Vorm 4 burgers van het groentemengsel en bak ze op matig vuur gedurende ongeveer 3 minuten aan elke kant. Houd ze warm samen met de uien.
Bruine saus
  • Breng het water van de uien aan de kook in de pan. Voeg kookroom, sojasaus en zout toe en breng de saus aan de kook.
  • Klop de sausbinder erdoor en laat de saus op laag vuur al roerend nog ongeveer 1 minuut koken. Voeg kleurstof toe, breng op smaak en serveer met de overige bijgerechten.
Eet smakelijk!
Tips

Als je groenten in plaats van vlees kiest, is het goed om umami in gedachten te houden. Umami is de vijfde smaak, die kan worden omschreven als de enigszins vage smaakbeleving, hartigheid - die we onder andere van vlees krijgen. Geconcentreerde tomatenpuree en sojasaus, die we in het groentemengsel hebben gebruikt, bevatten umami.

Tips

Je kunt salie vervangen door andere kruiden, zoals tijm.

Ingrediënten

Gebakken uien
Boter
25 g
Uien, in dunne halve ringen (ca. 225 g)
3
Water
300 ml
Groenteburger
Chiazaadjes
1 el
Water
3 el
Ontdooide en gedopte edamame bonen
200 g
Kleine ui (ca. 50 g)
1
Zonnebloempitjes
2 el
Geconcentreerde tomatenpuree
2 el
Soja saus
1 el
Gedroogde salieblaadjes
2 tl
Grof zout
1 tl
Tarwe bloem
30 g
Boter
10 g
Bruine saus
Kookroom
¼ L
Soja saus
1 tl
Grof zout
½ tl
Maïzena
1½ el
Bijgerecht
Gekookte aardappelen
1 kg
Rode appels, in blokjes (ca. 300 g)
2
Gestoomde doperwt
200 g