De beste fattoushsalade heeft perfect geroosterd brood nodig. Als je liever je brood naar keuze frituurt in plaats van het te bakken, kun je het in een pan frituren om heerlijk knapperige fattoushchips te maken.
De beste manier om pitabrood te frituren voor fattoush is om de stukjes met een beetje olijfolie te omhullen voordat je ze in een warme pan doet. De exacte bereidingstijd hangt af van de dikte van het brood dat je gebruikt, maar de stukjes brood moeten knapperig en goudkleurig zijn. 5-6 minuten op middelhoog vuur zou voldoende moeten zijn.
Met het perfecte fattoushrecept in je repertoire is het maken van deze kleurrijke en smaakvolle broodsalade snel en eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.
vezels | 10,1 gram vezels |
eiwit | 15 gram eiwit |
koolhydraten | 53,2 gram koolhydraten |
vet | 2,3 gram vet |
Knoflookteentjes geperst
|
2 |
---|---|
Olijfolie
|
50 ml |
Versgeperst citroensap
|
2 el |
Gedroogde munt
|
½ tl |
Grof zout
|
1 tl |
Platbrood of naan
|
½ |
---|---|
Tomaten in blokjes gesneden
|
3 |
Dunne komkommers in blokjes gesneden
|
2 |
Groene paprika in blokjes gesneden
|
1 |
Gewone radijsjes of zwarte radijsjes, fijngehakt
|
10 |
Rode ui in zeer dunne halve ringen gesneden
|
1 |
Lente-ui (ca. 100 g), in dunne ringen gesneden
|
1 bos |
Romaine sla fijn versnipperd
|
1 L |
Verse platte peterselie fijngehakt
|
1 dl |
Verse muntblaadjes fijngehakt
|
50 ml |
Deze authentieke Levantijnse broodsalade is een smaakvolle salade met knapperig gebakken brood en een aromatische dressing. De kleurrijke salade bevat klassieke saladegroenten zoals krokante romaine sla, zoet-pittige tomaten, zachte komkommer en scherpe rode ui. Daarnaast zitten er
echter ook peperige radijsjes en licht bittere groene paprika's in om een complexer smaakprofiel te creëren.
De knapperige groenten worden opgefleurd door de toevoeging van verse munt en peterselie. Munt heeft een zoete smaak en een lang aanhoudend koel effect. Peterselie daarentegen is een beetje bitter, enigszins peperig met aardse ondertonen. Samen helpen de twee aromatische kruiden het kenmerkende Levantijnse en Midden-Oosterse smaakprofiel te creëren waar dit heerlijke gerecht bekend om staat.
Een fattoushsalade is niet compleet zonder stukjes knapperig brood. Of je nu luchtig pitabrood, dun platbrood, zacht Turks brood of malse Indiase naan gebruikt, je Libanese broodsalade zal heerlijk smaken. Bij het bakken in de oven wordt het gescheurde brood mooi goudbruin en krokant. De knapperige buitenkant maakt het heerlijk om in te bijten en beschermt ook tegen het direct zacht worden wanneer het met de traditionele muntdressing wordt overgoten.
Omdat het brood nieuw leven wordt ingeblazen door het in de oven te roosteren, hoef je niet eens vers brood te gebruiken om een heerlijk knapperig resultaat te bereiken. Dus als je wat oud brood hebt liggen, geef het dan nieuw leven door het te roosteren voor op deze heerlijke salade.
Hoewel het geen azijn bevat, is de dressing op basis van olijfolie voor fattoushsalade vinaigretteachtig van consistentie. Dit betekent dat het rijk is zonder zwaar te zijn. Voor een groot deel is dit te danken aan de scherpte van de rauwe knoflook, het verkoelende effect van de munt en, natuurlijk, het pittige citroensap dat voor wat heldere zuurheid zorgt. In combinatie krijg je een ongelooflijk aromatische en smaakvolle dressing die perfect is voor het marineren van groenten, brood en verse kruiden.
Fattoushsalade kan zo worden gegeten. Hij is perfect als voor- of hoofdgerecht voor lunch of diner. Als je wilt, kun je hem serveren met falafels, kip, rundvlees of lamskoteletjes. De smaakvolle, kleurrijke combinatie van de groenten leent zich goed voor elk type vlees, wat betekent dat je het elke keer dat je hem serveert kunt mengen.
Het Levantijnse gerecht leent zich ook goed om deel uit te maken van een meze met een assortiment van verschillende salades, vlees en dips zoals hummus, labneh, haydari, enzovoort. Net als Italiaanse antipasti en Spaanse tapas, bestaat meze uit kleine gerechten die in de Balkan, Levant
en Kaukasus, evenals in Griekenland, Turkije, Iran en Irak als voorgerecht worden geserveerd. Geserveerd als een meze-gerecht kan het door meer mensen worden gegeten.
Een smakelijke manier om van je zelfgemaakte fattoushsalade een volledige maaltijd te maken, is door vlees toe te voegen. Shoarma fattoushsalade is bijvoorbeeld ontzettend lekker. Of het nu is gemaakt met rundershoarma boordevol umami of smaakvolle lamsshoarma, het is zeker een heerlijke toevoeging aan je salade.
Je kunt ook stukjes in de [oven gebakken kip]https://www.arla.nl/recepten/ovengebakken-kip-met-gnocchi/) gebruiken. Meng de stukjes met de groenten, kruiden en dressing om een gegrilde kip fattoushsalade te maken. Door een hele kip te bakken of te grillen, kun je het op elke gewenste manier op smaak brengen. Voor deze salade raden we citrusachtige sumak of een nootachtige, aardse dukkah kruidenmix aan.
Een andere spannende manier om met ons recept te spelen, is door een traditionele fattoush saladedressing te maken. Dit kun je doen door granaatappelmelasse toe te voegen, een siroopachtige vloeistof die wordt gemaakt door granaatappelsap langzaam in te koken totdat het dikker wordt. Een fattoushdressing met granaatappelmelasse heeft extra rijkdom en zoetheid die zijn Levantijnse oorsprong weerspiegelt, omdat het vrij populair is in de keukens van het Midden-Oosten.