Eenvoudige eiwitpannenkoeken met banaan en blauwe bessen

Eenvoudige eiwitpannenkoeken met banaan en blauwe bessen

20 min.
Begin je dag met onze eenvoudige eiwitpannenkoeken. Ze zijn simpel om te maken en combineren het zoete van de banaan met havermout. Een perfecte manier om eenvoudig eiwitten binnen te krijgen, of het nu als ontbijt of als snack na het sporten is. Met een beetje citroenschil en kardemom krijgt elke hap extra smaak. Top af met verse blauwe bessen, bananenplakjes, kokosvlokken en wat honing. Zo maak je je ontbijt een stuk lekkerder!
https://www.arla.nl/recepten/eenvoudige-eiwitpannenkoeken-met-banaan-en-blauwe-bessen/

Bereidingswijze

  • Doe de bananen in een mengkom en prak ze met een vork tot ze glad zijn.
  • Voeg de eieren, vanillesuiker, kardemom, geraspte citroenschil en zout toe aan de kom. Klop alles goed door elkaar tot het goed gemengd is.
  • Meng geleidelijk de bloem en haver erdoor, roer tot de ingrediënten een samenhangend pannenkoekenbeslag vormen.
  • Vouw de blauwe bessen voorzichtig door het beslag, zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn zonder dat ze barsten.
  • Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur met een beetje boter of olie. Giet ongeveer 50 ml beslag per pannenkoek in de pan en bak 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn. Gebruik een lepel om de pannenkoeken iets platter te maken als ze te dik zijn.
  • Herhaal het proces met het resterende beslag, voeg indien nodig meer boter of olie toe aan de pan.
  • Serveer de pannenkoeken warm, garneer met kokosvlokken, bananenplakjes, verse blauwe bessen en een scheutje siroop of honing.
Eet smakelijk!
Meng alle ingrediënten fijn voor een gladdere textuur

Als je een gladder beslag en zachtere textuur wilt, is het mengen van de ingrediënten in een blender een goede optie. Begin met het blenden van de havermout tot een fijn meel. Voeg dan de geprakte banaan, eieren, vanillesuiker, kardemom, citroenschil, zout en bloem toe en meng tot een glad beslag.

Voorkom dat de blauwe bessen zinken

Om te voorkomen dat de blauwe bessen naar de bodem van het beslag zakken, probeer ze lichtjes te bedekken met wat van de bloem uit het recept voordat je ze erdoor vouwt. Dit geeft ze wat extra grip in het beslag, zodat ze blijven hangen in het beslag en gelijkmatiger verdeeld worden door elke pannenkoek. Voeg de met bloem bedekte blauwe bessen toe aan het beslag net voordat je begint met bakken. Zo geniet je van elke hap!

Tips voor het raspen van de citroen

Het toevoegen van citroenschil zorgt voor een frisse smaak. Gebruik een microplane of fijne rasp om alleen de buitenste gele schil te raspen, vermijd het witte merg, want dat kan bitter zijn. Tik op de rasp om eventuele schil die eraan kleeft los te maken. Zo voeg je een lekkere citroensmaak toe aan je ontbijt!

FAQ: Vragen over eenvoudige eiwitpannenkoeken

Begin je dag met onze eenvoudige eiwitpannenkoeken, een ontbijt dat makkelijk te maken is. In deze gids beantwoorden we veelgestelde vragen over het bereiden en bewaren van dit heerlijke ontbijt, en bieden we handige tips om elke keer lekkere pannenkoeken te kunnen maken.

Hoe moet ik overgebleven pannenkoeken bewaren?
Laat ze volledig afkoelen, stapel ze dan op met een stukje bakpapier ertussen om te voorkomen dat de pannenkoeken blijven plakken. Plaats de stapel in een luchtdichte bak of hersluitbare zak en bewaar tot twee dagen in de koelkast. Je kan de pannenkoeken opwarmen in de broodrooster of verwarm ze in de pan door ze een minuut aan elke kant te bakken. Dit houdt ze vers, waardoor je ook de volgende dag kan genieten van een lekker ontbijt.
Hoe fijn moet ik de bananen prakken?
De consistentie van je geprakte bananen speelt een grote rol in de textuur van deze eiwitpannenkoeken. Voor een glad beslag, prak je de banaan gronding met een vork zodat er geen grote stukken in het beslag komen. Proef je liever stukjes banaan? Prak de banaan, maar laat een paar stukjes intact. Om het prakken makkelijker te maken, gebruik je een rijpe banaan met veel bruine vlekken. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter en makkelijker te prakken. Als de banaan te stevig aanvoelt, kun je deze lichtjes opwarmen in de magnetron (ongeveer 10 seconden) om hem zachter te maken voordat je gaat prakken.
Waarom zijn mijn pannenkoeken droog?
Dit komt vaak door de pannenkoeken te lang te bakken of een beslag dat te dik is. Om dit te voorkomen, bak je elke pannenkoek op middelhoog vuur 2-3 minuten per kant. Let op de bubbels die op het oppervlak vormen en de randen die goudbruin worden voordat je ze omdraait. Een beslag dat te dik is kan ook leiden tot droogheid, let hierbij goed op de grootte van de bananen die je gebruikt. Zorg ervoor dat je de geprakte banaan weegt om er zeker van te zijn dat het ongeveer 100 g is zoals aanbevolen in ons recept. Een kleinere banaan maakt het beslag mogelijk niet glad genoeg, waardoor het beslag dikker kan zijn. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe om een gladde consistentie te maken.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

477 Kcal

vezels 8,2 gram vezels
eiwit 11,7 gram eiwit
koolhydraten 79,5 gram koolhydraten
vet 12 gram vet

Ingrediënten

Ei
1
Banaan (ongeveer 100 g)
1
Vanillesuiker
½ tl
Havermout
25 g
Bloem
25 g
Kardemom
¼ tl
Citroenschil
¼
Zout, een snufje
Blauwe bosbessen
40 g
Om te serveren
Kokosvlokken
10 g
Banaan
½
Blauwe bosbessen
20
Siroop of honing
1 el

Houd je eenvoudige eiwitpannenkoeken warm

Om ervoor te zorgen dat je pannenkoeken warm en vers blijven, plaats je ze op een bakplaat en laat je ze staan in een voorverwarmde oven op 75-90 °C. Op deze manier blijven de pannenkoeken warm, maar drogen ze niet uit. Stapel ze niet te snel op, want de stoom kan ze zompig maken. Maak je deze pannenkoeken voor meer mensen? Bedek dan de bakplaat met folie om de warmte goed te behouden.

Maak je eigen kokosvlokken

Je eigen kokosvlokken maken is een leuke manier om dit recept te nog lekkerder te maken. Begin met een hele kokosnoot en kraak deze voorzichtig open. Schep het witte vruchtvlees eruit met een stevige lepel of mes. Spoel het vruchtvlees grondig af om eventuele bruine schil of vuil te verwijderen.

Gebruik een dunschiller of een scherp mes om het kokosvlees in dunne, gelijke reepjes te snijden en vlokken te maken. Voor een geroosterde smaak en een licht krokante textuur, verspreid je de vlokken op een bakplaat en bak je ze op 150 °C voor 5-10 minuten. Controleer regelmatig om verbranding te voorkomen. Als de blokken goudbruin zijn, laat je ze volledig afkoelen voordat je ze over je pannenkoeken strooit. Bewaar eventuele overgebleven vlokken in een luchtdicht bakje voor toekomstig gebruik!

Stapel je eenvoudige eiwitpannenkoeken

Door je pannenkoeken te stapelen presenteer je je ontbijt op een leuke manier en zit het er net zo goed uit als dat ze smaken! Stapel ze op een bord, plaats dunne plakjes banaan of een paar blauwe bessen tussen elke laag. Besprenkel met siroop of honing en garneer met kokosvlokken. Zo maak je een prachtig ontbijt, perfect om te delen of als speciale trakatie om alleen van te genieten.

Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur

Door ingrediënten op kamertemperatuur te gebruiken, zorg je ervoor dat het beslag goed gemengd is en je pannenkoeken gelijmatig bakken. Laat de eieren en bananen ongeveer 10-15 minuten op kamertemperatuur staan voordat je begint. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten een glad, samenhangend beslag vormen en dat de pannenkoeken lekker luchtig zijn van binnen!

Wat kan ik nog meer doen met overgebleven bananen?

Overgebleven bananen zijn heel veelzijdig en kunnen worden gebruikt om een verschillende heerlijke, eiwitrijke ontbijtjes te creëren. Een optie zijn onze eiwitrijke bananenmuffins, met een mix van kwark, vanille skyr, bananen en pure chocolade. Percet om jezelf te verwennen, als snack of ontbijt.

Een ander recept dat je kan proberen met overgebleven bananen is eiwitrijke gebakken havermout, een stevig gerecht dat bananen combineert met pindakaas, aardbeienskyr en verse bessen voor een warme start van je dag. Alleen genieten? Probeer voor een snelle traktatie deze bananenmokcake, gemaakt met amandelmeel, chocolade en rijpe bananen, die klaar is in slechts vijf minuten.

Kan ik het beslag van tevoren bereiden?

Absoluut! Meng simpelweg het beslag en bewaar het in een luchtdichte bak in de koelkast tot 24 uur. Wanneer je klaar bent om te bakken, roer het dan even door, aangezien de bloem en havermout na verloop van tijd kunnen zakken. Laat het beslag een paar minuten op kamertemperatuur staan voordat je gaat bakken, omdat dit helpt om ze gelijkmatiger te bakken. Op deze manier geniet je ook in de ochtend, zonder veel moeite, van verse, warme pannenkoeken!