Gepofte Aardappelen

Gepofte Aardappelen

1 u
Gepofte aardappelen zijn een heerlijk lunchgerecht met een lekker roerbakgerecht of een klodder boter – super lekker! Het poffen van aardappelen in de oven duurt even, maar als je minder tijd hebt, gaat het een stuk sneller in de magnetron.
https://www.arla.nl/recepten/gepofte-aardappelen/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Was de aardappelen en prik er een paar keer in met een vork of spies. Leg ze op het ovenrooster en bak tot ze zacht worden (ongeveer 45-60 min, afhankelijk van hun grootte).
  • Snijd er een kruisje in of snijd de aardappel open en voeg je vulling naar keuze toe. De aardappelen kunnen ook ca. 12-15 minuten in de magnetron worden gepoft.
Eet smakelijk!

Vragen over gepofte aardappelen

Is het beter om aardappelen voor het poffen in aluminiumfolie te wikkelen?
De meeste mensen zijn het erover een dat je aardappelen nooit in folie wikkelt, maar het hangt er ook af van waar de aardappel voor gaat gebruiken. Als je een gepofte aardappel wilt met een knapperige schil, dan is aluminiumfolie niet de juiste keuze, omdat de aardappel hierin in feite wordt gestoomd waardoor de schil zacht wordt en de smaak van een gekookte aardappel krijgt. Als je puree maakt, is dit echter de perfecte consistentie en als extra bonus kun je de schillen gemakkelijk verwijderen.
Moet je gaatjes in de aardappelen prikken voordat je ze in de oven poft?
Je hebt misschien nog niet persoonlijk meegemaakt hoe een aardappel explodeerde, maar volgens geleerden kan dat gemakkelijk gebeuren. Tijdens het poffen wordt het vocht in de aardappel omgezet in stoom waardoor de knol gaat uitzetten. Met een paar prikken in de schil kan de stoom veilig ontsnappen en blijft het niet opgesloten om zo mogelijk een mini-explosie te veroorzaken met een grote rotzooi tot gevolg.
Moeten aardappelen voor het poffen met olie worden ingewreven?
Zeker. Dit geeft de schil zowel smaak als knapperigheid, hoewel sommige chef-koks voor het beste resultaat adviseren om deze stap uit te stellen tot het einde van het kookproces. Als er nog 10 minuten op de kookwekker staan, haal dan de aardappelen uit de oven, bestrijk ze met olie en leg ze terug in de oven zodat de schillen het volgende niveau van knapperige, goudbruine perfectie bereiken.
Waarom doe je zout op een aardappel voordat je hem gaat poffen?
Dit onttrekt nog meer vocht tijdens het poffen, wat resulteert in de perfecte aardappel die krokant is aan de buitenkant en mooi luchtig aan de binnenkant.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 2,5 gram vezels
eiwit 2 gram eiwit
koolhydraten 19,7 gram koolhydraten
vet 0,1 gram vet

Ingrediënten

Aardappelen
2

De vele toepassingen en variaties van de gepofte aardappel

Gepofte aardappels, een oud hoofdbestanddeel van menig dinermenu, zijn gemakkelijk te maken en geliefd bij zelfs de meest kieskeurige eters. Hoewel het meestal als bijgerecht wordt geserveerd, kan een gepofte aardappel net zo goed het belangrijkste onderdeel vormen door eiwitten toe te voegen als pulled pork, een pittige chili con carne of gerookte zalm voor een luxe twist. Voeg een paar extra toppings en sauzen toe en je hebt een heerlijk diner.

Dit recept is ook geweldig voor gnocchi, een rustieke salade, latkes (aardappelpannenkoeken) of een romige puree.

Bijgerechten bij gepofte aardappelen

Gepofte aardappelen, vooral wanneer ze zijn bedekt met toppings en sauzen, zijn zwaar en kunnen het best gegeten worden met lichtere bijgerechten. Onze topkeuzes zijn een frisse salade, geblancheerde babygroenten of een sappige en zoete salade van watermeloen en feta als een welkom contrast met de smaak en textuur van de gepofte aardappel.

Serveerideeën: sauzen en klassieke toppings

Van een simpele klodder zure room of boter tot een pieper bedekt met meerdere toppings, de bescheiden gepofte aardappel leent zich voor bijna elke smaakcombinatie. Je sausopties kunnen variëren van klassiek zoals een combinatie van knoflook, kruiden en zure room tot ongebruikelijker zoals een blauwe kaassaus met een sterke smaak, een lichte en frisse tzatziki voor een mediterrane twist, of zelfs een Mexicaans geïnspireerde pico de gallo.

Voor toppings is het een leuk idee om je gepofte aardappelen in buffetstijl te serveren met een breed scala aan opties. Denk daarbij aan geraspte kaas, knapperig spek en verse kruiden tot gebakken champignons, in blokjes gesneden ui en tacovlees. Voeg je sauzen toe en je hebt een doe-het-zelfdiner dat iedereen zal bevallen.

Een op aardappelen geïnspireerde geschiedenisles

Deze bescheiden knol die over de hele wereld en in bijna elke cultuur gegeten wordt, werd ongeveer 8.000 jaar geleden gedomesticeerd in de Zuid-Amerikaanse Andes. De aardappel vond pas zijn weg naar Europa in het midden van de jaren 1500 en werd van daaruit al snel een van 's werelds populairste exportproducten: naar het westen, het noorden, terug naar Amerika en ver daarbuiten. Jarenlange teelt in verschillende bodems en klimaten heeft geleid tot meer dan 5.000 verschillende aardappelenrassen die dagelijks over de hele wereld worden gegeten.