Een warme cake uit de vorm halen kan soms wat lastig zijn. Daarom moet je misschien een mes of een dunne spatel gebruiken om ervoor te zorgen dat de randen van je gemarmerde bananenbrood niet aan de zijkanten blijven plakken. Het invetten van je broodvorm met boter of bakspray vergemakkelijkt het verwijderen echter aanzienlijk. Het middel dat je gebruikt om het blik in te vetten kan de smaak van je bananenbrood enigszins beïnvloeden. Kies voor een smaakneutrale bakspray als je voor deze optie kiest. Je kunt ook boter gebruiken. Die verandert het smaakprofiel van dit gemarmerde bananenbrood niet, aangezien er in het recept al boter wordt gebruikt.
Als je bang bent dat het invetten van het blik niet voldoende zal zijn om je gemarmerde bananenbrood eruit te krijgen, kun je het ook bakken in een bakblik met antiaanbaklaag of met bakpapier. Bekleed het blik gewoon met een stuk bakpapier dat ver genoeg oversteekt om het vast te houden. Je kunt het gemarmerd bananenbrood dan uit de vorm halen door het eruit te tillen.
Met ons recept voor gemarmerd bananenbrood krijg je een heerlijk smeuïg bananenbrood met chocoladewerverlingen dat lekker is bij de koffie, als zoet tussendoortje of als ontbijtgerecht. Hieronder kun je meer te weten komen over gemarmerd bananenbrood door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze cake.
vezels | 20,2 gram vezels |
eiwit | 43,9 gram eiwit |
koolhydraten | 173,4 gram koolhydraten |
vet | 127,5 gram vet |
Rijpe bananen
|
6 |
---|---|
Zachte boter
|
125 g |
Eieren
|
4 |
Bloem
|
175 g |
Bakpoeder
|
1½ tl |
Grof zout
|
½ tl |
Cacaopoeder
|
1½ el |
Dit gemarmerde bananenbrood is gezoet met rijpe bananen. Het is zoet en heeft een smeuïg kruim. Het marmereffect dat ontstaat door cacaopoeder toe te voegen aan een deel van het beslag en de bananen bovenop maken het een opvallende verschijning op elke desserttafel. Ons decoratieve gemarmerde bananenbrood is lekker als een middagtraktatie, een zoete snack of een ontbijtgerecht en past goed bij een lekkere kop koffie.
Ben je gek op bananen? Bekijk dan ook eens onze recepten voor bananenpannenkoeken en bananenmuffins. Die zullen je gegarandeerd niet tegenvallen. Of kijk eens naar ons klassieke bananenbrood, bedekt met pure chocolade en walnoten.
Normaal gesproken wordt in een klassiek recept voor bananenbrood geen cacaopoeder gebruikt. De intense chocoladesmaak van het donkere cacaopoeder vult echter de zoete, tropische bananensmaak aan en verzacht de zoetheid van het gemarmerde bananenbrood. Een goed cacaopoeder heeft een lichte bitterheid en scherpte die gemakkelijk boven andere smaken uitkomt. Door slechts een klein beetje te gebruiken, wordt de smaak complexer zonder dat de cacao overheerst.
Om een geweldig uitziend chocolade-bananenbrood te maken, moet je een marmereffect creëren. Net als bij een klassieke marmercake doe je dat door perfecte wervelingen te maken. Giet eerst het lichte beslag in de ingevette bakvorm. Giet hier vervolgens het donkergekleurde cacaobeslag overheen. Creëer voorzichtig met het handvat van de spatel het marmereffect. Begin in een hoek van het blik en beweeg het handvat van de spatel zigzaggend van de ene kant naar de andere. Draai de bakvorm en herhaal de beweging in de andere richting. Roer het beslag van het gemarmerde chocolade-bananenbrood niet meer door, omdat dat de mooie marmerachtige wervelingen kan verstoren.
Hoewel walnoot het meest gebruikt wordt in combinatie met banaan, passen pecannoten, cashewnoten en amandelen ook heel goed bij de zoete smaak van deze tropische vrucht. Voor een boterzachte, nootachtige smaak kies je cashewnoten of pecannoten. Of kies voor een iets bittere amandel- of walnotensmaak. Hak je favoriete noten fijn of maak je eigen speciale notenmix voor gemarmerd bananenbrood met verschillende noten. Voeg de noten toe aan het beslag voor een beetje knapperigheid en textuur.
Je kunt je gemarmerde chocolade-bananenbrood ook wat volwassener maken door een beetje donkere rum toe te voegen aan het cacaodeel van het beslag. Rijpe bananen smaken van nature al subtiel naar rum. Het toevoegen van een paar eetlepels rum naar keuze versterkt deze eigenschap en maakt het smaakprofiel van je bananenmarmerbrood complexer en volwassener door de introductie van een licht rokerige zoetheid en een beetje pit.