Geroosterde pompoensalade

Geroosterde pompoensalade

45 min.
Deze geroosterde pompoensalade combineert de meest verbazingwekkende smaken en texturen voor een frisse en heldere salade. Zwarte bonen, geroosterde pompoen en rode paprika zorgen voor een overheerlijke maaltijd of het perfecte bijgerecht. Garneer met pure chocolade, geroosterde pompoenpitten, korianderblaadjes en partjes citroen. Geniet van de zoete en sappige salade met wat krokante geroosterde tortilla's.
https://www.arla.nl/recepten/geroosterde-pompoensalade/

Bereidingswijze

Marinade
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade. Kruid bij indien nodig.
  • Bedek de pompoenpartjes met de helft van de marinade. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten bovenin de oven op 200°C (convectie).
  • Doe de pompoenpitten in een kleine braadslee en rooster ze onderin de oven gedurende ongeveer 7 minuten op 200°C (convectie).
Geroosterde tortilla's
  • Bestrijk tortilla's met water en bestrooi met zout. Snijd ze in vieren. Leg de tortilla's op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 8-10 minuten onderin de oven op 200°C (convectie).
  • Giet de zwarte bonen af in een zeef en spoel af met koud water. Bedek de bonen met de rest van de marinade.
  • Leg bonen, geroosterde pompoenpartjes en rode peper in een serveerschaal. Garneer met korianderblaadjes en partjes limoen.
  • Bestrooi met de geroosterde zaden en chocolade. Serveer de geroosterde pompoensalade met de krokante tortillastukjes.
Eet smakelijk!
Tips

Bij het kiezen tussen verschillende pompoenen om te gebruiken voor de geroosterde pompoensalade, zoek dan naar pompoenen met een gezonde, goed bevestigde, droge stengel. Onderzoek de vrucht zorgvuldig op tekenen van bederf, bijvoorbeeld zachte plekken, diepe inkepingen en blauwe plekken. Blijf uit de buurt van gigantische pompoenen die alleen bedoeld zijn om uit te snijden.

Tips

Schrob het fruit grondig met een stijve scrubborstel om vuil te verwijderen. Zodra de pompoen is schoongemaakt, kunt u hem droogdeppen en schillen. We raden je aan om hem te schillen voordat je erin gaat snijden. Pak de stengel vast en houd hem stabiel terwijl je hem schilt. Maar wees voorzichtig, want de schil kan behoorlijk taai zijn.

Vragen over geroosterde pompoensalade

Een salade met zwarte bonen en pompoen is perfect voor de herfst wanneer de smaakvolle vruchten in het seizoen zijn, maar met ons recept voor geroosterde pompoensalade met heerlijke, frisse en lichte smaken, houdt niets je tegen om er het hele jaar door van te genieten. Lees hieronder meer over de heerlijke salade.

Hoe maak je pompoensalade?
Om een gemakkelijke geroosterde pompoensalade te maken, bedek je de pompoenpartjes met een marinade van kookroom, limoensap, knoflook, zout en cayennepeper. Leg de bonen, geroosterde pompoenen en rode peper op een serveerschaal en garneer met koriander, partjes limoen, zaden en chocolade. Serveer de salade met krokante stukjes tortilla uit de oven.
Hoe rooster je pompoen voor salade?
Meng de ingrediënten voor de marinade en meng deze met de pompoenpartjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten op het bovenste rooster in de oven op 200°C tot ze zacht en lichtbruin zijn. Vergeet niet om ze in de gaten te houden om te voorkomen dat ze verbranden.
Kun je geroosterde pompoen invriezen?
Dat kan zeker, zolang je maar wacht tot de geroosterde pompoen volledig is afgekoeld voordat je hem invriest. Spreid de geroosterde stukken uit op een bakplaat zonder dat de stukjes elkaar raken en vries ze een paar uur in. Zodra ze stevig zijn, verpak je ze in een diepvrieszak of doe je ze in een luchtdichte bak voordat je ze in de vriezer plaatst.
Hoe lang is geroosterde pompoensalade houdbaar?
Hoewel geroosterde pompoen tot 5 dagen vers in de koelkast kan blijven, is de salade als geheel slechts 1-2 dagen goed houdbaar voordat hij papperig wordt. Bewaar de geroosterde pompoensalade in een luchtdichte bak in de koelkast om smaak en textuur te behouden. Als je de salade-items apart bewaart, gaan ze wat langer mee en kun je ze mengen als je wilt gaan eten.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 74,9 gram vezels
eiwit 175,4 gram eiwit
koolhydraten 356,4 gram koolhydraten
vet 230,9 gram vet

Ingrediënten

Marinade
Kookroom, 8%
250 ml
Versgeperst limoensap
3 el
Kleine knoflookteentjes fijngehakt
2
Grof zout
¾ tl
Cayennepeper
¼ tl
Geschilde pompoen in dunne partjes
750 g
Pompoenpitten
4 el
Geroosterde tortilla's
Volkoren tortilla's ca. 20 cm in diameter
6
Water
Zoutflakes
1 tl
Zwarte bonen (ca. 800 g)
2 blikjes
Rode paprika in lange reepjes (ca. 200 g)
1
Verse korianderblaadjes
3 dl
Limoen
1
Fijngehakte pure chocolade, 70%
1 el

Geroosterde pompoensalade, vol van smaak

Ervaar de prachtige mix van texturen en smaken met een eenvoudige geroosterde pompoensalade. De pompoen wordt bedekt met een romige en verfrissende limoenmarinade met kookroom en knoflook en gebakken op hoog vuur, wat resulteert in een gekarameliseerde hartige laag. Het wordt geserveerd met bonen, rode peper, koriander, partjes limoen en royaal besprenkeld met geroosterde pompoenpitten en fijngehakte pure chocolade. De dagen van flauwe salades zijn voorbij. Geniet van de combinatie van zoete en hartige smaken met deze heldere en heerlijke salade. Serveer het als een maaltijd met geroosterde tortilla's of als een bijgerecht in combinatie met geroosterd of gegrild vlees. Voor meer heerlijke ovenbakrecepten, moet je zeker onze chateaubriand met gebakken aardappelen, klassiek gehaktbrood en, voor een heerlijk bijgerecht, onze gegratineerde aardappelen bekijken.

Pompoenpitten, zwarte bonen, limoen en koriander

We houden het spannend met exotische en smakelijke toevoegingen voor onze geroosterde pompoensalade. Hou jij net zoveel van pompoenpitten in salade als wij? Geroosterde pompoenpitten bieden een knapperige tegenhanger voor de zacht geroosterde pompoen met onweerstaanbare zoute en nootachtige smaken. Versgeperst limoensap en korianderblaadjes fleuren de smaak op met een sterke citrusachtige smaak die perfect wordt afgerond met de romige, zachte zwarte bonen. Zwarte bonen worden veel gegeten in Midden- en Zuid-Amerika, en vanwege hun milde, zoete smaak en aardse tonen zijn ze een geweldige aanvulling op de geroosterde pompoensalade en passen ze precies bij de andere ingrediënten.

Heerlijke dressing met limoen en room

Wat deze pompoen- en bonensalade zo speciaal maakt, is de zoete en pittige mix van smaken die je naar meer laat verlangen. De combinatie van kookroom, limoensap, knoflook en kruiden wordt gebruikt als marinade voor de pompoenstukjes, waardoor ze worden doordrenkt met heerlijke smaken en aroma's. Maar je kunt zoveel meer doen met de aromatische mix. Wanneer het met de zwarte bonen wordt gecombineerd, fungeert het als een dressing en voegt het een goed afgeronde en uitgebalanceerde smaak toe aan de geroosterde pompoensalade.

Kies de beste pompoen om te roosteren

Kleurrijke, smaakvolle en veelzijdige pompoenen vormen een uitstekende basis voor de geroosterde pompoensalade. Maar om het beste resultaat te krijgen, moet je het met zorg uitkiezen. De beste variëteiten zijn klein en mollig, waardoor ze gemakkelijker te pellen en te bereiden zijn. Suikerpompoenen, flespompoen en Hokkaido behoren tot de meest geschikte om te roosteren.

Hokkaido-pompoenen hebben een delicate, zoete smaak met een nootachtig accent en stevig vruchtvlees, dat goed harmonieert met intense smaken en kruiden.

Suikerpompoenen zijn klein en rond met een rijke, boterachtige, zoete smaak en een zachte, dichte textuur die romig wordt wanneer ze worden geroosterd.

Met een vergelijkbare smaak en textuur als suikerpompoenen, is flespompoen een van de meest veelzijdige opties die bleek is aan de buitenkant en diep oranje aan de binnenkant met een heerlijk nootachtig aroma. Hoewel flespompoenen technisch gezien winterpompoenen zijn, smaken ze als een kruising tussen pompoenen en zoete aardappelen wanneer ze worden geroosterd, wat zorgt voor een heerlijk zoete toevoeging aan onze geroosterde pompoensalade.

Voeg je eigen touch toe

Het mooie van onze geroosterde pompoensalade is dat deze heel gemakkelijk aan te passen is, zodat je hem als basis kunt gebruiken voor al je favoriete salade-items. Beleg de salade met rode biet en romige geitenkaas. Het is eenvoudig, kleurrijk en gemakkelijk te bereiden. Schil de rode biet, snijd in blokjes en meng met de marinade. Doe in een braadslee en bak tot het door en door zacht is. Stel de geroosterde pompoensalade samen met stukjes rode biet erop. Voor een finishing touch verkruimel je geitenkaas er bovenop, samen met de gehakte chocolade en zaden. Het is een ongelooflijke combinatie van smaken en texturen die moet worden geproefd.