Dumplings

Dumplings

45 min.
Dumplings zijn Chinees comfortfood op zijn best. Met oneindig veel mogelijkheden voor variatie en experimenten zijn ze een leuke maaltijd om samen met het gezin of vrienden te bereiden en te eten.
https://www.arla.nl/recepten/dumplings/

Bereidingswijze

  • Snijd de kool in fijne stukjes. Snijd de ui fijn. Schil en rasp de gember en knoflook fijn. Doe alles in een kom en voeg het gehakt, de suiker, de sesamolie, de vissaus, de chilivlokken en het zout toe. Meng goed.
  • Leg een paar wontonvellen naast elkaar en leg een flinke theelepel vulling in het midden. Bevochtig de randen met een beetje water. Knijp omhoog om een dumpling te vormen. Stoom gedurende 10-12 minuten.
  • Klop de ingrediënten voor de dipsaus door elkaar.
  • Bak de broccoli 2-3 minuten in boter en koolzaadolie. Voeg de fijn geraspte knoflook en chilivlokken toe. Bak nog een paar minuten. Breng op smaak met zout.
  • Serveer de dumplings met de dipsaus en de gebakken broccoli.
Eet smakelijk!
Tip

Je kunt je dumplings ook frituren. Frituur ze gewoon ongeveer 3-5 minuten in een smaakneutrale olie of tot ze komen bovendrijven.

Dumplings

Wat zijn de twee soorten dumplings?
Er zijn te veel soorten dumplingvariaties om op te noemen. Maar een manier om dumplings in twee groepen te verdelen, is de manier van klaarmaken: koken of stomen. Wanneer je de dumplings 5-6 minuten in water kookt, zijn ze kleverig en delicaat gegaard en klaar om in je favoriete saus gedipt te worden. De andere manier is stomen. Maar hoe zit het dan met in de pan gebakken dumplings? Dit is eigenlijk een andere manier van stomen: de dumplings worden gestoomd in de afgedekte koekenpan, met olie toegevoegd om de dumplings aan één kant knapperig goudbruin te bakken.
Zijn dumplings Japans of Chinees?
Dumplings – deeg gevuld met verschillende combinaties van vlees en groenten – worden traditioneel in vele culturen over de hele wereld gegeten. Tegenwoordig is de Chinese gestoomde dumpling of jiaozi ongetwijfeld de bekendste en meest geliefde variant, die overal in restaurants en eetkraampjes wordt geserveerd. Dit gerecht bestaat al erg lang als bijgerecht of snack. De Japanse gyoza-dumpling is een recentere uitvinding die vaak in de pan gebakken wordt en een uitgesproken Japanse smaak heeft.
Kun je dumplings invriezen?
Je kunt dumplings makkelijk invriezen voor je ze klaarmaakt. Na het bereiden kun je ze gescheiden op een bakplaat met bakpapier leggen en voorkoelen tot het deeg hard wordt. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken. Doe ze vervolgens in een diepvrieszakje of -doos en bewaar ze maximaal drie maanden.

Ingrediënten

Vulling
Spitskool of witte kool
Ca. 50 g
Kroppen sla
3
Verse gember
50 g
Knoflookteentje
1
Varkensgehakt
500 g
Bruine suiker
1 el
Sesamolie
1 el
Vissaus
1 el
Chilivlokken
½ tl
Zout
1 tl
Ontdooid wontondeeg (één verpakking)
Ca. 300 g
Dipsaus
Zure room
3 el
Limoenen
Sap van 2
Japanse sojasaus
75 ml
Bruine suiker
1 el
Chilivlokken
1 tl
Gebakken broccoli met chili
Tenderstem broccoli
250 g
Boter en koolzaadolie
2 el
Knoflookteentjes
2 el
Chilivlokken
Zoutflakes

Verschillende sauzen voor zelfgemaakte dumplings

Dipsaus is essentieel wanneer je dumplings serveert. Er zijn allerlei stijlen en smaken om mee te experimenteren. Het soort saus dat je maakt, bepaalt het karakter van de maaltijd: van zoet en hartig tot levendig en uitdagend heet. Sommige ingrediënten vind je in veel dipsauzen, zoals sojasaus, geroosterde sesamolie, chili-olie en rijstazijn. Honing of suiker wordt vaak toegevoegd voor een zoet accent, terwijl gember, knoflook, groene uien en koriander wat extra smaak en pit toevoegen. Er zijn ook chutneys op basis van tomaten – vaak behoorlijk pittig – die je kunt proberen. Wil je het echt heet, dan gaat er niets boven de unieke Chinese szechuanpeper. Voor een mildere smaak kun je hoisinsaus proberen.

De beste vegetarische dumplings

De sleutel tot een lekkere dumpling is een goede balans en combinatie van smaken, met een sappige maar stevige textuur. Hoewel er heel veel verschillende vlees- en visdumplings bestaan, kan een goede vegetarische of veganistische dumpling ook een echte lekkernij zijn. Veelvoorkomende vegetarische ingrediënten zijn onder meer kool, groene ui, wortel, daikon, spinazie, tofu en shiitake. Als je eieren eet, zijn die geweldig om extra textuur toe te voegen. Knoflook en gember worden vaak toegevoegd voor een extra kick. De variaties zijn eindeloos en welke het lekkerst zijn, bepaal je helemaal zelf.

Dumplings bewaren

Dumplings zijn het lekkerst als je ze vers bereidt, zonder ze tussen de bereiding en het stomen in de koelkast te leggen. Als je dumplings van tevoren wil bereiden, kun je ze het best invriezen in een vriesbestendige doos, waarbij je de dumplings van elkaar scheidt met bakpapier. Je kunt de dumplings rechtstreeks uit de vriezer stomen door de bereidingstijd te verlengen met 1-3 minuten. Eenmaal gaar zijn de dumplings in een luchtdichte doos in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. In de vriezer zijn zowel gestoomde als niet-gestoomde dumplings ongeveer drie maanden houdbaar.