Eiermuffins met cheddar

Een smakelijke en leuke manier om eieren te serveren, perfect voor een brunch of een chiquer ontbijt. Als je ze vegetarisch wilt maken, vervang dan de kalkoen door zongedroogde tomaten of olijven.
Ingrediënten
Muffins
Eieren
|
4 |
---|---|
Snufje zout
|
|
Volvette room
|
100 ml |
100 g | |
Cheddar kaas geraspt
|
50 g |
Boter en koolzaadolie naar smaak
|
|
Gerookte kalkoenborst
|
8 plakjes |
Serveren met
Rode ui
|
1 |
---|---|
Gemengde sla
|
65 g |
Tuinkers
|
10 g |
Koolzaadolie
|
2 el |
Zwarte peper
|
1 snufje |
Bereidingswijze
Vragen over eiermuffins met cheddar
Hoe voorkom je dat eiermuffins inzakken?
Mooie, koepelvormige eiermuffins maken je in drie stappen. Klop de eieren niet te lang, controleer je oventemperatuur (vooral of deze niet te heet staat) en laat de muffins afkoelen in de vorm. Als dat niet helpt, probeer dan de volgende keer een beetje bloem toe te voegen, waardoor de eieren hun structuur behouden nadat je ze uit de oven hebt gehaald.
Waarom zijn mijn eiermuffins zo nat?
Controleer je ingrediënten. Alles met een hoog vochtgehalte - zoals tomaat, courgette, champignons of paprika's - geven tijdens het bakproces vocht af aan de muffins. Om dit te voorkomen, heb je drie opties: gebruik deze ingrediënten niet, gebruik er weinig van of kook ze van tevoren om ongewenst vocht te verwijderen voordat je ze aan het eimengsel toevoegt.
Hoe voorkom je dat eiermuffins aan papieren vormpjes blijven plakken?
Door de papieren vormpjes in te spuiten met wat bakspray, zou dat probleem opgelost moeten zijn. Let ook op het soort vormpjes dat je gebruikt, die van bakpapier werken meestal het beste. Als je die niet in je plaatselijke winkel kunt vinden, kun je ze gemakkelijk thuis maken: snijd gewoon bakpapier in vierkanten en vouw ze in de vormen van de muffinvorm. Herbruikbare siliconen vormpjes zijn ook de investering waard en halen gegarandeerd je eiermuffins uit de meeste kleverige situaties.
Moeten eiermuffins in de koelkast worden bewaard?
Zeker. Laat eventuele restjes volledig afkoelen en doe deze vervolgens in een luchtdichte bak en laat bewaar ze maximaal drie dagen in de koelkast. Dit recept is ook geweldig voor de vriezer: laat de muffins gewoon afkoelen, wikkel ze stevig in huishoudfolie en vries ze maximaal twee maanden in.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 2,9 gram vezels |
eiwit | 86,8 gram eiwit |
koolhydraten | 16 gram koolhydraten |
vet | 107 gram vet |
Een idee voor ontbijt of brunch
Een ontbijt afwisselend houden kan een uitdaging zijn en dit recept zal een welkome variatie zijn. Deze eiermuffins, gemakkelijk te maken met ingrediënten die je vaak al in je voorraadkast en koelkast hebt kunnen in minder dan 30 minuten worden gemaakt. Experimenteer ook gerust met de smaken, bijna alles kan met dit recept!
Verschillende manieren eiermuffins met cheddar te eten
Als je niet in de stemming bent voor losse eiermuffins, waarom maak je met dit recept dan niet eens een snelle en heerlijke frittata? Snijd de kalkoenborst in hapklare stukjes, bak in een pan, voeg het eimengsel en de geraspte kaas toe, bak op het fornuis tot de randen zijn gestold en bak verder af in de oven. Snijd aan en serveer met de salade. Frittata's smaken ook heerlijk koud, waardoor e de restjes perfect de volgende dag als snelle en lichte lunch kunt opeten.
Hoe serveer je je eiermuffins?
In dit recept wordt er een frisse salade bij geserveerd of deze kan worden gebruikt als een knapperige topping. Voor de brunchtafel vormen deze lichtgele muffins een indrukwekkend middelpunt wanneer ze hoog opgestapeld worden en bestrooid zijn met de salade. Het toevoegen van een extra klodder roomkaas, wat bieslook en een lepel feloranje kaviaar is ook een lust voor het oog en de smaakpapillen.
Laat de kinderen je helpen ze te maken
Koken is een geweldige manier om kleintjes veel verschillende vaardigheden te leren, van hand-oogcoördinatie en fijne motoriek tot rekenen en taalontwikkeling. Dit recept is geweldig om mee te beginnen en bevat tal van leuke activiteiten om de kleintjes mee bezig te houden: eieren breken, kloppen, meten en hun eigen eiermuffin samenstellen. Weinig dingen geven zoveel zelfvertrouwen en voldoening als het maken van je eigen ontbijt op jonge leeftijd.
