Fatteh met aubergine

Fatteh met aubergine

45 min.
Hoewel het het hele jaar door heerlijk smaakt, hoort fatteh voor veel mensen bij de ramadan. Het kan als voor- of hoofdgerecht worden geserveerd en is heerlijk op zichzelf of met andere klassieke iftar-gerechten. Dit traditionele gerecht, gemaakt met aubergines en runder- of lamsgehakt, verschillende heerlijke toppings en een gemakkelijke tomatenroomsaus, kost weinig tijd en moeite om te maken.
https://www.arla.nl/recepten/fatteh-met-aubergine/

Bereidingswijze

  • Was de aubergines, snijd de steel eraf en verwijder met een appelboor en een klein lepeltje het vruchtvlees zonder de schil van de aubergines te beschadigen. Houd de schillen apart en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit voor de auberginevulling de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze goudbruin.
  • Voeg het gehakt en de kruiden toe en bak al roerend tot het vlees gaar is en het eventuele vocht verdampt is. Haal van het vuur en roer de 3 eetlepels geroosterde pijnboompitten erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul met een lepeltje de uitgeholde aubergines met de vleesvulling en leg ze in een hapjespan met deksel. Giet de tomatensaus erover en roer de granaatappelmelasse erdoor (optioneel). Doe het deksel op de pan en laat de aubergines 45 minuten op matig laag vuur koken tot ze heel zacht zijn. Keer ze af en toe om.
  • Verspreid het gebakken brood over een serveerschaal en schep de aubergines en de saus erover.
  • Meng de yoghurt en tahin door elkaar en voeg toe aan de fatteh met aubergine. Garneer met gebakken uitjes, granaatappelpitjes en de extra geroosterde pijnboompitten.
Eet smakelijk!
Tip

Als je wilt, kun je fatteh met aubergine van tevoren bereiden. Hoewel je het hele gerecht zou kunnen bereiden en opnieuw opwarmen wanneer je klaar bent om ervan te genieten, raden wij je aan de onderdelen vooraf te bereiden en in de koelkast te bewaren en de fatteh met aubergine vers te roosteren. Hierdoor blijft de broodbodem knapperig en blijven de texturen van de fatteh met aubergine intact. Bewaar de vleesvulling en de uitgeholde aubergines apart in gekoelde luchtdichte bakjes en het gebakken brood op het aanrecht.

Vragen over fatteh met aubergine

Met een makkelijk recept voor fatteh met aubergine als het onze op je repertoire heb je altijd iets heerlijks en onweerstaanbaars bij de hand. Je kunt hieronder meer te weten komen over fatteh met aubergine door de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit smakelijke gerecht te lezen.

Wat is fatteh met aubergine?
Fatteh is een gerecht met gebakken, geroosterd of gegrild brood. Het is populair in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en bestaat meestal uit veel verse en knapperige toppings, een romige dressing, en natuurlijk een saus met vlees en/of diverse groenten. Fatteh met aubergine is, zoals de naam al doet vermoeden, een stevige versie met aubergine. Het populaire gerecht fattoush, een broodsalade die vaak wordt gemaakt met stukjes pitabrood, behoort ook tot de fatteh-familie van broodgerechten. Ook dit gerecht kan worden gemaakt als een fattoush met geroosterde aubergine.
Hoe maak je fatteh met aubergine?
Een traditionele fatteh met aubergine en vlees heeft veel verschillende ingrediënten, smaken en texturen, maar is toch niet moeilijk te maken. Om te beginnen bereid je de aubergines voor door het vruchtvlees te verwijderen waarbij je de schil intact laat. Bak de vulling van gekruid vlees en aubergineblokjes met pijnboompitten. Vul de uitgeholde aubergines met deze vleesvulling, leg ze in een diepe pan en giet er de gemakkelijke tomatensaus bij. Terwijl ze bakken, maak je de dressing en bak je het brood. Geserveerd op een decoratieve schaal met gebakken brood, gevulde aubergines in tomatensaus, yoghurt en knapperige toppings, zal deze fatteh met aubergine zeker in de smaak vallen.
Welke kruiden gebruik je voor fatteh met aubergine?
Fatteh met aubergine wordt traditioneel geserveerd met een yoghurtdressing. Deze dressing wordt meestal op smaak gebracht met tahinpasta. Tahin, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes, heeft een intense aardse smaak met nootachtige en zoute eigenschappen. De dressing kan ook worden gekruid met zout en peper, citroensap voor extra frisheid, of geperste knoflook voor een smaakvolle en prikkelende toevoeging.
Hoe bak je brood voor fatteh met aubergine?
Omdat geen fatteh met aubergine authentiek is zonder gebakken brood, heb je een paar tips nodig om fattehbrood knapperig te maken. Snijd Libanees platbrood in vierkantjes terwijl je wat plantaardige olie in een pan verhit. Doe de stukjes brood in de warme pan en bak ze een paar minuten of tot ze goudbruin en krokant zijn. Als je wilt, kun je het warme, gebakken brood op smaak brengen met kruiden naar keuze.

Ingrediënten

Fatteh met aubergine
Tomatensaus met room
500 ml
Aubergines, (klein)
8
Olijfolie
1 el
Mager runder- of lamsgehakt
450 g
Kaneelpoeder
1 tl
Piment
1 tl
Pijnboompitten, geroosterd
3 el
Granaatappelmelasse (optioneel)
1 el
Zout en peper naar smaak
Libanees brood, in vierkante stukjes gesneden en gebakken
1
Yoghurtdressing:
Yoghurt
500 g
Tahini
2 el
Garnering:
Gebakken uien
175 g
Granaatappelpitjes
2 tl
Pijnboompitten, geroosterd
1 el

Fatteh met aubergine met vleesvulling en lekkere toppings

Deze fatteh met aubergine en vlees, die op smaak wordt gebracht met aromatische, verwarmende piment, zoet-pittige kaneel en nootachtige en licht zoete pijnboompitten, heeft veel diepte en smaak. Met lamsvlees komen de aardse kwaliteiten van de specerijen beter tot hun recht omdat de wildachtige smaak van het vlees ze versterkt. Bij rundvlees is de umami-smaak van het vlees zelf prominenter aanwezig. Welk sappig, mals gehakt je ook kiest, dit klassieke gerecht met gebakken brood zit boordevol smaak en verschillende texturen die het interessant maken.

Decoratieve, juweelachtige granaatappelpitjes, gebakken uien en geroosterde pijnboompitten sieren de tahin-yoghurt bovenop deze fatteh met aubergine en vormen knapperige, knapperige toppings. De combinatie van zuurzoet fruit, umami en nootachtige smaken zorgt voor een verrukkelijke combinatie die de gekruide aubergine, het vlees en de hartige maar zoetgekruide tomatensaus aanvult.

Als je meer recepten zoekt met dezelfde heerlijke ingrediënten, bekijk dan onze recepten voor spaghetti bolognese met aubergine uit het Midden-Oosten, moussaka met lamsvlees en pasta en rucolasalade met granaatappel.

Heerlijke yoghurt-tahindressing

Als aanvulling op de knapperige toppings wordt een fatteh met aubergine overgoten met een fluweelzachte dressing op yoghurtbasis. Het op smaak brengen met een klassieker uit het Midden-Oosten zoals tahin is ongelooflijk lekker. De intense nootachtige, zoute smaak van de sesampasta past goed bij de ronde, zachte neutrale yoghurt.

Samen vormen deze heerlijke ingrediënten een romige, smaakvolle tahin-yoghurt om over het auberginegerecht te gieten. De nootachtige smaken van deze dressing benadrukken ook de smaak van de geroosterde pijnboompitten die erin en erop worden gebruikt.

Krokant gebakken Libanees brood

Het beste recept voor fatteh met aubergine is natuurlijk niet compleet zonder het knapperige brood. Libanees platbrood is een ideale keuze voor deze onmisbare broodbasis voor fatteh. Hoewel sommige recepten aanraden het brood te roosteren of te grillen, geloven wij dat het beste, knapperigste resultaat wordt verkregen door het te bakken. 

Platbrood leent zich goed om te dienen als basis en garnering voor een fatteh met aubergine, omdat je met dit soort brood veel gemakkelijker laagjes kunt maken dan met meer volumineuze soorten. Platbrood wordt ook heel lekker en knapperig als het in een pan wordt gebakken.

Geef een draai aan het klassieke gerecht uit het Midden-Oosten

Een lekkere manier om te experimenteren met deze traditionele fatteh met aubergine is door er warme kikkererwten aan toe te voegen. Door droge kikkererwten te weken en ze zelf te koken kun je ze op elke gewenste smaak brengen. Kook ze eens in water dat je kruidt met laurierblaadjes, gemalen komijn, gesneden teentjes knoflook en een beetje sumak voor gekruide kikkererwten met aardse en citrusachtige tonen en veel diepte.

Als je van knapperige texturen houdt en daar nog meer van wilt toevoegen aan deze fatteh met lams- of rundvlees en aubergine, kun je de gekookte kikkererwten in een beetje olijfolie bakken om ze licht krokant te maken.

Voor extra frisheid kun je verse peterselie gebruiken als garnering. Dit mild bittere en peperige kruid dient samen met de granaatappelpitjes om het gerecht op te fleuren. Bovendien zorgt het kleurenspel van de mix van robijnrode zaden, felgroene kruiden en witte tahin-yoghurt voor een prachtig schouwspel dat zeker indruk zal maken op je familie en iftar-gasten.