Eendenborst

Eendenborst

45 min.
Eendenborst is niet moeilijk te bereiden en tovert je diner gemakkelijk om tot een feest met een verfijnde Franse flair. Onze groene pepersaus is lekker, peperig en past heel goed bij de eend.
https://www.arla.nl/recepten/eendenborst/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Hak de groene peperkorrels fijn maar bewaar een paar hele korrels. Meng alle ingrediënten voor de saus in een pan en laat een paar minuten koken.
  • Snijd met een scherp mes de vetlaag op de eendenborsten in een rasterpatroon. Zout de eendenborst en bak ze bruin ze in boter met het vette gedeelte naar beneden, gedurende 4-5 minuten.
  • Doe de eend in een ovenvaste schaal, nu met de vette kant naar boven en rooster in het midden van de oven tot de kerntemperatuur 60°C bedraagt (ongeveer 20 minuten).
  • Giet het kookvocht uit de pan in de saus en verwarm door. Snijd het vlees in plakjes en serveer met de saus, sperziebonen en in boter gebakken andijvie.
Eet smakelijk!

Vragen over eendenborst

Hoe zorg je ervoor dat je eendenborst niet taai wordt?
Zorg ervoor dat je de boter in het recept niet overslaat, omdat dit voorkomt dat de eend een rubberachtige textuur krijgt. Als je liever geen zuivel gebruikt, kun je in plaats daarvan een royale hoeveelheid olijfolie gebruiken.
Hoe weet je wanneer eendenborst helemaal gaar is?
De perfecte eendenborst moet in het midden roze zijn en een kerntemperatuur van 54-56°C hebben. Gebruik voor het meest betrouwbare resultaat een vleesthermometer.
Waar kun je eendenvlees het best in weken?
Als je de tijd en het geduld hebt, wordt gezegd dat het pekelen van eendenborst voor het bereiden de smaak verbetert. Week daarvoor de borsten 6-12 uur in water met zout.
Moet je eend zouten voor het bereiden?
Als je minder tijd hebt, is een alternatief voor het droog pekelen van de eend deze gewoon een uur voor het bereiden met zout in te wrijven. Dit levert een sappiger en smakelijker resultaat op.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 0,1 gram vezels
eiwit 131,7 gram eiwit
koolhydraten 14,4 gram koolhydraten
vet 105,3 gram vet

Ingrediënten

Eend
Eendenborst
600 g
Zout naar smaak
Boter naar smaak
Groene paprikasaus
Ingemaakte groene peperkorrels
2 el
Volvette room
200 ml
Kalfsbouillon
2 el
Dijonmosterd
1 tl
Chinese sojasaus
½ tl
Cognac (optioneel)
1 el

Een Frans geïnspireerde dinerfavoriet

Eendenborst is een van de meest populaire gerechten in de hedendaagse Franse keuken, vooral wanneer het snel is dichtgeschroeid, een methode die alom bekend werd nadat chef-kok André Daguin het in de jaren 1950 populair maakte. Zijn populariteit ging de hele wereld over toen zijn recept een gunstige recensie kreeg in de New York Times, wat ook zijn bekendheid in Frankrijk een boost gaf.

Verschillende bereidingswijzen voor eendenborst

Eend roosteren in de oven is een van de gemakkelijkste methoden, maar er zijn verschillende alternatieven die voor verschillende smaakcombinaties zorgen. Door de eend in een pan dicht te schroeien krijgt het vlees een knapperige buitenkant en een zachtere binnenkant. Stoven in rode wijn is ook zeker een hit. Probeer het ook eens te grillen zoals je zou doen met een biefstuk.

Tips voor het creëren van een uitgebalanceerde maaltijd

Een uitgebalanceerde maaltijd maken met eendenborst is net zo eenvoudig als het combineren met de juiste bijgerechten: alles van aardappelpuree tot geroosterde groenten, gegrilde asperges of zelfs een rijke risotto zijn allemaal perfect. Rijst of gestoomde bloemkool zijn ook goede, eenvoudige opties.

Klassieke smaken die goed passen bij eendenborst

De vette aard van eend betekent dat het het beste kan worden gecombineerd met scherpere sauzen: alles met citrus, aalbessen, pruimen of bessen zijn beproefde klassiekers. Of waarom probeer je niet eens een Aziatische twist met hoisinsaus?