Fatteh met aubergine
Bereidingswijze
Tip
Als je wilt, kun je fatteh met aubergine van tevoren bereiden. Hoewel je het hele gerecht zou kunnen bereiden en opnieuw opwarmen wanneer je klaar bent om ervan te genieten, raden wij je aan de onderdelen vooraf te bereiden en in de koelkast te bewaren en de fatteh met aubergine vers te roosteren. Hierdoor blijft de broodbodem knapperig en blijven de texturen van de fatteh met aubergine intact. Bewaar de vleesvulling en de uitgeholde aubergines apart in gekoelde luchtdichte bakjes en het gebakken brood op het aanrecht.
Vragen over fatteh met aubergine
Met een makkelijk recept voor fatteh met aubergine als het onze op je repertoire heb je altijd iets heerlijks en onweerstaanbaars bij de hand. Je kunt hieronder meer te weten komen over fatteh met aubergine door de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit smakelijke gerecht te lezen.
Ingrediënten
Fatteh met aubergine
Tomatensaus met room
|
500 ml |
---|---|
Aubergines, (klein)
|
8 |
Olijfolie
|
1 el |
Mager runder- of lamsgehakt
|
450 g |
Kaneelpoeder
|
1 tl |
Piment
|
1 tl |
Pijnboompitten, geroosterd
|
3 el |
Granaatappelmelasse (optioneel)
|
1 el |
Zout en peper naar smaak
|
|
Libanees brood, in vierkante stukjes gesneden en gebakken
|
1 |
Yoghurtdressing:
Yoghurt
|
500 g |
---|---|
Tahini
|
2 el |
Garnering:
Gebakken uien
|
175 g |
---|---|
Granaatappelpitjes
|
2 tl |
Pijnboompitten, geroosterd
|
1 el |
Fatteh met aubergine met vleesvulling en lekkere toppings
Deze fatteh met aubergine en vlees, die op smaak wordt gebracht met aromatische, verwarmende piment, zoet-pittige kaneel en nootachtige en licht zoete pijnboompitten, heeft veel diepte en smaak. Met lamsvlees komen de aardse kwaliteiten van de specerijen beter tot hun recht omdat de wildachtige smaak van het vlees ze versterkt. Bij rundvlees is de umami-smaak van het vlees zelf prominenter aanwezig. Welk sappig, mals gehakt je ook kiest, dit klassieke gerecht met gebakken brood zit boordevol smaak en verschillende texturen die het interessant maken.
Decoratieve, juweelachtige granaatappelpitjes, gebakken uien en geroosterde pijnboompitten sieren de tahin-yoghurt bovenop deze fatteh met aubergine en vormen knapperige, knapperige toppings. De combinatie van zuurzoet fruit, umami en nootachtige smaken zorgt voor een verrukkelijke combinatie die de gekruide aubergine, het vlees en de hartige maar zoetgekruide tomatensaus aanvult.
Als je meer recepten zoekt met dezelfde heerlijke ingrediënten, bekijk dan onze recepten voor spaghetti bolognese met aubergine uit het Midden-Oosten, moussaka met lamsvlees en pasta en rucolasalade met granaatappel.
Heerlijke yoghurt-tahindressing
Als aanvulling op de knapperige toppings wordt een fatteh met aubergine overgoten met een fluweelzachte dressing op yoghurtbasis. Het op smaak brengen met een klassieker uit het Midden-Oosten zoals tahin is ongelooflijk lekker. De intense nootachtige, zoute smaak van de sesampasta past goed bij de ronde, zachte neutrale yoghurt.
Samen vormen deze heerlijke ingrediënten een romige, smaakvolle tahin-yoghurt om over het auberginegerecht te gieten. De nootachtige smaken van deze dressing benadrukken ook de smaak van de geroosterde pijnboompitten die erin en erop worden gebruikt.
Krokant gebakken Libanees brood
Het beste recept voor fatteh met aubergine is natuurlijk niet compleet zonder het knapperige brood. Libanees platbrood is een ideale keuze voor deze onmisbare broodbasis voor fatteh. Hoewel sommige recepten aanraden het brood te roosteren of te grillen, geloven wij dat het beste, knapperigste resultaat wordt verkregen door het te bakken.
Platbrood leent zich goed om te dienen als basis en garnering voor een fatteh met aubergine, omdat je met dit soort brood veel gemakkelijker laagjes kunt maken dan met meer volumineuze soorten. Platbrood wordt ook heel lekker en knapperig als het in een pan wordt gebakken.
Geef een draai aan het klassieke gerecht uit het Midden-Oosten
Een lekkere manier om te experimenteren met deze traditionele fatteh met aubergine is door er warme kikkererwten aan toe te voegen. Door droge kikkererwten te weken en ze zelf te koken kun je ze op elke gewenste smaak brengen. Kook ze eens in water dat je kruidt met laurierblaadjes, gemalen komijn, gesneden teentjes knoflook en een beetje sumak voor gekruide kikkererwten met aardse en citrusachtige tonen en veel diepte.
Als je van knapperige texturen houdt en daar nog meer van wilt toevoegen aan deze fatteh met lams- of rundvlees en aubergine, kun je de gekookte kikkererwten in een beetje olijfolie bakken om ze licht krokant te maken.
Voor extra frisheid kun je verse peterselie gebruiken als garnering. Dit mild bittere en peperige kruid dient samen met de granaatappelpitjes om het gerecht op te fleuren. Bovendien zorgt het kleurenspel van de mix van robijnrode zaden, felgroene kruiden en witte tahin-yoghurt voor een prachtig schouwspel dat zeker indruk zal maken op je familie en iftar-gasten.