Geroosterde suikermaissoep met gember en koriander

Geroosterde suikermaissoep met gember en koriander

30 min.
Een romige, dikke soep met geroosterde mais en een snufje cayennepeper, gegarneerd met maiskorrels en grof gehakte koriander en geserveerd met een rustiek stokbrood.
https://www.arla.nl/recepten/geroosterde-suikermaissoep-met-gember-en-koriander/

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de ui, knoflook en gember. Bak ze in boter en koolzaadolie in een pan gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Rooster de mais in boter en koolzaadolie in een koekenpan. Voeg het grootste deel van de geroosterde mais toe aan de pan met de overige groenten. Zet de rest apart voor garnering.
  • Voeg room en groentebouillon toe. Kook ongeveer 10 minuten op laag vuur. Meng alles met een mixer.
  • Breng op smaak met cayennepeper en zout. Hak de koriander grof. Strooi de rest van de geroosterde mais en koriander erover en serveer met knapperig stokbrood.
Eet smakelijk!

Geroosterde suikermaissoep met gember en koriander

Moet je mais weken voor het roosteren?
Nee - veel mensen weken maiskolven graag in de schil voordat ze deze roosteren, om extra vocht toe te voegen en te voorkomen dat de schillen verbranden, maar dat is niet nodig voor dit recept, vooral omdat boter en olie worden gebruikt om de korrels te roosteren. Je moet juist niet te veel water gebruiken, omdat je de mais wilt roosteren, en niet wilt pocheren, koken of stomen.
Hoe weet je wanneer mais klaar is met roosteren?
De maiskorrels moeten worden geroosterd, maar niet verbranden. Een warme roostersmaak maakt de soep lekker hartig, maar je wilt niet dat deze naar houtskool smaakt! Bak de korrels 2 minuten – ze moeten op sommige plekken lichtbruin beginnen te worden. Zet het vuur lager of haal de korrels van het vuur als ze gaan aanbranden.
Is taaie mais te gaar of juist niet gaar genoeg?
Als mais hard of taai is, zijn de korrels waarschijnlijk te gaar. Verse mais kun je zelfs rauw eten, dus mais hoeft niet lang te worden gekookt. Als je maiskolven kookt, in plaats van de korrels te roosteren zoals in dit recept, is het beter om ze te stomen in plaats van te koken, om te voorkomen dat je ze te lang kookt.
Waarom wordt mais geen popcorn als je deze roostert of grilt?
Verse mais, die we gebruiken voor recepten zoals deze soep, of eten van de kolf, bevat veel vocht en is meestal vrij zacht. Dat betekent dat de stoom die binnenin wordt gevormd gemakkelijk kan ontsnappen. Popcorn wordt over het algemeen gemaakt met behulp van een andere variant van mais, met bijzonder kleine, harde korrels. Bij verhitting vormt zich stoom binnenin en barst de korrel uiteindelijk open door de druk, waardoor de korrel binnenstebuiten wordt gekeerd en verandert in de donzige snack die we zo goed kennen.

Ingrediënten

Soep
Maiskorrels, vers of uit blik (uitgelekt)
Ongeveer 400 g
Ui
1
Knoflookteentje
1
Verse gember, ongeveer 2 cm
1
Boter en koolzaadolie
2 el
Kookroom
500 ml
Groentebouillon
300 ml
Een snufje cayennepeper
Verse koriander
1 bosje
Zout naar smaak
Voor het serveren
Zuurdesem stokbrood
1

Een prikkelende opwarmer

Dit heerlijke opwarmertje is heel gemakkelijk te bereiden en is perfect als smaakvol voorgerecht, of als knus en stevig diner - of dat nu voor één is, of voor het hele gezin!

Een knapperige en hartige combinatie

Je zult genieten van het samenspel van alle smaken, met de pittigheid van de gember, koriander en cayennepeper die een perfecte balans vormen voor de romige zoetheid. Het eenvoudige maar vullende en heerlijke gerecht is perfect te combineren met lekker knapperig stokbrood voor een rustieke, hemelse match.

Niet (al te) heet

Met slechts een snufje cayennepeper is deze romige geroosterde maissoep niet al te pittig - maar voel je vrij om het vuurtje op te stoken, en hem zo heet (of niet) te maken als je zelf aandurft! Je kunt er ook wat extra cayennepeper of gehakte chilipepers overheen strooien, voor wat extra pit, of een lepel yoghurt om de boel een beetje af te koelen.

Vergeet het brood niet

Er is niets lekkerders bij een kom dampende soep dan knapperig vers stokbrood of zacht zuurdesembrood met een stevige korst die net uit de oven komt. Scheur een stuk af en dep daarmee de romige, volle zaligheid tot de laatste druppel uit je kom.