Gebakken polenta

Gebakken polenta

23 u 55 min.
Bereidingstijd 45 min.
Met ons recept voor gebakken polenta krijg je een krokante versie van deze Italiaanse klassieker. In het herkomstland land wordt polenta vaak gegeten als een dikke en romige pap, maar in deze versie laten we de gele maïsmeelpap opstijven voordat het in een pan met boter wordt gebakken. Deze gebakken polentakoeken zijn knapperig en goudgeel aan de buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en romig blijft. Zo krijg je het beste van twee werelden in deze prachtig goudgele vierkantjes, die kunnen dienen als het perfecte bijgerecht of voorgerecht.
https://www.arla.nl/recepten/gebakken-polenta/

Bereidingswijze

Voorbereiding
  • Breng de bouillon aan de kook in een pan. Giet al roerend langzaam de polenta erbij.
  • Kook ongeveer 10 minuten op laag vuur terwijl je voortdurend roert.
  • Voeg de sjalotten, de knoflook, de tijm, en zout en peper naar smaak toe.
  • Bekleed een kleine, lage bakvorm (ongeveer 4 x 18 x 25 cm) met huishoudfolie.
  • Giet de hete polenta in de bakvorm en strijk het oppervlak glad. Tik de bakplaat tegen het aanrecht zodat de polenta helemaal stevig en dicht wordt. Zet de afgedekte polenta tot de volgende dag in de koelkast.
  • Haal de polenta uit de bakplaat en snijd hem in stukken van de gewenste grootte.
  • Laat de boter licht bruinen in een pan en bak de polentakoekjes ongeveer 2 minuten op hoog vuur tot het oppervlak goudbruin is.
  • Je kunt de gebakken polenta in de oven opwarmen voordat je hem serveert als bijgerecht bij groente, vis of vlees.
Eet smakelijk!
Tip

Je kunt het uiterlijk van je gebakken polenta veranderen door te experimenteren met verschillende vormen en maten. Als je het niet wilt snijden, kun je zelfs koekvormpjes gebruiken om gebakken polentakoeken te maken die rond zijn of een andere leuke vorm hebben, zoals hartjes of sterren voor een thema- of kindvriendelijk diner. Een populaire optie is het snijden van de afgekoelde polenta in frietjes die goudbruin gebakken worden en worden geserveerd als bijgerecht of snack met een dip zoals tomatensaus, pesto of zelfgemaakte mayonaise die op smaak is gebracht met knoflook, chili of seizoensgebonden kruiden.

Tips

Polenta goudbruin bakken kan zowel met dit recept voor in de pan gebakken polenta als met een frituurpan of oven voor gefrituurde of ovengebakken polenta. Om ze te frituren giet je genoeg smaakneutrale olie om de polentakoekjes onder te dompelen in een gietijzeren pan die je op middelhoog vuur verhit, en frituur je de stukjes krokant en goudbruin. Om ovengebakken polenta te maken, leg je de polentakoeken in een gelijkmatige laag op een beklede bakplaat en bak je ze ongeveer 35 minuten op 220°C (gewone oven) tot het oppervlak krokant en goudbruin is.

Vragen over gebakken polenta

Met ons recept voor gebakken polenta krijg je een mooi, goudkleurig bijgerecht dat je kunt serveren met een scala aan verschillende eiwit- of groenteopties. Hieronder kun je meer te weten komen over gebakken polenta door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over het krokante bijgerecht, waaronder hoe je het kunt bakken en invriezen.

Wat is gebakken polenta?
Gebakken polenta is een gerecht dat wordt gemaakt door maïsmeel te koken, de stijf en hard geworden polentabrij te snijden en te bakken om een krokante buitenkant te verkrijgen die van binnen romig blijft. Het heerlijke gerecht kan op allerlei manieren op smaak worden gebracht met verschillende bouillons, kruiden, specerijen en groenten en kan warm of koud worden geserveerd als voorgerecht, bijgerecht bij verschillende soorten vlees, vis en groenten, of als vegetarisch hoofdgerecht.
Hoe bak je polenta?
Hoe lang je polenta moet bakken om het kenmerkende krokante, gouden oppervlak te verkrijgen, hangt af van de grootte en de vorm van de polentakoeken. Polenta kan worden gebakken in olie, boter of een combinatie daarvan. Zorg ervoor dat de olie of boter heet genoeg is, zodat de polenta niet aan de pan blijft plakken, en gebruik een dunne spatel om de polentakoeken om te draaien. Schuif de spatel er voorzichtig onder om de krokante korst niet te beschadigen.
Hoe smaakt gebakken polenta?
Gebakken polenta, die, als hij gewoon wordt gekookt, van nature een eenvoudige en zoete maïssmaak heeft, kan op talloze manieren op smaak worden gebracht, te beginnen met het soort vloeistof waarin je het maïsmeel kookt. De gouden korrels koken in groentebouillon of melk is een gemakkelijke manier om je gebakken polenta verschillende hartige of romige smaken te geven. Het toevoegen van verse of gedroogde kruiden, specerijen of groenten is ook een goede manier om het smaakprofiel van polenta te variëren. In ons recept voor gebakken polenta gebruiken we groentebouillon, verse tijm, banaansjalotten en knoflook om hem een hartig en kruidig smaakprofiel te geven.
Wat eet je bij gebakken polenta?
Enkele mogelijkheden om gebakken polenta te serveren zijn als voorgerecht of bijgerecht bij een eiwitproduct naar keuze. Het smaakt heerlijk bij vette vis zoals zalm en een groot aantal verschillende vleessoorten zoals rundvlees, kip en varkensvlees. Vegetarische opties zoals linzen, champignons en gebakken groenten passen ook uitstekend bij polenta. Je kunt het ook eenvoudig houden en de polentakoekjes serveren met een smaakvolle saus, zoals je favoriete tomatenpastasaus, of met pesto of mayonaise als dip. De mogelijkheden voor wat te eten met gebakken polenta zijn bijna eindeloos.
Kun je gebakken polenta invriezen?
De beste manier om polenta te bewaren voor een later tijdstip is om de opgesteven plakken in te vriezen alvorens ze te bakken. Door bakpapier tussen de plakjes polenta te leggen, plakken ze niet aan elkaar en kun je ze stapelen. Wikkel deze stapeltjes in twee lagen huishoudfolie of een laag huishoudfolie en een laag aluminiumfolie voordat je ze in diepvrieszakjes of luchtdichte bakjes doet. In de vriezer kun je gekookte polenta tot 3 maanden bewaren. Ontdooi de uitgepakte polenta minstens een paar uur in de koelkast of even op kamertemperatuur voordat je hem bakt.

Ingrediënten

Groentebouillon
1 L
Snelkokende polenta, voorgekookt (grof gemalen maïsmeel)
250 g
Fijngehakte banaansjalot
1
Fijngehakte knoflookteentjes
2
Verse tijm
4 el
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Boter voor het bakken
25 g

Heerlijke zelfgemaakte gebakken polenta

Het beste recept voor gebakken polenta verandert het felgele maïsmeel in prachtig goudbruine plakken die heerlijk smaken bij heel veel soorten vlees en groenten. Omdat het van maïsmeel wordt gemaakt, heeft het een duidelijke, maar zachte maïssmaak. In ons recept wordt deze zoete smaak aangevuld met een hartige smaak van de groentebouillon, een aards tintje van de verse tijm en een vleugje scherpte en veel umami-smaak van de banaansjalot en knoflookteentjes, waardoor een complex en heerlijk smaakprofiel ontstaat.

De Italiaanse klassieker met een krokante twist

Traditioneel wordt polenta geserveerd als een warme pap met een zachte en romige textuur. In ons recept voor gebakken polenta wordt de Italiaanse maïspap in plaats daarvan in een vorm gegoten waarin hij een nacht opstijft, zodat hij kan worden gesneden en gebakken zonder zijn vorm te verliezen. Door opgesteven polenta te bakken krijg je een mooie krokante buitenkant met een lichte karamellisering aan het oppervlak, terwijl de binnenkant zacht en romig blijft.

Gebakken polentaplakjes

Bijgerechten mogen niet zomaar een bijzaak zijn en met deze gebakken polentakoeken zal dat ook niet het geval zijn. Het maken van uitgebalanceerde maaltijden betekent veel aandacht besteden aan alle onderdelen van een gerecht. Met een bijgerecht als deze polentaplakken, met een prachtige goudbruin gebakken korst, krijg je een bijgerecht dat er verleidelijk en verrukkelijk uitziet en dat zowel een krokante als een zachte textuur in je maaltijd introduceert.

Serveer warm voor een krokant bijgerecht

Verwarm de gebakken polentavierkantjes een paar minuten in de oven zodat ze warm zijn en klaar voor het diner. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om gebakken polenta te serveren. Een paar heerlijke opties zijn serveren als krokant bijgerecht bij een decadente chateaubriand met een saus van Madagaskar-peper, combineren met een met citroen, knoflook en rozemarijn gekruide in de oven gebakken kip, of serveren bij een varkenshaasje met een heerlijke vulling van spek, hazelnoot en tijm.

Gebakken polenta werkt ook goed als een snelle maaltijd met heerlijke vegetarische opties zoals kruidige gebakken champignons, gemarineerde linzen of gesauteerde groenten zoals asperges, groene bonen, broccoli en courgette. Het is ook heerlijk met wat ovengeroosterde kerstomaatjes erop.

Voeg een vleugje kaas toe

Polenta, zacht of gebakken, wordt vaak nog romiger gemaakt door er tijdens het koken vers geraspte parmezaan aan toe te voegen. De toevoeging van deze licht zoute kaas geeft polenta een boterachtige rijkdom die de van nature zoete maïssmaak aanvult, evenals de hartigheid die ontstaat door het koken van polenta in groentebouillon. Parmezaan kan worden vervangen door andere kaassoorten zoals Asiago, Pecorino Romano, Grana Padano, Manchego of geitenkaas. Experimenteer met een romige toevoeging van kaas en garneer met geraspte kaas en verse tijm als decoratieve en smakelijke toppings voor gebakken polenta die het bijgerecht een mooie restaurantachtige uitstraling geven.