Frans omelet

Frans omelet

15 min.
Een romige en lekkere omelet is snel en makkelijk te bereiden. Dit recept is geschikt voor het ontbijt en voor de lunch of gecombineerd met een salade voor een licht en eenvoudig diner.
https://www.arla.nl/recepten/frans-omelet/

Bereidingswijze

  • Snijd de champignons in plakjes. Pel de knoflook en hak hem fijn.
  • Fruit in een koekenpan de champignons en knoflook ongeveer vijf minuten in de boter. Roer peterselie, zout en peper erdoor. Houd de vulling warm.
  • Klop de eieren, melk en zout lichtjes door elkaar.
  • Verhit de boter in een koekenpan tot deze goudbruin is geworden. Bak het omeletbeslag op middelhoog vuur ca. vier minuten in de koekenpan.
  • Roer het eimengsel een paar keer voorzichtig door tijdens het bakken.
  • Wanneer het ei volledig is gestold, maar nog wel enigszins romig is aan het oppervlak, voeg je de vulling toe in het midden van de omelet.
  • Houd het handvat van de pan vast en rol voorzichtig de omelet in een cilindrische vorm met je spatel. Als je nog een paar centimeter over hebt, schud je de omelet naar de rand van de pan en draai je hem voorzichtig op je bord, met de open kant naar beneden.
Eet smakelijk!

Vragen over frans omelet

Wat maakt een Frans omelet Frans?
De Franse keuken staat bekend om zijn verfijning en het transformeren van eenvoudige ingrediënten in culinaire meesterwerken. Een Frans omelet vormt daarop geen uitzondering en vertrouwt op een combinatie van schijnbaar eenvoudige technieken om een van de luchtigste, romigste en delicateste maaltijden te maken die je ooit hebt gegeten. Het wordt op laag vuur langzaam gebakken en opgerold in plaats van gevouwen, licht gevuld (of helemaal niet) in plaats van daarvan uit zijn voegen te barsten, en de beste hebben altijd een enigszins vla-achtige textuur.
Moet een Frans omelet vloeibaar zijn?
Een deel van de charme en verfijning van de Franse omelet is de enigszins vla-achtige - maar nooit vloeibare - textuur. Om dit te bereiken, moet de omelet worden gevouwen wanneer het ei volledig is gestold, maar wel nog steeds enigszins romig is. Nog rauwe gedeeltes van het ei worden gaar door de restwarmte nadat je hem hebt gevouwen.
Hoe heet moet de pan zijn voor een Frans omelet?
Een middelhoog vuur is het beste voor dit recept. Je wilt dat de boter zachtjes smelt – niet sist – als je hem aan de pan toevoegt.
Zijn Franse omeletten moeilijk te maken?
Als je de perfecte Franse omelet wilt maken, ja, dat kan moeilijk zijn. Maar je omelet hoeft niet perfect te zijn om lekker te zijn en je techniek zal ei na ei na ei steeds beter worden.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 7 gram vezels
eiwit 59,4 gram eiwit
koolhydraten 11,3 gram koolhydraten
vet 66,3 gram vet

Ingrediënten

Omelet
Eieren
8
100 ml
Zout
1 tl
Boter
1 el
Vulling
Champignons
250 g
Knoflookteentje
1
Boter
1 el
Fijngehakte verse peterselie
25 g
Zout naar smaak
Zwarte peper naar smaak

Een korte geschiedenis van de Franse omelet en zijn plaats in de Franse keuken

Hoewel omelet een Frans woord is, is men het er over het algemeen over eens dat het gerecht zijn oorsprong vond in het oude Perzië, waar een beslag van eieren en gehakte kruiden werd gebakken tot een stevige, platte schijf die vervolgens in partjes werd geserveerd. Het concept verspreidde zich snel en het woord omelet werd voor het eerst gebruikt in een17e-eeuwse Franse kookpublicatie, Cuisine Bourgeoisie.

Tegenwoordig is het bijna een kunstvorm, een complexe dans van techniek, temperatuur, de keuze van de pan, timing en hoogwaardige ingrediënten. Het is het gerecht waar culinaire studenten op worden beoordeeld, bedrieglijk eenvoudig omdat de vereiste technische precisie vaak wordt onderschat. In de Franse keuken worden perfecte omeletten vaker gezien op dinermenu's dan aan de ontbijttafel. Ze worden vaak gegeten met bieslook en andere kruiden.

De vele verschillende variaties en vullingen

De meest traditionele Franse omelet heeft slechts twee ingrediënten: ei en boter. Hij wordt op een laag vuur langzaam gebakken om een zachte en romige binnenkant te verkrijgen. Een omelet aux fines herbes is een populaire variant met hetzelfde recept en dezelfde techniek, maar er worden fijngehakte verse kruiden aan het mengsel toevoegt (denk aan bieslook, dragon, kervel, peterselie of je eigen unieke mix). Lichte vullingen zoals kaas of dun gesneden en gebakken champignons zijn ook geweldige opties, net als toppings als een klodder zure room en kaviaar voor een luxere maaltijd.

Hoe serveer je een Franse omelet?

Een deel van wat deze omelet uniek maakt, is de manier waarop hij wordt geserveerd. In tegenstelling tot omeletten in Amerika die eenvoudig in tweeën worden gevouwen, is de Franse variëteit een delicate rol van eiachtige perfectie. De eenvoudigste techniek is om de buitenranden naar het midden te vouwen en vervolgens de omeletnaad met de zijkant naar beneden te serveren. Het kan wat oefening vergen om het goed te doen, maar als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, zal het moeilijk zijn om je omeletten op een andere manier te serveren!

Tover je Franse omelet om tot een licht diner

Een vers stokbrood uit de oven is een voor de hand liggend bijgerecht en dit voegt een welkome crunch toe aan de fluweelzachte textuur van de omelet. Aardappeltjes op Lyonnaise wijze, haricots verts amandine (sperziebonen met geroosterde amandelen) of petits pois a la Francaise (zoete erwten met sla, spek en uitjes) zijn allemaal klassieke Franse bijgerechten.