Gegrilde asperges

Een klassiek gerecht op tafel zetten, maar dan met een leuke twist? Deze gegrilde asperges met een romige kaassabayon zijn al heerlijk, maar met een zelfgemaakte zonnebloempittenpesto voeg je net dat beetje extra toe aan dit gerecht! Dit recept is ideaal om te maken voor vrienden en familie tijdens een gezellig diner of een barbecue.
Ingrediënten
Asperges
Verse groene asperges
|
16 |
---|---|
Boter
|
50 g |
Zeezoutvlokken
|
Zonnebloempittenpesto
Bosje verse dille
|
1 |
---|---|
Platte peterselie
|
50 g |
Kleine knoflookteentje
|
1 |
Koolzaadolie
|
100 ml |
Geroosterde zonnebloempitjes
|
50 g |
Sherryazijn
|
1 tl |
Zout
|
1 tl |
Zwarte peper, versgemalen
|
Kaassabayon
Boter
|
200 g |
---|---|
Parmezaan kaas
|
100 g |
Eidooiers
|
3 |
Eieren
|
2 |
Citroensap
|
50 ml |
Zout
|
Bereidingswijze
Asperges
Zonnebloempittenpesto
Kaassabayon
Om te serveren
De beste asperges kiezen
Middelgrote asperges geven de lekkerste smaak! Deze behouden goed hun vorm op de grill en krijgen zo een lekkere grillsmaak, zonder dat ze verbranden of breken. Dikkere asperges zijn vaak minder lekker, omdat ze wat vezelig smaken.
Asperges gemakkelijk klaarmaken
Je kan gemakkelijk de uiteinden van de asperges halen door elke stengel te buigen todat deze breekt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de asperges allemaal af te snijden op dezelfde lengte met een scherp mes.
Je grill voorverwarmen
Het is belangrijk dat je grill op de goede temperatuur is voordat je de asperges gaat grillen. Verwam je grill voor op 200 °C graden voordat je begint. De temperatuur van een grill is wel ongelijkmatiger dan een oven, dus houd het af en toe in de gaten om de kolen brandend te houden.
Serveer met een prachtige presentatie
Dit recept omtoveren tot een elegant gerecht? Dit doe je met een mooie presentatie! Spreid een laag zonnebloempittenpesto uit als basis en leg daar de asperges bovenop, bijvoorbeeld in een lijn- of waaierpatroon. Maak natuurlijk af met een royale lepel van de lekkere kaassabayon. Garneer met verse kruiden zoals dille of peterselie.
FAQ: Vragen over gegrilde asperges
Dit recept leert je alles wat je moet weten over het maken van gegrilde asperges. Hier beantwoorden we veelgestelde vragen om je te helpen het recept perfect klaar te maken.
Hoe lang moet ik asperges grillen?
Over het algemeen grill je de asperges 6-10 minuten op middelhoog vuur. Voor middelgrote stengels heb je al snel 8-10 minuten nodig, terwijl dunnere of dikkere stengels iets minder of juist iets meer tijd nodig hebben. Houd de grill altijd goed in de gaten, want afhankelijk van de temperatuur van je grill kan de kooktijd wat variëren. Hoe weet je wanneer ze klaar zijn? Als de asperges nog mooi groen zijn en wat grillstrepen hebben, zijn ze helemaal klaar! Proef ze ook eens. Het liefst zijn ze zacht van binnen, maar knapperig van buiten.
Hoe voorkom ik dat asperges door het grillrooster vallen?
Gebruik een grillplan! De gleuven in de pan geven de asperges de mooie grillstrepen en zorgen er ook voor dat je asperges gelijkmatig koken. Op deze manier blijven je asperges intact en vallen ze niet door het rooster.
Hoe moet ik overgebleven gegrilde asperges bewaren?
Bewaar gegrilde asperges in een luchtdichte bak in de koelkast,. Je kan ze dan 3–5 dagen vers bewaren. Wil je ze weer serveren? Dat kan zowel warm als koud! Je kan ze opwarmen in een magnetron of leg ze weer even kort op de grill om ze lekker knapperig te krijgen. Je kunt ze ook altijd op kampertemperatuur serveren als onderdeel van een andere maaltijd.
Geniet van onze perfect gegrilde asperges
Gegrilde asperges zijn een perfecte maaltijd om buiten van te genieten! Met verse asperges, olijfolie, zout en een hete grill maak je een simpel, maar smaakvol gerecht. Heerlijk om te delen met vrienden en familie.
Wil je meer variaties proberen? Geniet van onze romige pasta met groene asperges, aspergetoast of asperges met spek. Elk gerecht geeft je weer een nieuwe manier om van deze heerlijke seizoensgroente te genieten.
Serveer met huisgemaakte zonnebloempittenpesto
De huisgemaakte zonnebloempittenpesto geeft deze gegrilde asperges een frisse twist. De zonnebloempesto maak je met een mix van dille, peterselie, geroosterde zonnebloempitten en sherryazijn. De aardse smaak van de zonnebloempitten past goed bij de frisse kruiden en zorgt voor een smaakvolle balans met de gegrilde asperges.
Druppel de pesto over de asperges of serveer het als dipsaus. Met verse kruiden maak je dus heel gemakkelijk zelf een smaakvolle saus.
Kaassabayon voor een rijke, romige smaak
Door een romige kaassabayon over de gegrilde asperges te schenken, geef je dit eenvoudige gerecht een luxueuze afwerking. Deze saus is een hartige twist op het Italiaanse dessert zabaglione en is daarmee perfect voor de echte kaasliefhebbers.
Door de saus te maken met Parmezaan voeg je een nootachtige smaak toe aan dit gerecht. De zachte textuur maakt het geheel heerlijk romig. De gele kleur van de sabayon geeft ook nog eens en kleurrijk contrast op je bord.
Combineer met heerlijke hoofdgerechten
Gegrilde asperges zijn een perfect bijgerecht dat je kunt combineren met veel verschillende hoofdgerechten. Serveer ze bijvoorbeeld naast aardappelpuree, met mosterd geglazuurde varkenshaas, of een surf-en-turf met gegrilde steak en garnalen. Deze combinaties passen goed bij de rokerige smaken van de asperges.
Probeer het ook eens te combineren met gegrilde zalm en mangosalsa, steak met gebakken champignons of maïskolven. Allerlei gerechten die je perfect kan presenteren bij een gezellige barbecue.
Voeg je eigen ideeën toe aan het recept
Er zijn genoeg manieren om lekker te variëren met dit recept. Het is erg lekker om gegrilde citroenen bij dit recept te serveren om een verfrissende, maar zure smaak toe te voegen aan de asperges en romige sabayon.
Je kan ook variëren met de kaassabayon. Heb je liever een zoetere smaak? Vervang de Parmezaan dan voor Gruyère. Aan jou om je favoriet te kiezen!
Als finishing touch, kan je verse kruiden over het gerecht strooien. Denk aan basilicum voor een zoete smaak of munt voor een frisse afwerking. Een perfect contrast met de rokerige en romige elementen van dit gerecht.
