vezels | 27,1 gram vezels |
eiwit | 446,5 gram eiwit |
koolhydraten | 278,6 gram koolhydraten |
vet | 152,7 gram vet |
Daslook
|
75 g |
---|---|
Lamsbout zonder bot
|
1 |
Boter
|
15 g |
Citroenschil
|
1½ tl |
Zeezout
|
1½ tl |
Versgemalen peper
|
|
Braadzak (maat groot)
|
1 |
Versgeperst citroensap
|
100 ml |
---|---|
Suiker
|
5 el |
Zout
|
1 snufje |
Komkommers
|
3 |
Grof gehakte roze peperkorrels
|
½ el |
Blok witte kaas
|
100 g |
Gekookte nieuwe aardappelen
|
1½ kg |
---|
Lamsvlees is al sinds de 15e eeuw een hoofdbestanddeel van het klassieke Britse Sunday roast en blijft het vlees bij uitstek voor dit traditionele gerecht in landen als Australië en Nieuw-Zeeland. In dit recept slaan we echter de muntsaus over die typisch is voor die versies en kiezen we in plaats daarvan voor een knoflookachtige smaak. Hoe dan ook, een goed geroosterd stuk lamsvlees met een smaakvolle jus zal zelfs de meest kieskeurige gasten overtuigen. Het is zeker de moeite waard.
Sommige klassieke garnituren voor gebraden lamsvlees zijn geroosterde wortelgroenten zoals wortels of pastinaak, geroosterde aardappelen met rozemarijn of aardappelpuree, Yorkshire pudding en vulling. Dat betekent echter niet dat je niet kunt experimenteren. Je kunt het proberen te combineren met een frisse, pittige salade of met geroosterde bloemkool met kurkuma om de smaken te mengen.
De smaken van dit gerecht staan op zichzelf en hun pretentieloze karakter nodigt uit tot meer eenvoudige serveerkeuzes. Voeg bij het serveren met Yorkshire pudding het vlees en de jus toe aan de binnenkant van de pudding, met de bijgerechten aan de buitenkant. Wees ook gul met de jus - hoe meer hoe beter geldt zeker voor lamsvlees.
Bijna net zo lekker als het gebraad zelf, is een stevig broodje met de restjes, sterke mosterd. Als alternatief kun je het vlees in stukjes snijden en deze in een salade doen of gebruik het vlees als basis voor een curry naar keuze.