Groene aspergesoep

Groene aspergesoep

Kooktijd 15 min.
Proef de lente met onze heerlijke groene aspergesoep! Door de verse asperges te combineren met zure room en een beetje witte wijn, maak je een soep die zacht en lekker is. Ideaal als een frisse lunch of een elegant voorgerecht. Dit recept is zeker het proberen waard!
https://www.arla.nl/recepten/groene-aspergesoep/

Bereidingswijze

  • Breek het onderste deel van de asperges af.
  • Snijd de toppen af en kook ze ongeveer 2 minuten in gezouten water, koel ze daarna af en zet ze opzij voor het serveren.
  • Schil en snijd de sjalotten en knoflook. Snijd de overgebleven asperges in kleinere stukjes.
  • Fruit de asperges en ui in een pan met koolzaadolie. Giet de bouillon en wijn erbij en laat ongeveer 10 minuten sudderen.
  • Blend de soep tot een glad geheel, doe het dan terug in de pan. Roer de zure room erdoor en breng de soep aan de kook. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  • Serveer de soep in kommen, gegarneerd met de aspergetoppen.
Eet smakelijk!
Gebruik verse groene asperges

Kies voor de lekkerste smaak altijd voor heldergroene, stevige asperges met gesloten toppen. Wanneer de asperges makkelijk knakken als je ze buigt, weet je dat ze vers zijn. Dunnere stengels zijn perfect voor een gladde soep. Hebben je asperges dikkere stengels? Dan moet je deze eerst even schillen om te voorkomen dat de soep een vezelachtige smaak krijgt. Om de asperges vers te houden nadat je deze hebt gekocht, kun je de uiteinden afsnijden en ze vervolgens rechtop in een potje met een beetje water zetten. Dek ze losjes af met een plastic zak en zet ze in de koelkast.

Bewaar de aspergetoppen

Gooi de toppen van de asperge niet weg! Deze kun je gebruiken om je soep mooi mee te garneren. Kook de toppen eerst ongeveer twee minuten in licht gezouten water, koel ze daarna onmiddellijk af in ijswater om de groene kleur en knapperige textuur te behouden.

Pas de consistentie van de soep aan naar wens

Nadat je de gekookte ingrediënten in een blender tot een gladde soep hebt gemixt doe je het mengsel terug in de pan. Vanaf nu kan je de soep maken zoals jij hem lekker vindt! Als de soep te dik is, voeg je geleidelijk wat warme groentebouillon of water toe. Roer er een beetje zure room of boter door voor een extra romige smaak. Ga je liever voor een lichtere soep? Zeef de soep dan door een fijne zeef om eventuele stukjes eruit te halen.

FAQ: Vragen over groene aspergesoep

Groene aspergesoep is een heerlijk recept dat perfect is voor elke gelegenheid. Hieronder beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over dit recept, dus lees vooral verder!

Hoe lang kan ik groene aspergesoep bewaren?
Groene aspergesoep kun je tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep volledig afkoelen, schenk het in een luchtdichte bak en dan kan het de koelkast in. Zo kan je ook later weer genieten van deze heerlijke, romige soep!
Kan ik groene aspergesoep invriezen?
Ja, de groene aspergesoep kan je ook heel goed invriezen. Zo kan je de soep tot wel 3 maanden bewaren! Laat de soep eerst volledig afkoelen voordat je deze in een vriezerbestendig bakje schenkt. Laat een beetje ruimte bovenin het bakje, want de soep kan iets uitzetten zodra deze bevriest. Van plan om weer te genieten van deze soep? Ontdooi de soep gedurende 8-12 uur in de koelkast. Verwarm de soep daarna op middelhoogvuur tot deze heet is.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

876 Kcal

vezels 13,7 gram vezels
eiwit 21,6 gram eiwit
koolhydraten 25,3 gram koolhydraten
vet 69,8 gram vet

Ingrediënten

Verse groene asperges
500 g
Sjalotjes
2
Knoflook
1 teen
Koolzaadolie
1½ el
Groentebouillon
400 ml
Droge witte wijn
100 ml
Zure room
300 ml
Zout
½ tl
Zwarte peper
¼ tl

Romige groene aspergesoep

Geniet van de smaak van onze romige groene aspergesoep. Niet alleen heeft deze soep een prachtige groene kleur, maar ook heeft de soep een zachte textuur. Ideaal om op tafel te zetten bij een lunch of combineer de soep met versgebakken brood en serveer het als voorgerecht.

Op zoek naar meer inspiratie voor gerechten met asperge? Probeer eens asperges en tomatenpasta voor een stevig diner, asperges in bladerdeeg voor een hartige traktatie, of aspergesalade met ei voor een heerlijke lunch.

Zoete en aardse smaak met groene asperges en sjalotten

De groene asperges spelen in dit gerecht natuurlijk de hoofdrol! Groene asperges hebben een aardse bitterheid die goed samen gaat met de zoete, gekarameliseerde smaak van de sjalotten. Deze combinatie maakt de soep zowel fris als rijk van smaak.

Gladde textuur van zure room

Zure room voegt een rijke, zachte textuur toe aan de soep. De romige, maar zure smaak, brengt de smaak van de asperges en sjalotten in balans. Echt een verwennerij dus!

Verwelkom de lente met deze eenvoudige soep

Als het gaat om lenterecepten, zijn lichte en frisse soepen altijd een goede keuze. Deze soep met groene asperges past perfect in dat rijtje! Verse seizoensingrediënten komen samen in deze soep, die een mooie kleur en zachte textuur heeft.

Serveer de soep in kommen en garneer met de vers gekookte aspergetoppen om het net even iets specialer te maken. Je kunt ook een scheutje olijfolie over de soep gieten om het helemaal af te maken.

Experimenteer met het recept

Er zijn veel mogelijkheden om deze groene aspergesoep helemaal je eigen te maken. Gebruik verse kruiden die geur en smaak toevoegen aan de soep, zoals bieslook of dille.

Houd je van een soep met een romigere consistentie? Blend dan een aantal gekookte aardappelen door de soep. Of neem een handjevol spinazie en mix deze door de soep. De soep wordt dan niet alleen zoeter, maar ook nog groener!

Garneer de soep ook eens met verkruimelde witte kaas of geraspte Parmezaanse kaas. Voor een lekkere crunch als tegenhanger van deze gladde soep, strooi je knapperige spekstukjes of geroosterde noten bovenop.