Golden milk
Bereidingswijze
Tips
Als je alleen vaste honing in je voorraadkast hebt of de vloeibare honing die je hebt is gaan kristalliseren, hoef je je geen zorgen te maken, je kunt ons gemakkelijke recept voor golden milk nog steeds maken. Let erop dat het herhaaldelijk vloeibaar maken van een hele pot gekristalliseerde honing de smaak en het karakteristieke aroma ervan vermindert. Onthoud ook dat gekristalliseerde honing absoluut niet bedorven is, dus gooi hem niet weg voordat je tenminste onze tip over hoe je hem vloeibaar kunt maken hebt geprobeerd.
Tips
Doe gewoon de hoeveelheid honing die je wilt gebruiken in een glazen pot en zet die in een kom. Maak een waterbad door er zoveel water in te gieten dat alle honing onder de waterlijn zit. Gebruik water tussen 35-45°C. Roer af en toe en voeg zo nodig meer heet water toe tot de honing niet meer gekristalliseerd is en vloeibaar is geworden. Het is niet aan te raden om rauwe honing in de magnetron te laten dekristalliseren en vloeibaar te maken, omdat je hem dan zou kunnen koken, waardoor de smaak verandert voordat je hem hebt kunnen gebruiken om de golden milk met kurkuma zoet te maken
Vragen over golden milk
Met ons recept voor golden milk maak je snel en gemakkelijk een verwarmende, gekruide drank die zowel warm als koud kan worden gedronken. Lees onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over golden milk met kurkuma, onder andere over hoe lang het houdbaar is en hoe je het kunt opwarmen zodat je er op elk moment van kunt genieten.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 1 gram vezels |
eiwit | 0,4 gram eiwit |
koolhydraten | 13,1 gram koolhydraten |
vet | 0,2 gram vet |
Ingrediënten
Kurkumapoeder
|
1 tl |
---|---|
5 dl | |
Kardemom poeder
|
½ tl |
Vloeibare honing
|
2 tl |
Met honing gezoete golden milk
Golden milk, ook bekend als kurkumamelk of haldi ka doodh in het Hindi, is een traditionele Indiase drank die de laatste jaren wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De drank is warm, kruidig en troostend. De levendige, gouden kleur is indrukwekkend, maar het is eenvoudig om je eigen zelfgemaakte golden milk te bereiden, want je hebt maar 4 ingrediënten nodig: melk, kurkumapoeder, kardemompoeder en honing. In dit recept kun je elke soort melk gebruiken, afhankelijk van hoe rijk je je kurkumamelk wilt hebben. Voor de dikste consistentie en het romigste mondgevoel gebruikt je volle melk om je zelfgemaakte golden milk met kurkuma te maken.
De verwarmende kruiden hebben een natuurlijke bitterheid die wordt verzacht door de toevoeging van rauwe honing. Omdat in ons recept kurkumapoeder wordt gebruikt in plaats van verse kurkuma, is het sneller te bereiden en heb je minder afwas. Omdat kurkumamelk snel en gemakkelijk te maken is, is het een perfecte drank voor 's morgens vroeg. Je kunt hem zelfs bereiden terwijl je baked oats met banaan, bosbessen en amandelen in de oven staat.
Geniet van de gekruide en warme smaak
Hoewel een eenvoudig recept voor golden milk maar weinig ingrediënten bevat, zit de drank boordevol smaak door de kurkuma en kardemom. Kurkuma, ook wel Indiase saffraan genoemd, wordt in veel Indiase en Zuidoost-Aziatische gerechten gebruikt om zowel smaak als kleur toe te voegen.
Kurkumapoeder heeft een vrij krachtige aardse bitterheid die het best tot zijn recht komt als hij in evenwicht wordt gebracht met zoete specerijen of ingrediënten zoals honing. De verwarmende eigenschappen worden gedeeld met de andere specerij in dit recept, kardemom. Golden milk met kardemom heeft een subtiele citrussmaak die afkomstig is van deze heerlijke specerij, en het geheel maakt dit tot een complexe, gekruide drank. Als de verwarmende smaak van kurkuma en kardemom je aanspreekt, vind je onze chai latte vast ook heerlijk. Deze warme theedrank bevat ook veel heerlijke kruiden, waaronder kardemom, kruidnagel, steranijs en kaneel.
Serveer golden milk warm of koud
Je kunt kurkumamelk warm, koud of ijskoud serveren en omdat de drank op basis van melk op vele manieren kan worden gedronken, is het beste moment om golden milk te drinken het moment waarop jij er zin in hebt. Koud kan de drank worden gebruikt als vervanger van gewone melk, dus je kunt het 's ochtends over je havermout gieten om je ontbijt wat pittiger te maken.
Om ijskoude golden milk latte te maken, bereid je de drank met maar 2 dl van de melk en bewaar je de rest. Giet het warme melkmengsel in grote met ijs gevulde glazen en vul de drank aan met de rest van de koude melk. Roer tot alles gemengd is en drink het direct op. Een iced latte met golden milk is heerlijk en verfrissend op een warme middag en de warme, kruidige smaken in een ijsdrank hebben een interessante en leuke smaak.
Geef er je eigen draai aan
Als je houdt van extra romige drankjes, voeg dan wat kokosmelk toe aan ons recept voor golden milk. Kokosmelk is rijk en heeft een zoete, nootachtige smaak met bloemige ondertonen. Door kokosmelk toe te voegen aan je zelfgemaakte kurkumamelk wordt deze iets dikker van consistentie en behoudt de drank zijn heerlijke rijke mondgevoel.
De drank op basis van melk kan ook worden gebruikt voor andere recepten en gerechten. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om kruidigere versies te bereiden van ontbijtklassiekers zoals havermout, overnight oats of smoothies. Gebruik hem in plaats van gewone melk in ons recept voor mangosmoothie of meng hem met gevarieerd geel fruit zoals banaan, mango en papaja om een tropische ontbijtsmoothie met golden milk te maken die nog steeds de kenmerkende gouden kleur van de kurkuma heeft. Het gebruik van bevroren fruit levert een dikkere smoothie op, maar je kunt natuurlijk ook vers fruit of een combinatie van bevroren en vers fruit gebruiken.
Als je de kurkumamelk wilt gebruiken om een zoete traktatie te maken, giet de afgekoelde drank dan in ijsvormpjes, laat ze bevriezen en geniet van mooie, gele ijsjes die verfrissend, romig en kruidig tegelijk zijn.