Fudge

Fudge

1 u 30 min.
Bereidingstijd 20 min.
Chocolatefudge is een zoete, onweerstaanbare traktatie, perfect voor zoetekauwen. Zet je tanden in een smeuïg, glad stuk snoep dat op smaak is gebracht met je favoriete soort chocolade – frisse witte chocolade, zoete melkchocolade of bittere pure chocolade. Deze zachte en romige lekkernij is heerlijk als een zoete traktatie bij een warme drank, maar is ook perfect om cadeau te doen. Maak een hele batch en maak er attente, zelfgemaakte cadeautjes van, of verwen je vrienden en familie met een zoete traktatie bij de thee.
https://www.arla.nl/recepten/fudge/

Bereidingswijze

  • Meng de room, de suiker, de siroop en het zout door elkaar in een grote pan met dikke bodem. Breng het mengsel onder voortdurend roeren aan de kook. Laat het zonder deksel 20-30 minuten koken, Roer af en toe door.
  • Het mengsel is klaar wanneer de temperatuur 124 °C bereikt – gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te meten. Je kunt ook een andere testmethode gebruiken: laat een paar druppels van het mengsel in ijskoud water vallen en kijk of die in vrij stevige maar enigszins vervormbare balletjes veranderen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter en de chocolade toe. Roer tot de boter en chocolade zijn gesmolten en het mengsel glad is, en het er mat begint uit te zien, omdat het zijn glans heeft verloren.
  • Giet het mengsel in met bakpapier beklede een cakevorm (ca. 10 x 15 cm). Laat het volledig afkoelen op het aanrecht.
  • Til het bakpapier uit de cakevorm en snijd de fudge met een scherp, koud mes in ongeveer 48 stukjes.
  • Bewaar de stukken fudge op bakpapier in een luchtdichte bak op een koele plaats.
Eet smakelijk!
Tip

De textuur is essentieel, en je wilt geen te hard of te zacht mondgevoel. Gelukkig kun je er wat aan doen als de textuur niet perfect is. De methode is hetzelfde, of je de fudge nu zachter of harder wilt maken: doe hem in een pan met wat water of room en verwarm hem opnieuw op laag vuur totdat de fudge oplost. Proef het mengsel en voeg meer smaakstof toe voor het geval je het water of de room de smaak heeft verdund. Zet het vuur hoger en breng het mengsel nogmaals aan de kook tot het 124 °C is. Roer niet te vaak, om overkristallisatie te voorkomen.

Tips

Haal de pan vervolgens van het vuur en roer terwijl het mengsel afkoelt, totdat het niet meer glanst en het dikker begint te worden. Giet het mengsel in een cakevorm en wacht om te zien of het deze keer goed uithardt.

Tips

Vergeet niet om te controleren of je suikerthermometer opnieuw moet worden gekalibreerd. Misschien geeft die de verkeerde temperatuur aan, waardoor het moeilijk is om de textuur goed te krijgen.

Vragen over fudge

Met ons eenvoudige en gemakkelijke fudgerecept kun je in een mum van tijd heerlijke zelfgemaakte chocoladefudgerepen serveren voor gasten of je gezin verwennen. Wil je er meer over weten? Lees dan hieronder onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen en begeef je naar de keuken!

Wat is chocoladefudge?
Chocoladefudge is een soort snoep met room, suiker, siroop, zout en boter, gecombineerd met je favoriete soort chocolade. Maak hem met melkchocolade, witte chocolade of pure chocolade, afhankelijk van welk smaakprofiel je het lekkerst vindt. Snijd de fudge in vierkante, hapklare fudgerepen en geniet ervan! Ze zijn perfect als cadeautje voor je geliefden, een aardigheidje voor de gastvrouw of gewoon als een heerlijke traktatie om thuis te eten.
Hoe maak je chocoladefudge?
Ons fudgerecept is vrij eenvoudig, Begin met het door elkaar mengen van alle ingrediënten behalve de boter en de chocolade. Breng het onder voortdurend roeren aan de kook en roer het daarna nog af en toe om kristallisatie te voorkomen. Het geheim van de juiste zijdezachte en heerlijke textuur ligt in de temperatuur. Het suiker- en roommengsel wordt verwarmd tot 124 °C en koelt vervolgens langzaam af als de boter en de chocolade erdoor worden gemengd. Laat het op het aanrecht in een met bakpapier beklede cakevorm opstijven en helemaal afkoelen en geniet dan van de zachte en taaie traktatie.
Kun je fudge invriezen?
Je kunt fudge invriezen om het voor later te bewaren. Wikkel de fudge voor- of nadat je hem in stukken hebt gesneden eerst in huishoudfolie en vervolgens in aluminiumfolie, en doe hem dan in een luchtdichte bak om te zorgen dat de gladde en smeuïge textuur behouden blijft. Het proces is gemakkelijker als je de fudge inwikkelt voordat hem snijdt. Hij is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Laat hem een paar uur op het aanrecht ontdooien voordat je hem gaat eten.
Hoe lang blijft fudge goed?
Bewaard in een luchtdichte bak bij kamertemperatuur blijft hij 2-3 weken goed. Als je niet zeker weet of hij nog steeds geschikt is voor consumptie, let dan op tekenen zoals een droog uitziend, gebarsten oppervlak of vloeistof eromheen. Dit zijn helaas tekenen dat je zelfgemaakte traktatie bederft.
Moet fudge in de koelkast worden bewaard?
Je hoeft fudge niet in de koelkast te bewaren. Door de koude omgeving verdwijnt het vocht eruit, waardoor hij uitgedroogd en hard wordt – een textuur die je wilt vermijden! Als je de fudge in de koelkast bewaart, krijgt hij een kruimelige textuur met een heel ander mondgevoel dan de bedoeling is. Bewaar hem daarom buiten de koelkast in een luchtdichte bak.
Hoe lang duurt het opstijven van de fudge?
Het opstijven van zelfgemaakte fudge op kamertemperatuur op het aanrecht kan tot 3 uur duren, maar het is volkomen veilig om hem een nacht te laten staan. Dek hem gewoon af met een theedoek om te voorkomen dat er iets in komt (of iemand ervan snoept). Om hem sneller te laten uitharden, zet je hem 45 minuten tot 1 uur in de koelkast. In de koude koelkastomgeving verandert de textuur echter zeer snel, en je moet dus goed in de gaten houden of de fudge niet uitdroogt, waardoor het mondgevoel behoorlijk zou veranderen. Probeer de opstijftijd niet te versnellen door de fudge in de vriezer te zetten, omdat hij dan bevriest en niet opstijft.
Hoe weet je of fudge klaar is als je geen thermometer hebt?
Zonder suikerthermometer is het erg moeilijk om te weten wanneer het mengsel precies 124 °C is. Er is echter een methode waarmee je kunt testen of de fudge klaar is. Laat druppels van het mengsel in een glas ijskoud water vallen en kijk hoe ze zich gedragen. Als de druppels zachte balletjes vormen die stevig zijn, maar vervormen als je ze aanraakt, is het mengsel klaar om in een cakevorm te worden gegoten.

Ingrediënten

Volvette room
1½ dl
Suiker
125 g
Lichte siroop
1 dl
Zwarte zoutvlokken
1 tl
Boter in stukjes
50 g
Fijngehakte chocolade naar keuze (wit, melk of puur)
100 g

Eenvoudige fudge – de traditionele manier

Eenvoudige ingrediënten zoals room, siroop, suiker, boter en chocolade komen in dit traditionele fudgerecept samen tot een traktatie met een stevige maar ook smeuïge en gladde structuur en een prachtige zoete, gekarameliseerde en boterachtige smaak. Al deze mooie smaken en die van de chocolade van je keuze worden versterkt door de toevoeging van wat zoutvlokken. Heerlijke snoep waarvoor je geen oven nodig hebt dat lijkt te smelten in je mond.

In de stemming voor meer geweldige zoete desserts waarvoor je geen oven nodig hebt? Probeer een aardbeiencheesecake zonder oven, bekijk onze heerlijke en gemakkelijke rocky road met marsepein, marshmallows, noten en snoep of gebruik een restje cake om heerlijke rumcakeballetjes te maken.

Zet je tanden in een gladde fudge vol smaak

Ons eenvoudige fudgerecept kan worden gemaakt met verschillende soorten chocolade. Chocoladefudge smaakt heel anders afhankelijk van of je witte chocolade, melkchocolade of pure chocolade gebruikt. Je kunt dus precies de variant kiezen die je zelf het lekkerst vindt, en je hebt een perfect excuus om dit recept meerdere keren uit te proberen met verschillende soorten chocolade!

Witte-chocoladefudge

Een fudgerecept met witte chocolade levert een lichte goudkleurige lekkernij op. Witte chocolade heeft een delicate smaak met een vleug bloemige vanille-ondertonen. Gebruik dit type chocolade

voor een zoete en romige traktatie met een boterachtige, zoete vanillesmaak met tonen van verse melk, dat lekker combineert met de zijdezachte textuur van de heerlijke repen.

Melkchocoladefudge

Een fudgerecept met melkchocolade levert een lichtbruine lekkernij met de bekende zoete melkchocoladesmaak op. De fudge heeft een zoete, maar nog steeds complexe chocoladesmaak die zacht en delicaat is, en je hebt haast het gevoeld dat je een snoepreep eet. Kinderen en volwassenen zullen ervan smullen.

Pure-chocoladefudge

Als je van een diepe, intense chocoladesmaak houdt, maak dan een fudge met pure chocolade. Deze donkerbruine lekkernijen zijn ongelooflijk decadent. De bittere complexiteit die pure chocolade zo geliefd maakt, vult de boterachtige zoetheid van het snoep aan en zorgt voor een traktatie die zowel intens als licht is.

Voeg smaak en textuur toe

Meng eens grof gehakte noten zoals hazelnoten, amandelen, walnoten of pistache door de fudge. Daarmee voeg je textuur en een nootachtige, aardse smaak toe aan je zelfgemaakte lekkernijen. Hazelnoten en zoute pinda's combineren vooral goed met melkchocolade, terwijl pure chocolade heerlijk is met amandelen en walnoten. De groene pistachenoten zien er het mooist uit met witte chocolade en doen misschien denken aan Franse noga. Je kunt ook gevriesdroogde frambozen toevoegen aan de witte-chocoladevariant voor een heerlijke bessensmaak.

Voor een meer volwassen versie voeg je koffielikeur en geplet koffiepoeder toe aan fudgerepen met pure chocolade. De fudge krijgt pit door de alcohol en wat aardsheid en lichte bitterheid van de koffie, die zorgt voor een complexe smaakervaring. Een rijke, bittere pure-chocoladefudge kan ook worden aangevuld met zelfgemaakte marshmallows die zoetheid en een heerlijke taaie textuur toevoegen aan de gladde traktatie.