Groene aspergesalade

Groene aspergesalade

Kooktijd 25 min.
Zodra de lente begint, kan je weer volop genieten van heerlijke asperges. Deze groene aspergesalade met couscous en radijsjes is perfect voor een makkelijke lunch of een diner. Deze salade maak je af met wat romige Turkse yoghurt en geroosterde pijnboompitten. Klaar om te genieten!
https://www.arla.nl/recepten/groene-aspergesalade/

Bereidingswijze

Vinaigrette
  • Meng olijfolie, citroensap, honing, zout en zwarte peper in een kleine kom of potje tot het goed gemixt is. Zet opzij voor later.
Salade en toppings
  • Kook de couscous in groentebouillon volgens de instructies op de verpakking.
  • Snijd de harde uiteinden van de asperges en snijd de stengels in kleinere stukken. Kook de asperges en sperziebonen ongeveer 2 minuten in licht gezouten water.
  • Snijd de lente-uitjes in reepjes en snijd de radijsjes in vieren. Meng met de couscous, asperges en sperziebonen.
  • Besprenkel de salade met de vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper en garneer met pijnboompitten.
  • Serveer met klodders yoghurt erbovenop.
Eet smakelijk!
Sperziebonen en asperges groen en knapperig houden

Het is niet alleen mooi voor het opdienen van je salade, maar ook lekker voor de smaak om groene en knapperige groenten te gebruiken. Door de asperges en speziebonen te blancheren behouden ze de mooie groene kleur en stevige textuur, maar hoe doe je dit? Kook de groenten kort tot ze net gaar zijn. Schep ze daarna meteen over naar een kom met ijswater. Door de groenten in ijswater te leggen stop je het kookproces en behouden ze hun kleur en knapperigheid. Gebruik je liever geen ijswaterbad, dan kan je de groenten ook stomen!

Zorg voor lichte en luchtige couscous

Perfecte couscous begint bij het koken! Kook je couscous in groentebouillon, in plaats van water, om het extra smaak te geven. Let op dat je de couscous niet te lang kookt, want dan wordt het te plakkerig. Het geheim van een luchtige couscous zit hem in de stap na het koken! Maak de couscous voorzichtig los met een vork om de korrels te scheiden en de couscous luchtig te maken.

FAQ: Vragen over groene aspergesalade

Groene aspergesalade is een verfrissend gerecht voor op tafel. Hier zijn antwoorden op veelgestelde vragen om je te helpen het beste uit dit recept te halen.

Kan ik groene aspergesalade van tevoren bereiden?
Ja, je kunt delen van de groene aspergesalade van tevoren bereiden om tijd te besparen. De couscous is gemakkelijk van tevoren te maken en bewaar je het beste in een luchtdicht bakje in de koelkast. Ook de vinaigrette kan je al een dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Meng simpelweg alle ingrediënten vlak voordat je de aspergesalade gaat serveren.
Hoe lang blijft groene aspergesalade goed?
Deze groene aspergesalade kan je tot 3 dagen in een luchtdichte bak bewaren in de koelkast. Het beste is natuurlijk om de salade binnen 1 of 2 dagen na bereiding te eten voor de lekkerste smaak en textuur.
Wat past goed bij groene aspergesalade?
Wil je de groene aspergesalade combineren met een ander gerecht? Dat kan! Deze salade past goed bij vegetarische burgers of een lekker pastagerecht, zoals spaghetti aglio e olio of fettuccine alfredo. Je kunt deze salade natuurlijk ook serveren met gegrilde kip of vis. Of ben je op zoek naar een lekkere salade voor bij een leuke gelegenheid? Deze groene aspergesalade mag niet onbreken bij een heerlijke barbecue of neem je gemakkelijk mee naar een zonnige picknick, vooral in combinatie met andere favorieten zoals kikkererwtensalade, caprese of eiersalade sandwiches.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

1565 Kcal

vezels 31,4 gram vezels
eiwit 51 gram eiwit
koolhydraten 224,1 gram koolhydraten
vet 50,6 gram vet

Ingrediënten

Vinaigrette
Olijfolie
3 el
Citroen, sap
1
Vloeibare honing
2 tl
Zout
½ tl
Zwarte peper
¼ tl
Salade
Couscous
250 g
Groentebouillon
200 ml
Verse groene asperges
250 g
Verse sperziebonen
100 g
Lente-ui
4
Radijsjes
1 bos
Zwarte peper
¼ tl
Toppings
Pijnboompitten, geroosterd
100 ml
Turkse yoghurt
250 ml

Probeer onze groene aspergesalade met couscous

De lente vraag natuurlijk om frisse maaltijden en daar is deze groene aspergesalade er zeker één van. De nootachtige smaak van de couscous gaat perfect samen met de knapperige groeten. Een pittige, citrusachtige vinaigrette maakt deze salade helemaal af!

Wil je vaker van heerlijke asperges genieten? Probeer onze aspergepan met zoete aardappelen, heerlijke aspergepizza of aspergetoast.

Met knapperige groenten en geroosterde pijnboompitten

Je blancheert de groene asperges en sperziebonen heel kort, slechts twee minuten! Hierdoor behouden ze hun knapperige textuur en prachtige groene kleur. De salade krijgt een beetje pit door de radijsjes en maak je af met dun gesneden lente-uitjes en geroosterde pijnboompitten. Elke hap zit dus bomvol smaak en verschillende texturen!

Pittige citroen-honingvinaigrette

De vinaigrette brengt de salade helemaal bij elkaar! Deze vinaigrette heeft een pittige kick, met een frisse smaak van citroen en honing. Het toevoegen van de olijfolie, zout en zwarte peper geeft extra smaak. De dressing maakt deze salade lekker verfrissend.

Perfect als een eenvoudige lunch of bijgerecht

Iets makkelijks op tafel zetten, maar wel met een chique uitstraling? Deze groene aspergesalade is perfect! De knapperige groenten, luchtige couscous en pittige vinaigrette maken het gerecht smaakvol. Serveer het als een snelle lunch of als een prachtig bijgerecht. Leuk om te combineren met gegrilde halloumi, geroosterde zalm of versgebakken focaccia.

Voeg een persoonlijke touch toe

Zin om een persoonlijke draai te geven aan dit gerecht? Voeg eens wat verse kruiden toe aan de salade. Verdeel basilicum of peterselie over de salade voor een peperige smaak. Behoud je liever een sterke citrussmaak? Ga dan voor dille!

Je kunt ook variëren met de ingredënten in de vinaigrette. Gebruik bijvoorbeeld een rode wijnazijn of appelciderazijn in plaats van citroensap. Rode wijnazijn geeft een fruitig aroma, terwijl appelciderazijn een zoete smaak geeft aan de vinaigrette.

Heb je geen pijnboompitten of wil je een keer iets anders proberen? Geroosterde amandelen of zonnebloempitten gaan ook goed samen met deze aspergesalade.