Gebakken rijst met kip

Zin om te genieten van de frisse smaken van de Aziatische keuken? Dan is dit recept voor gebakken rijst met kip perfect! Een snelle en makkelijke maaltijd die de heerlijke smaken van knoflook, chili en gember combineert. De kip, rijst en groenten meng je in een lekkere saus van soja en sesam. Waarom deze maaltijd afhalen als je het zelf ook lekker kan maken?
Ingrediënten
Rijst
Basmatirijst
|
200 ml |
---|
Groenten
Boter en koolzaadolie
|
1 el |
---|---|
Knoflook
|
2 teentjes |
Verse rode chili
|
1 |
Kleine prei
|
1 |
Verse gember
|
30 g |
Rode peper
|
1 |
Broccoli
|
1 |
Kip
Boter en koolzaadolie
|
1 el |
---|---|
Kipfilets
|
400 g |
Presentatie
Eieren
|
4 |
---|---|
Sesamolie
|
50 ml |
Chinese sojasaus
|
4 el |
Vissaus
|
1 el |
Limoenen
|
2 |
Zout
|
|
Zwarte peper
|
|
Verse koriander
|
25 g |
Peultjes
|
75 g |
Limoen, in partjes gesneden
|
1 |
Pinda's
|
100 g |
Bereidingswijze
Rijst
Groenten
Kip
Presentatie
Kies de juiste rijst
Basmatirijst is een uitstekende optie voor gebakken rijst, dankzij de lange, slanke korrels en het geurige aroma. Basmatirijst is ideaal omdat deze rijst licht is en niet plakkerig als het gekookt is. Perfect om te roerbakken dus! Rijstsoorten die een korte korrel hebben, zoals sushirijst of arborio, zijn vaak wat plakkeriger en blijven dus meer aan elkaar kleven. Om de beste textuur te krijgen, laat je de rijst eerst volledig afkoelen voordat je het bakt. Dit helpt om het knapperig te maken en voorkomt dat het gerecht papperig wordt.
Gebruik overgebleven rijst
Rijst over van gisteren? Perfect om te gebruiken voor deze gebakken rijst! Rijst van een dag oud is geweldig voor gebakken rijst omdat de drogere, stevigere textuur voorkomt dat het gerecht gaat klonten of zompig wordt. Als je geen overgebleven rijst hebt, kook dan een verse portie en spreid deze dun uit op een dienblad om volledig af te koelen gedurende 1–2 uur. Heb je daar geen tijd voor? Koel of vries de rijst dan kort om het zo droog en stevig mogelijk te maken.
Bak op hoog vuur
Het is heel belangrijk om de gebakken rijst te maken op hoog vuur. De rijst krijgt een bruine kleur zonder dat het stoomt, dus de korrels blijven ook lekker luchtig. Roer regelmatig om alles gelijkmatig te koken en te voorkomen dat de korrels aan elkaar plakken. De groenten en kip bak je gemakkelijk mee op de hoge temperatuur, dus dat is ideaal!
FAQ: Vragen over gebakken rijst met kip
Leer alles wat je moet weten over gebakken rijst met kip terwijl we hieronder enkele van de meest gestelde vragen beantwoorden.
Kan ik gebakken rijst met kip van tevoren maken?
Ja, je kunt absoluut gebakken rijst met kip van tevoren maken! Je kunt het hele recept van tevoren koken of de ingrediënten apart bereiden en bewaren in de koelkast of vriezer. Je mengt simpelweg alle ingrediënten, warmt het gerecht op en je kunt genieten van je voorbereide maaltijd.
Hoe kan ik gebakken rijst met kip bewaren?
Je kan overgebleven gebakken rijst bewaren in een luchtdichte bak in de koelkast, voor maximaal 3 dagen. Als je het wilt invriezen, doe de rijst dan in een vriezerbestendige bak of hersluitbare zak en bewaar het tot 3 maanden. Laat de rijst wel volledig afkoelen voordat je het invriest. Wil je het gerecht weer serveren? Warm het dan op in een hete pan met een beetje olie om de rijst weer knapperig te maken. Roer af en toe zodat de kip en groenten gelijkmatig opwarmen. Wil je liever wat zachtere rijst? Voeg een klein scheutje water toe en dek de pan kort af.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
1809 Kcal
vezels | 28,1 gram vezels |
eiwit | 169,3 gram eiwit |
koolhydraten | 55,1 gram koolhydraten |
vet | 101,5 gram vet |
Gebakken rijst met kip en ei
Probeer eens onze gebakken rijst met kip en ei – een tijdloze Aziatische favoriet! Gebakken rijst vindt zijn oorsprong in China, waar het begon als een slimme manier om overgebleven rijst om te toveren in een heerlijke nieuwe maaltijd.
Onze versie combineert luchtige basmatirijst met kip, roerei en hartige Aziatische sauzen. Als finishing touch voegen we peultjes en koriander toe. Een leuke draai aan een echte klassieker!
Sappige en malse kip met smaakvolle groenten
De sappige kip steelt de show en past perfect bij de aardse groenten. Knapperige peultjes, zoete rode paprika's en de nootachtige broccoli maken het gerecht compleet. Allemaal voegen ze een lekkere bite toe aan dit gerecht.
Hartige sojasaus en friszure limoen
Een combinatie van een aantal klassieke Aziatische sauzen geeft echt smaak aan dit gerecht. Sojasaus voegt een zoute smaak toe, terwijl vissaus een rijkere umami-smaak geeft aan dit recept. Je maakt het af met limoensap, die een frisse, maar ook zure smaak toevoegt.
Romige textuur van roerei
Gebakken rijst is niet compleet zonder ei! Door een roerei toe te voegen aan je gebakken rijst, maak je het gerecht lekker romig en zacht.
Het ultieme alledaagse gerecht
Gebakken rijst met kip en ei is een echte gezinsfavoriet. Het is snel, veelzijdig en een perfecte manier om restjes een tweede leven te geven. Heb je wat rijst van gisteren? Perfect! Gooi het gewoon in de pan met kip, eieren en wat lekkere smaken, zoals soja en limoen, en het avondeten staat in slechte 30 minuten op tafel.
Gebakken rijst is in veel delen van Azië een go-to ochtendmaaltijd, dus waarom niet ook eens proberen? Je kan de gebakken rijst ook opwarmen en dus makkelijk meenemen als lunch.
Combineer de gebakken rijst ook eens met dumplings of loempia's om een complete maaltijd op tafel te zetten. Andere alledaagse recepten proberen? Zet onze varkensstoofpot, romige pesto kip, of kip teriyaki op je lijstje!
Geef het een persoonlijke touch
Je kunt gemakkelijk ingrediënten wisselen om dit gerecht aan te passen naar smaak! Gebruik in plaats van kip bijvoorbeeld garnalen, die het gerecht wat zoeter maken. Het is ook heel lekker om varkensvlees toe te voegen, vooral wanneer je de stukjes klein snijd en laat karamelliseren. Als je op zoek bent naar iets lichters, werkt tofu ook goed! De smaken trekken lekker in en geven het gerecht een zachte en romige textuur.
Je kunt ook experimenteren met de groenten. Vervang de broccoli door asperges of gooi er champignons in voor een aardse smaak.
Dit gerecht is heel veelzijdig, dus je kan ook lekker variëren met kruiden. Voeg een scheutje oestersaus toe voor een zoete smaak of druppel wat chilieolie over het gerecht als je zin hebt in hitte. Voor een zuur tintje kan een beetje rijstazijn ook heel lekker zijn.
