Gegratineerde aardappelen

Gegratineerde aardappelen

1 u 20 min.
Bereidingstijd 20 min.
Aardappelgratin is een klassiek Frans gerecht gemaakt met gesneden aardappelen die worden bereid in een romige, kaasachtige saus. We houden het bij een klassieke smaakmaker met zout en peper gemengd met mornay-saus en gebakken in de oven tot de bovenste laag goudbruin en knapperig is geworden, waardoor de rijke en romige smaken centraal staan. Het is een heerlijke ovenschotel die elk hoofdgerecht aanvult. Serveer het als een bijgerecht bij geroosterd vlees, vis of groenten.
https://www.arla.nl/recepten/gegratineerde-aardappelen/

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snijd ze in dikke plakken.
  • Spoel ze goed af en droog ze af met een doek.
  • Leg laagjes aardappelschijfjes met ui en kruiden in een ingevette ovenschaal (ca. 20x30 cm).
  • Giet de mornay-saus over de aardappelen en bak ze ongeveer 1 uur in het midden van de oven op 200°C.
Eet smakelijk!
Tips

Om de beste aardappelgratin te krijgen, gebruik je aardappelen die hun vorm behouden wanneer ze in de oven worden gebakken, maar zacht blijven. Yukon gold aardappelen en rode aardappelen zijn zeer geschikt omdat ze een relatief dunne schil hebben en hun textuur goed vasthouden wanneer ze in plakjes worden gesneden.

Tips

Gebruik een scherp mes of mandoline om de aardappelen gelijkmatig te snijden. Deze stap is essentieel om ervoor te zorgen dat ze volledig gaar worden en een consistente textuur hebben. Vergeet niet om de aardappelen in koud water te weken om overtollig zetmeel te verwijderen en te voorkomen dat ze bruin worden.

Tips

Zorg ervoor dat je het gerecht bakt tot de bovenkant goudbruin en knapperig is. Aardappelgratin bereiden duurt ongeveer 1 uur. Je weet dat het klaar is als je een mes of tandenstoker in het midden van de ovenschotel kunt steken door een of meer aardappelschijfjes en het komt er schoon uit. Het is het beste om het ongeveer 10-15 minuten te laten rusten voordat je het serveert. Dit zal helpen de smaken samen te laten smelten en zal het gemakkelijker maken om het aan te snijden en te serveren.

Vragen over aardappelgratin

Leer hoe je Franse aardappelgratin helemaal zelf kunt maken met ons eenvoudige recept. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar eenvoudige ingrediënten om dit gerecht te maken. Lees verder om meer te weten te komen over deze Frans geïnspireerde klassieker.

Wat is aardappelgratin?
Aardappelgratin is een traditioneel Frans gerecht bestaande uit gesneden aardappelen, gebakken in een romige saus en bedekt met geraspte kaas. De aardappelen worden in een ovenschaal gelaagd met bijvoorbeeld mornay-saus, witte saus of room. Het gerecht wordt vervolgens in de oven goudbruin gebakken. Het wordt meestal geserveerd als bijgerecht, maar het werkt ook geweldig als hoofdgerecht geserveerd met een salade of groene groenten.
Hoe maak je aardappelgratin?
Maak onze eenvoudige aardappelgratin door aardappelen te schillen en in plakjes te snijden. Spoel de plakjes goed af, dep ze droog en leg ze in laagjes met ui en kruiden in een ingevette ovenschaal. Beleg met mornay-saus. Bak in het midden van de oven ongeveer 1 uur op 200°C tot de aardappelen gaar en goudbruin zijn.
Wat past er bij aardappelgratin?
Aardappelgratin is een rijk en heerlijk gerecht dat goed past bij een verscheidenheid aan vlees, gevogelte en vis, waardoor het een uitstekend veelzijdig bijgerecht is om elk hoofdgerecht aan te vullen. Enkele populaire opties zijn geroosterd of gegrild rundvlees en varkensvlees, zalm, kabeljauw, kip en lamssteaks. Je kunt het ook combineren met een eenvoudige groene vinaigrettesalade of spruitjes.
Kun je aardappelgratin invriezen?
Ja, aardappelgratin kan tot 3 maanden worden ingevroren. Het is echter het beste om het binnen de eerste maand na het invriezen op te eten voor de beste kwaliteit. Bereid het gerecht volledig voor het invriezen, omdat de aardappelen papperig worden als ze niet volledig gaar zijn voordat ze worden ingevroren. Zodra het gerecht is gebakken en afgekoeld, doe je het in een luchtdichte bak en deze zet je in de vriezer. Als je klaar bent om het te eten, ontdooi je het een nacht in de koelkast voordat je het opwarmt in de oven.
Hoe warm je aardappelgratin op?
Om aardappelgratin in de oven op te warmen, dek je het af met folie en bak je het ongeveer 15-20 minuten in de oven op 175°C. Als je het gerecht hebt ingevroren, laat het dan een nacht ontdooien in de koelkast voordat je het opwarmt. Verwijder na 15-20 minuten de folie en bak nog eens 10-15 minuten om de bovenkant bruin te maken. Hoewel je ook een magnetron kunt gebruiken, raden we dit niet aan, omdat dit kan resulteren in een minder lekkere textuur met te gare en droge randen en een centrum dat onvoldoende gaar en papperig is.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 23,9 gram vezels
eiwit 47,3 gram eiwit
koolhydraten 212,9 gram koolhydraten
vet 21,1 gram vet

Ingrediënten

Grof gehakte gele uien
2
Grote aardappelen
1 kg
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Mornay-saus, licht
½ L

Zelfgemaakte aardappelgratin uit de oven

Ontdek een eenvoudige favoriet met dit recept voor aardappelgratin. De term 'au gratin' is een Franse culinaire term die wordt gebruikt om een gerecht dat wordt gebakken met kaas en room te beschrijven dat vaak een knapperige bovenkant heeft. Het klassieke gerecht wordt beschouwd als een hoofdbestanddeel in de Franse keuken, maar is over de hele wereld behoorlijk populair geworden omdat het een onweerstaanbaar romig, kazig comfortfood is.

Wat het zo ongelooflijk lekker maakt, is de combinatie van romige kaassaus met lagen dun gesneden aardappelen en gesnipperde ui, bedekt met mornay-saus, waardoor rijke en decadente smaken ontstaan. Gebakken tot in de perfectie met een gouden tint en knapperige bovenkant, wordt aardappelgratin meestal geserveerd als een bijgerecht, maar niemand zegt dat het niet het belangrijkste gerecht kan zijn.

Serveer bij diverse hoofdgerechten

Romige aardappelgratin is een rijk en decadent bijgerecht die perfect is voor een speciale gelegenheid of een gemakkelijk doordeweeks diner met het gezin. Vanwege zijn eenvoudige en romige smaak past het goed bij een verscheidenheid aan verschillende smaken en keukens. Het klassieke bijgerecht past goed bij een breed scala aan hoofdgerechten, van een eenvoudige gebraden kip tot een chique biefstuk met een salade.

Als je het perfecte gerecht wilt vinden om aardappelgratin bij te serveren, moet je onze recepten voor gevulde varkenshaas, eenvoudig gehaktbrood met kaas en paprika's, of klassieke beef Wellington bekijken, evenals verschillende saladerecepten zoals onze authentieke Griekse salade, geroosterde pompoensalade met zwarte bonen of broccolisalade met spek en rozijnen.

Maak kaasachtige aardappelgratin met mornay-saus

Maak indruk op je familie en vrienden met een zelfgemaakte kaasachtige maaltijd vol rijke smaken en textuur. Ondanks zijn mooie naam is dit klassieke gerecht veel gemakkelijker te bereiden dan je zou

denken. Met ons eenvoudige recept kun je in een paar eenvoudige stappen snelle aardappelgratin maken met een handvol eenvoudige ingrediënten. Het maken van de klassieke ovenschotel met mornay-saus in plaats van een traditionele witte saus voegt een rijkere, kazige, meer uitgesproken smaak toe aan het gerecht. Over het algemeen is het een geweldige manier om meer diepte toe te voegen aan de kleverige lagen. Geniet van dit heerlijke en bevredigende comfortfood vol romige goedheid tussen lagen malse aardappelen met een heerlijke toets van gesmolten kaas in de saus.

Experimenteer met de ingrediënten

Het is gemakkelijk om aardappelgratin een onderscheidende twist te geven en het gerecht iets van jezelf te geven. Voor een kleverige en rijkere textuur, probeer er geraspte kaas aan toe te voegen, bijvoorbeeld Gruyère, cheddar of gouda. Je kunt ook wat spek of ham toevoegen om het een rokerige en zoute toets te geven. Groenten zoals uien, prei, paprika's en champignons zijn ook geweldige toevoegingen omdat ze zowel kleur als smaak bieden. Experimenteer met kruiden en specerijen zoals rozemarijn, tijm, chili en nootmuskaat om het een aromatische smaak te geven met een beetje pit.