Eiwitrijke eimuffins

30 min.
Eiwitrijke eimuffins

Start je dag met deze eiwitrijke eimuffins! Met knapperige bacon, zachte spinazie en romige hüttenkäse zijn ze niet alleen heerlijk, maar ook super voedzaam. Ideaal voor drukke ochtenden, als snack voor onderweg of als hartige toevoeging aan je brunch.

Ingrediënten

Bacon, in kleine blokjes
125 g
Babyspinazie, gewassen
100 g
Eieren
8
Cottagecheese
4 el
Grof zout
½ tl
Versgemalen peper

Bereidingswijze

  • Verwarm je oven voor op 175 °C (hetelucht).
  • Bak de baconblokjes in een pan tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier of iets dergelijks.
  • Sauteer de spinazie in dezelfde pan voor ongeveer 1 minuut tot het geslonken is. Hak de spinazie fijn en meng het met het ei, de hüttenkäse, zout en peper. Klop alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Giet het eimengsel in 12 ingevette muffinvormpjes (ongeveer 75 ml).
  • Verdeel de gebakken bacon erover en bak 12-15 min.
  • Laat de kleine muffins iets afkoelen alvorens te serveren.
Eet smakelijk!

Gebruik siliconen vormen of liners om plakken te voorkomen

Wil je gedoe met vastzittende muffins vermijden? Gebruik siliconen muffinvormpjes of bakpapiertjes. Siliconen vormen zijn ideaal, omdat ze niet aanbakken en de muffins er makkelijk uitkomen. Bakpapiertjes werken ook prima en maken het opruimen super simpel. Zo blijven je muffins mooi en haal je ze zonder moeite uit de vorm.

Kloptechnieken voor luchtige eiwitrijke eimuffins

Klop de eieren goed op tot ze licht schuimig zijn, zo krijg je een luchtige structuur. Zorg ervoor dat de hüttenkäse goed gemengd is, zonder klontjes. Meng niet te lang, want te veel kloppen kan de muffins taai maken. Zodra het beslag klaar is, vouw je de andere ingrediënten er rustig doorheen om de luchtige textuur te behouden.

Perfectioneer je baksel voor een smeuïge textuur

Voor muffins die stevig, maar toch sappig zijn, bak je ze 20-25 minuten. Zodra de bovenkant stevig en lichtbruin is, zijn ze perfect. Korter bakken maakt ze zachter, terwijl langer bakken ze steviger maakt. Houd ze goed in de gaten, want te lang bakken kan ze droog maken of ervoor zorgen dat ze aan de vorm blijven plakken.

Vragen over eiwitrijke eimuffins

Deze eimuffins zijn snel en makkelijk te maken, maar misschien heb je nog vragen. Hier vind je handige tips om ze perfect te krijgen en goed te bewaren.

Hoe lang blijven restjes vers?

Je kunt ze tot twee dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Laat ze wel eerst goed afkoelen voordat je ze opbergt. Perfect als snelle snack of eiwitrijk ontbijt!

Waarom worden mijn eiwitrijke eimuffins soms vochtig?

Sommige ingrediënten, zoals spinazie, laten veel vocht los tijdens het bakken. Knijp de spinazie uit na het bakken om overtollig vocht te verwijderen. Hüttenkäse bevat ook vocht, dus houd je aan de aangegeven hoeveelheid in het recept. Laat de muffins na het bakken even afkoelen op een rooster, zodat stoom kan ontsnappen en ze niet zompig worden.

Is dit recept geschikt om in te vriezen?

Ja, deze muffins zijn perfect om in te vriezen! Laat ze volledig afkoelen en wikkel ze individueel in plasticfolie. Stop ze vervolgens in een diepvrieszak of bak en bewaar ze tot drie maanden. Om ze te eten, laat je ze een nacht ontdooien in de koelkast en verwarm je ze kort in de magnetron (ongeveer één tot twee minuten).

Voedingswaarde, per stuk

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

85 Kcal

vezels 0,2 gram vezels
eiwit 5,9 gram eiwit
koolhydraten 0,2 gram koolhydraten
vet 6,8 gram vet

Bereid je mengsel vooraf voor gemakkelijke ochtenden

Wil je ’s ochtends tijd besparen? Bereid het beslag de avond van tevoren. Klop de eieren en hüttenkäse, breng op smaak met zout en peper en bewaar het mengsel in een afgesloten bak in de koelkast. Bak de spinazie alvast en bewaar apart. ’s Ochtends hoef je alleen nog maar de oven voor te verwarmen, alles te mengen en in de muffinvormpjes te gieten.

Tips voor extra knapperige bacon

Wil je die perfecte crunch? Bak de bacon in een pan zonder olie op middelhoog vuur. Laat het langzaam krokant worden en dep het daarna af op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen. Of bak de bacon in de oven op 200 °C gedurende 15-20 minuten voor een gelijkmatige, extra krokante textuur.

Beheers de kunst van het sauteren

Gebruik dezelfde pan als waarin je de bacon hebt gebakken voor extra smaak. Verwarm op middelhoog vuur en voeg de spinazie toe zonder de pan te vol te doen, zodat het vocht snel verdampt. Bak slechts een minuut of twee, tot de bladeren net geslonken zijn. Haal van het vuur en dep goed droog met keukenpapier voordat je het aan het beslag toevoegt.

Genuanceerde tips voor perfectie

De perfecte muffins zitten in de details! Zorg ervoor dat de bacon knapperig is voordat je hem toevoegt, zodat hij niet taai wordt. Meng de hüttenkäse goed door het beslag om een romige textuur te krijgen. Voeg zout met mate toe, want de bacon brengt al genoeg smaak. Laat de muffins even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt, zodat ze stevig blijven en niet uit elkaar vallen.

https://www.arla.nl/recepten/eiwitrijke-eimuffins/