Geroosterd lamsvlees met daslook

Deze langzaam gegaarde lamsbout zit boordevol smaken van de lente, waardoor het een ideale keuze is voor de paaslunch. Na het stoven van het lamsvlees met lente-uitjes zijn de resterende stappen eenvoudig, waardoor er voldoende tijd overblijft om de heerlijk knapperige komkommersalade te bereiden. Het resultaat is mals en sappig lamsvlees dat perfect past bij de salade en aardappelen, waardoor je een fantastische maaltijd krijgt die perfect is voor elke gelegenheid, niet alleen Pasen.
Ingrediënten
Lamsbout
Daslook
|
75 g |
---|---|
Lamsbout zonder bot
|
1 |
Boter
|
15 g |
Citroenschil
|
1½ tl |
Zeezout
|
1½ tl |
Versgemalen peper
|
|
Braadzak (maat groot)
|
1 |
Komkommersalade
Versgeperst citroensap
|
100 ml |
---|---|
Suiker
|
5 el |
Zout
|
1 snufje |
Komkommers
|
3 |
Grof gehakte roze peperkorrels
|
½ el |
Blok witte kaas
|
100 g |
Serveren met
Gekookte nieuwe aardappelen
|
1½ kg |
---|
Bereidingswijze
Vragen over lamsvlees met daslook
Welke kruiden en specerijen passen goed bij lamsvlees?
Er zijn verschillende beproefde kruiden die lamsvlees naar een hoger niveau van smakelijkheid tillen: rozemarijn, munt, oregano en tijm zijn allemaal veilige opties. Als het op kruiden aankomt, passen de aardse smaken van komijn en oregano beide prachtig bij het vlees.
Waarom is mijn lamsvlees taai?
Als je lamsvlees taai is, heb je het misschien met de draad mee gesneden. Zorg er daarom voor dat je altijd tegen de draad in snijdt. Bovendien kun je een vleesthermometer gebruiken om ervoor te zorgen dat de kerntemperatuur van het vlees de juiste temperatuur aangeeft. Dat is ongeveer 60 ° C voor doorbakken lamsvlees.
Hoe lang moet je lamsvlees laten rusten?
Voor het beste resultaat is het een goed idee om lamsvlees te laten rusten voordat je het aansnijdt en serveert. Los in folie wikkelen en tussen 10 en 20 minuten laten rusten zou voldoende moeten zijn om de sappen volledig in het vlees te laten opnemen.
Moet je lamsbout in folie wikkelen?
Je moet je lamsbout zeker in folie wikkelen tijdens het rusten, maar niet te strak, want dan kunnen de kooksappen niet opnieuw worden geabsorbeerd en dat is juist het doel van het rustproces.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 27,1 gram vezels |
eiwit | 446,5 gram eiwit |
koolhydraten | 278,6 gram koolhydraten |
vet | 152,7 gram vet |
Een tijdloos, geweldig gerecht
Lamsvlees is al sinds de 15e eeuw een hoofdbestanddeel van het klassieke Britse Sunday roast en blijft het vlees bij uitstek voor dit traditionele gerecht in landen als Australië en Nieuw-Zeeland. In dit recept slaan we echter de muntsaus over die typisch is voor die versies en kiezen we in plaats daarvan voor een knoflookachtige smaak. Hoe dan ook, een goed geroosterd stuk lamsvlees met een smaakvolle jus zal zelfs de meest kieskeurige gasten overtuigen. Het is zeker de moeite waard.
De beste bijgerechten voor lamsvlees met daslook
Sommige klassieke garnituren voor gebraden lamsvlees zijn geroosterde wortelgroenten zoals wortels of pastinaak, geroosterde aardappelen met rozemarijn of aardappelpuree, Yorkshire pudding en vulling. Dat betekent echter niet dat je niet kunt experimenteren. Je kunt het proberen te combineren met een frisse, pittige salade of met geroosterde bloemkool met kurkuma om de smaken te mengen.
Serveertips om indruk te maken op je gasten
De smaken van dit gerecht staan op zichzelf en hun pretentieloze karakter nodigt uit tot meer eenvoudige serveerkeuzes. Voeg bij het serveren met Yorkshire pudding het vlees en de jus toe aan de binnenkant van de pudding, met de bijgerechten aan de buitenkant. Wees ook gul met de jus - hoe meer hoe beter geldt zeker voor lamsvlees.
Weet je niet wat je met restjes moet doen?
Bijna net zo lekker als het gebraad zelf, is een stevig broodje met de restjes, sterke mosterd. Als alternatief kun je het vlees in stukjes snijden en deze in een salade doen of gebruik het vlees als basis voor een curry naar keuze.
