Fudge
Bereidingswijze
Tip
De textuur is essentieel, en je wilt geen te hard of te zacht mondgevoel. Gelukkig kun je er wat aan doen als de textuur niet perfect is. De methode is hetzelfde, of je de fudge nu zachter of harder wilt maken: doe hem in een pan met wat water of room en verwarm hem opnieuw op laag vuur totdat de fudge oplost. Proef het mengsel en voeg meer smaakstof toe voor het geval je het water of de room de smaak heeft verdund. Zet het vuur hoger en breng het mengsel nogmaals aan de kook tot het 124 °C is. Roer niet te vaak, om overkristallisatie te voorkomen.
Tips
Haal de pan vervolgens van het vuur en roer terwijl het mengsel afkoelt, totdat het niet meer glanst en het dikker begint te worden. Giet het mengsel in een cakevorm en wacht om te zien of het deze keer goed uithardt.
Tips
Vergeet niet om te controleren of je suikerthermometer opnieuw moet worden gekalibreerd. Misschien geeft die de verkeerde temperatuur aan, waardoor het moeilijk is om de textuur goed te krijgen.
Vragen over fudge
Met ons eenvoudige en gemakkelijke fudgerecept kun je in een mum van tijd heerlijke zelfgemaakte chocoladefudgerepen serveren voor gasten of je gezin verwennen. Wil je er meer over weten? Lees dan hieronder onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen en begeef je naar de keuken!
Ingrediënten
Volvette room
|
1½ dl |
---|---|
Suiker
|
125 g |
Lichte siroop
|
1 dl |
Zwarte zoutvlokken
|
1 tl |
Boter in stukjes
|
50 g |
Fijngehakte chocolade naar keuze (wit, melk of puur)
|
100 g |
Eenvoudige fudge – de traditionele manier
Eenvoudige ingrediënten zoals room, siroop, suiker, boter en chocolade komen in dit traditionele fudgerecept samen tot een traktatie met een stevige maar ook smeuïge en gladde structuur en een prachtige zoete, gekarameliseerde en boterachtige smaak. Al deze mooie smaken en die van de chocolade van je keuze worden versterkt door de toevoeging van wat zoutvlokken. Heerlijke snoep waarvoor je geen oven nodig hebt dat lijkt te smelten in je mond.
In de stemming voor meer geweldige zoete desserts waarvoor je geen oven nodig hebt? Probeer een aardbeiencheesecake zonder oven, bekijk onze heerlijke en gemakkelijke rocky road met marsepein, marshmallows, noten en snoep of gebruik een restje cake om heerlijke rumcakeballetjes te maken.
Zet je tanden in een gladde fudge vol smaak
Ons eenvoudige fudgerecept kan worden gemaakt met verschillende soorten chocolade. Chocoladefudge smaakt heel anders afhankelijk van of je witte chocolade, melkchocolade of pure chocolade gebruikt. Je kunt dus precies de variant kiezen die je zelf het lekkerst vindt, en je hebt een perfect excuus om dit recept meerdere keren uit te proberen met verschillende soorten chocolade!
Witte-chocoladefudge
Een fudgerecept met witte chocolade levert een lichte goudkleurige lekkernij op. Witte chocolade heeft een delicate smaak met een vleug bloemige vanille-ondertonen. Gebruik dit type chocolade
voor een zoete en romige traktatie met een boterachtige, zoete vanillesmaak met tonen van verse melk, dat lekker combineert met de zijdezachte textuur van de heerlijke repen.
Melkchocoladefudge
Een fudgerecept met melkchocolade levert een lichtbruine lekkernij met de bekende zoete melkchocoladesmaak op. De fudge heeft een zoete, maar nog steeds complexe chocoladesmaak die zacht en delicaat is, en je hebt haast het gevoeld dat je een snoepreep eet. Kinderen en volwassenen zullen ervan smullen.
Pure-chocoladefudge
Als je van een diepe, intense chocoladesmaak houdt, maak dan een fudge met pure chocolade. Deze donkerbruine lekkernijen zijn ongelooflijk decadent. De bittere complexiteit die pure chocolade zo geliefd maakt, vult de boterachtige zoetheid van het snoep aan en zorgt voor een traktatie die zowel intens als licht is.
Voeg smaak en textuur toe
Meng eens grof gehakte noten zoals hazelnoten, amandelen, walnoten of pistache door de fudge. Daarmee voeg je textuur en een nootachtige, aardse smaak toe aan je zelfgemaakte lekkernijen. Hazelnoten en zoute pinda's combineren vooral goed met melkchocolade, terwijl pure chocolade heerlijk is met amandelen en walnoten. De groene pistachenoten zien er het mooist uit met witte chocolade en doen misschien denken aan Franse noga. Je kunt ook gevriesdroogde frambozen toevoegen aan de witte-chocoladevariant voor een heerlijke bessensmaak.
Voor een meer volwassen versie voeg je koffielikeur en geplet koffiepoeder toe aan fudgerepen met pure chocolade. De fudge krijgt pit door de alcohol en wat aardsheid en lichte bitterheid van de koffie, die zorgt voor een complexe smaakervaring. Een rijke, bittere pure-chocoladefudge kan ook worden aangevuld met zelfgemaakte marshmallows die zoetheid en een heerlijke taaie textuur toevoegen aan de gladde traktatie.