Gebakken rijst
Bereidingswijze
Tips
Spoel de rijst even snel af voordat je hem kookt om wat van het zetmeel weg te spoelen, wat kan resulteren in een klonterige textuur. Doe de rijst na het koken in een zeef of een vergiet en laat er ongeveer 1 minuut koud water overheen lopen. Roer er met je vingers of een lepel doorheen om bij alle korrels te komen.
Tips
Zodra de rijst is gekookt, spreid je hem uit op een bakplaat en laat je het afkoelen en drogen in de koelkast of op kamertemperatuur, zodat het de juiste textuur krijgt voor dit recept voor gebakken rijst met groenten. Hierdoor kan overtollig vocht verdampen, waardoor de korrels niet samenklonteren, zodat het gemakkelijker gelijkmatig wordt gebakken.
Tips
Zorg ervoor dat alle ingrediënten zijn voorbereid, zodat je in een handomdraai gebakken rijst met groenten kunt bereiden. Zorg ervoor dat de pan heet is voordat je alle elementen toevoegt. Zo wordt alles snel samen gaar.
Vragen over gebakken rijst
Het maken van gebakken rijst met groenten is eenvoudig en gemakkelijk als je je aan ons recept houdt. Of je nu een doorgewinterde professional bent of gewoon de basis van dit geniale gerecht met restjes leert, hieronder vind je alles wat je erover moet weten.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 17 gram vezels |
eiwit | 63,4 gram eiwit |
koolhydraten | 273,5 gram koolhydraten |
vet | 70,7 gram vet |
Ingrediënten
Boter
|
10 g |
---|---|
Geklopte eieren
|
3 |
Boter
|
20 g |
Gesnipperde uien
|
300 g |
Gedroogde kruiden zoals hete kerrie, komijn of garam masala
|
2 tl |
Gemengde groenten in kleine stukjes, zoals wortel, bloemkool, prei, rode kool, champignons en selderij
|
500 g |
Koude, gekookte rijst (van ongeveer 160 g droge rijst)
|
300 g |
Gedroogde cranberry's zoals rozijnen, stukjes abrikoos, vijgen of ander gedroogd fruit
|
100 g |
Thaise vissaus zoals sojasaus of ponzu
|
2 el |
Grof zout
|
¾ tl |
Grof gehakte pinda's zoals gezouten amandelen of cashewnoten
|
50 g |
Garnering
Gehakte kruiden
|
---|
Gebakken rijst met ei en groenten
Er is iets ongelooflijk geruststellends aan de combinatie van luchtige rijst, knapperige groenten en zachte eieren. Gebakken rijst met groenten heeft de perfecte balans van texturen en rijke, hartige smaken in elke hap. Het is het soort gerecht dat ervoor zorgt dat je nog een tweede keer wilt opscheppen. Het is niet alleen heerlijk, maar het is ook ongelooflijk veelzijdig, omdat je restjes kunt gebruiken en het gerecht kunt aanpassen aan je smaak.
Hoewel er veel variaties op de wereld bestaan, is de oorsprong van gebakken rijst meer dan 2500 jaar terug te voeren tot China. Sindsdien is het populair geworden in de Oost- en Zuid-Aziatische keuken. Hoewel het misschien niet je favoriete ontbijt is, is het in veel Aziatische landen heel normaal om gebakken rijst als
ontbijt te eten. Dus waarom zou je het niet eens proberen? We zijn ervan overtuigd dat je niet teleurgesteld zult zijn, ongeacht of je het eet als ontbijt, lunch of diner.
Maak de koelkast leeg en gebruik je favoriete groenten
Onze ingrediëntenlijst voor gebakken rijst met groenten lijkt misschien lang, maar je bereidt het allemaal gemakkelijk in slechts enkele minuten. Je kunt het aanpassen met je favoriete toevoegingen of de koelkast leegmaken en je restjes goed gebruiken. Voor dit eenvoudige recept voor gebakken rijst gebruiken we gehakte uien, gedroogde kruiden, een verscheidenheid aan gemengde groenten zoals wortels, champignons en bloemkool in kleinere stukjes, gedroogd fruit en noten. De combinatie van verschillende smaken en texturen zorgt voor een heerlijke maaltijd die je voor ontbijt, lunch en diner kunt eten.
Als dit eenvoudige recept voor gebakken rijst je interesse in de Aziatische keuken heeft gewekt, bekijk dan ook eens onze recepten voor roerbaknoedels met groenten en pinda's, kikkererwtencurry met verse spinazie en saladekaas en een lekkere sushi bowl met zalm, gember en avocado.
Gebakken rijst met verse of restjes rijst
Afhankelijk van je voorkeur en wat je bij de hand hebt, kun je het gerecht maken met verse rijst of restjes omtoveren tot een complete maaltijd in combinatie met de andere ingrediënten.
Als je ons recept voor gebakken rijst maakt van overgebleven rijst, is het het beste als het is gekookt en een dag of zo in de koelkast is bewaard. Dit proces zorgt ervoor dat de korrels voldoende stevig worden om de tweede kookronde te weerstaan en te voorkomen dat het papperig wordt wanneer het wordt gebakken.
Als het vers gekookt is, bevat het veel vocht dat het gerecht soppig kan maken. Dus als je verse rijst gebruikt, is het erg belangrijk om het eerst te koken en vervolgens minstens een paar uur in de koelkast te bewaren voordat je het gebruikt.
Zoute sauzen en knapperige toppings
We voegen extra smaak en textuur toe aan het gerecht met noten, groentetopjes, kruiden en wat zoute sauzen. Nogmaals, je bent vrij om te kiezen welke noten en groenten je wilt gebruiken voor de topping. Of je nu gaat voor grof gehakte gezouten amandelen, pinda's of cashewnoten, ze voegen allemaal een mooie crunch en een nootachtige smaak toe.
Wat de sauzen betreft, ga voor een rijke en hartig gearomatiseerde sojasaus, een klassieke gebakken rijstsaus of een Thaise vissaus of oestersaus die een scherpe, zoute smaak aan het gerecht geeft. Je kunt spelen met verschillende toppings en sauzen om de perfecte combinatie voor jouw smaak te vinden.
Voeg je eigen touch toe
Gebakken rijst met groenten is een veelzijdig gerecht en natuurlijk kun je het ook anders doen en het maken met verschillende soorten vlees. Enkele populaire opties zijn rundvlees, kip en varkensvlees.
Gebruik voor gebakken rijst met rundvlees gehakt of dun gesneden rundvlees dat is gemarineerd om het een mooie zachte textuur te geven. Varkensvlees is ook een uitstekende optie om een hartige en licht zoete smaak aan het gerecht toe te voegen. We raden je aan dun gesneden varkenshaas te gebruiken. Als je de voorkeur geeft aan een mildere smaak, is kipfilet zonder vel de beste optie. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus wees niet bang om te experimenteren met het recept.
Je kunt ook gebakken rijst maken met bruine rijst, hoewel het een taaiere textuur heeft en dus langer moet koken. Omdat het een nootachtige smaak heeft, kun je de kruiden dienovereenkomstig aanpassen, bijvoorbeeld door meer saus aan het recept toe te voegen.