Als je wilt, kun je de qatayef ook bakken in plaats van frituren. Na het bakken en vouwen van de pannenkoeken in halvemaanvormige hoorntjes, wrijf ze in met ghee of geklaarde boter en bak je ze in het midden van de oven gedurende 8-10 minuten op 230°C (gewone oven). Door de ghee of boter worden de pannenkoeken knapperig. Nadat ze wat zijn afgekoeld, vul je ze met room en serveer je de goudkleurige lekkernijen op dezelfde manier als je de gefrituurde qatayef zou serveren.
Gefrituurde qatayef zijn heerlijk knapperig aan de buitenkant en verrukkelijk romig aan de binnenkant. Lees hieronder meer over de zoete, gefrituurde traktatie.
Room
|
160 g |
---|---|
Algemeen bloem
|
120 g |
Gist
|
1 el |
Bakpoeder
|
1 el |
Suiker
|
2 el |
Zout
|
1 tl |
Warm water
|
480 ml |
Plantaardige olie, om in te frituren
|
Bloesemwater
|
2 el |
---|---|
Citroensap
|
1 tl |
Water
|
240 ml |
Suiker
|
200 g |
Gehakte ongezouten pistachenoten
|
---|
Er is iets aan gefrituurde desserts dat ze onderscheidt van de rest en ze iets speciaals geeft. Wanneer deze qatayef in olie worden gefrituurd en hun knapperige buitenkant krijgen, worden de van nature zoete smaken versterkt en veranderd en worden ze nog lekkerder. Wanneer je ze vult met dikke, fris smakende room, besprenkelt met pistachenoten en serveert met de siroop, worden ze echt onweerstaanbaar.
Een ander geliefd gerecht met dezelfde heerlijke vulling en noten is balah al sham. Omdat deze wordt gemaakt met soezendeeg, verschillen ze genoeg van deze gefrituurde qatayef dat je iftar-dessertselectie beide kan bevatten.
Met ons eenvoudige qatayef-deegrecept is het zelf maken van deze ramadan-klassieker niet moeilijk. Het moeilijkste is misschien nog wel om de consistentie goed te krijgen. Om de kenmerkende zachte textuur te verkrijgen, moet het beslag behoorlijk vloeibaar zijn en ongeveer 1 uur rusten voordat je de pannenkoeken op middelhoog vuur gaat bakken.
Het moet borrelen als je wat beslag in een hete pan giet. Als er maar weinig bubbels ontstaan, dan moet je het beslag aanlengen met een paar eetlepels warm water. Wanneer het ongebakken deel droog lijkt, zijn de qatayef-pannenkoeken gaar.
Dit beslag kan natuurlijk ook worden gebruikt om zelfgemaakte qatayef asafiri te maken, een ongefrituurde versie van dit gerecht dat wordt geserveerd met een ashta-roomvulling.
Het contrast dat wordt gecreëerd door de knapperige, gefrituurde qatayef te combineren met een fluweelzachte vulling en knapperige noten maakt deze lekkernij interessant en leuk om te eten. De frisheid van de roomvulling, de smaak van de pistachenoten en de rijkdom van het gefrituurde deeg maken dit tot een speciale traktatie. Met ons eenvoudige zelfgemaakte qatayef-deegrecept maak je snel het soort dessert waar jij en je gezin het hele jaar naar uitkijken.
Ben je op zoek naar meer knapperige, gefrituurde ramadanlekkernijen die niet per se zoet hoeven te zijn? Probeer dan onze hartige kaassambousek, die ook wordt gefrituurd in plantaardige olie om een prachtig contrast te creëren tussen het knapperige deeg en de zachte vulling.
De roomvulling voor je zelfgemaakte, gefrituurde qatayef-pannenkoeken kan op eindeloos veel manieren op smaak worden gebracht. Je kunt de room bijvoorbeeld mengen met een zoete jam van oranjebloesemblaadjes voor een eenvoudige versie met wat meer structureer van een traditionele ashta-vulling. Als alternatief kun je nootachtige hazelnootpasta toevoegen voor een variatie die de kinderen zeker zal verrassen.
Hoewel de kleurrijke pistachenoten een klassieke toevoeging zijn, zijn walnoten en amandelen ook populair voor bij de gefrituurde qatayef. Je kunt ook je eigen mix van verschillende gehakte noten maken om het interessant te houden. Door er rode en gedroogde cranberries aan toe te voegen, krijgt het geheel nog een extra textuurelement en ze vormen een mooie mix van kleuren met de groene pistachenoten.