Als je een grote hoeveelheid wilt maken, misschien om wat in te vriezen voor een later moment, is het goed te weten dat je daarvoor een keukenmachine of blender kunt gebruiken. Doe gewoon de ongesneden peterselie, knoflook, citroenschil en amandelen in de machine en pulseer de ingrediënten tot je tevreden bent met de consistentie.
Als je een keukenmachine of blender gebruikt voor deze smaakmaker, kan deze meer sausachtig worden en qua consistentie dichter bij pesto of chimichurri komen, omdat de peterselie meer vocht afgeeft in de blender.
Het beste recept voor gremolata geeft je een levendige, smaakvolle saus waarmee je tal van gerechten kunt opfleuren, en dat geldt ook voor die van ons. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over de Italiaanse klassieker.
vezels | 5,4 gram vezels |
eiwit | 5,8 gram eiwit |
koolhydraten | 2,2 gram koolhydraten |
vet | 13,4 gram vet |
Grof gehakte platte peterselie
|
1 dl |
---|---|
Knoflookteentje geperst
|
1 |
Fijngeraspte citroenschil (biologisch)
|
2 tl |
Grof gehakte gezouten amandelen
|
25 g |
Onze gremolata met citroen, die perfect is voor uiteenlopende ontbijt-, lunch- en dinergerechten, zit boordevol smaak! De fijngeraspte citroenschil voegt textuur en een intense, zure citroensmaak toe zonder de topping bitter te maken. Het onderstreept de citrusachtige ondertonen in de verse peterselie en maakt de smaak van het kruid nog helderder. De zuurgraad van de citroenschil zorgt er ook voor dat de scherpe, rauwe knoflook in deze kruidige knoflooksaus niet overheerst, maar juist zijn kruidigheid laat doorschijnen, waardoor een evenwichtige groene saus ontstaat.
De combinatie van aardse peterselie en wrange, verse knoflook is een geliefde combinatie en dat is geen wonder. Peterselie heeft van nature peperige toetsen in zijn smaakprofiel die door fijngehakte rauwe knoflook naar voren wordt gebracht. De combinatie waarop deze knoflookgremolata is gebaseerd, is dan ook levendig en pittig. Vooral de knoflook maakt hem zo lekker bij verschillende gerechten, vooral bij gegrild vlees en groenten die je vaak combineert met knoflook om een complexere en scherpere smaak te geven.
Voor onze variatie op de klassieke gremolata met amandelen hebben we ervoor gekozen gezouten amandelen toe te voegen in plaats van gewone. Dit voegt een heerlijke zoutheid toe aan de kruidige groene saus, naast de nootachtige smaak van de amandelen. De gehakte amandelen geven de kruidige smaakmaker een heerlijke crunch die die van de verse peterselie weerspiegelt en die deze topping onderscheidt van andere groene sauzen.
Deze kleurrijke en veelzijdige kruidensaus kan worden gebruikt om veel verschillende gerechten af te ronden. Je kunt hem gebruiken op roereieren, gepocheerde of gegrilde vis, kip, gegrilde groenten zoals asperges en sperziebonen, in soepen, stoofschotels of pastagerechten zoals de zeer populaire cacio e pepe, of op gegrild vlees zoals rund- of lamsvlees.
Dit zijn slechts enkele van de vele gebruiksmogelijkheden van deze heerlijke Italiaanse saus.
Een traditionele gremolata bevat altijd citroenschil, knoflook en peterselie, dus als je die kerningrediënten in ieder geval gebruik, kun je altijd nog andere ingrediënten toevoegen om het smaakprofiel te variëren. Gebruik bijvoorbeeld geraspte parmezaan en geroosterde pijnboompitten in plaats van gezouten amandelen, en experimenteer met het toevoegen van kruiden als verse munt, basilicum, koriander en salie aan de platte peterselie.
Een manier om een zoete pittigheid en extra helderheid toe te voegen is het gebruik van de populaire oosterse specerij sumak en een beetje citroensap. Deze combinatie zorgt voor een fruitige toets die goed past bij het kruidige en wrange smaakprofiel. Voor een pittigere versie die perfect is voor taco's met rundergehakt kun je je laten inspireren door de Mexicaanse salsa verde en gebruik je fijngeraspte jalapeño en tomatillo om de pittige saus wat heter te maken. De combinatie zorgt voor een ware smaakexplosie, maar om te voorkomen dat het te overheersend wordt, moet je de zaadjes en zaadlijsten van de pepers verwijderen.