Warme melk
|
250 ml |
---|---|
Gist
|
25 g |
Suiker
|
50 g |
Ei
|
1 |
Algemeen bloem
|
575 g |
Zeezout
|
1 tl |
Boter
|
100 g |
Zachte boter
|
200 g |
---|---|
Bruine suiker
|
200 g |
Gemalen kaneelpoeder
|
2 el |
Kokend water
|
50 ml |
---|---|
Bruine suiker
|
50 g |
Parelsuiker
|
Grote kaneelbroodjes zie je minder vaak dan de kleine, losse broodjes, maar je kunt ze nog steeds te vinden in een aantal Scandinavische bakkerijen. Er wordt beweerd dat in de oude binnenstad van Göteborg, Haga, 's werelds grootste kaneelbroodjes gemaakt worden. Een lokale bakkerij maakt broodjes die een halve kilo wegen - 500 gram!
In Zweden is het elk jaar op 4 oktober kaneelbroodjesdag, een evenement dat begon als een marketinginitiatief van de bakraad van het land ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum in 1999. Het won al snel aan populariteit en leidde tot een piek in de verkoop van kaneelbroodjes in bakkerijen die sindsdien wordt het elk jaar georganiseerd.
Dit kaneelbroodje is heerlijk op zichzelf, maar serveer het voor een extra lekkere traktatie vers uit de oven met wat vanille-ijs erbij. Die combinatie is onverslaanbaar!
Nog meer dan andere zoete traktaties is het kaneelbroodje het klassieke onderdeel van fika, de Zweedse traditie van een koffiepauze met gebak tijdens de werkdag of samen met vrienden. We kunnen het daar niet mee oneens zijn - dit enorme kaneelbroodje is perfect voor elke gelegenheid.