Dulce de Leche
Bereidingswijze
Tip
Door een glazen pot te gebruiken kun je gemakkelijk controleren of de gecondenseerde melk de juiste consistentie en kleur heeft bereikt. Sommige mensen houden van donker en anderen van wat lichter, en misschien heb jij liever een dikkere consistentie. Hou dat dus in de gaten en laat de melk koken tot die de juiste consistentie heeft. Als de crème klonterig wordt, heb je hem misschien te lang laten koken, maar dat kun je gemakkelijk oplossen. Om een gladde textuur te krijgen, giet je de saus in een blender of keukenmachine en pulseer je totdat hij de gewenste consistentie heeft. De karamelachtige lekkernij moet glad en smeerbaar zijn, maar als hij te dik lijkt, kun je er als hij nog warm is een klein beetje warme melk of room aan toevoegen en het mengsel kloppen met een mixer.
Vragen over dulce de leche
Lees meer over de heerlijke en veelzijdige dulce de leche met gecondenseerde melk. We hebben een lijst gemaakt met de meest gestelde vragen. zo ben je er klaar voor om in een mum van tijd je nieuwe favoriete dessertgenoot te maken.
Ingrediënten
Gecondenseerde melk (ca. 400 g)
|
1 blik |
---|---|
Water
|
¾ L |
Eenvoudige dulce de leche voor zoetekauwen
Deze Latijns-Amerikaanse lekkernij is onweerstaanbaar voor iedereen die van zoet houdt. Als je hem eenmaal hebt geproefd, wil je hem voortaan aan alle zoete desserts en andere lekkernijen toevoegen. Het wordt je nieuwe favoriete bijgerecht voor desserts met een mooie dikke, maar smeerbare textuur en een zoete, licht nootachtige smaak.
Wil je dit heerlijke recept voor dulce de leche uitproberen met andere lekkernijen? Bekijk onze recepten voor zachte en taaie peanut butter cookies, klassieke dunne pannenkoeken of een heerlijke brownie met pure chocolade – doe een klodder dulce de leche op de brownies, smeer hem dun op pannenkoeken of dip er een pindakaaskoekje in. Wat je ook kiest, dulce de leche is perfect op zichzelf en met andere zoetigheden.
Gebruik hem voor heerlijke desserts
De romige crème is heel veelzijdig en is een uitstekende topping voor allerlei lekkernijen, maar je kunt hem ook gebruiken als ingrediënt in verschillende recepten waarmee je rijke en romige desserts maakt. Gebruik dulce de leche bijvoorbeeld als vulling in taarten, laagjestaarten en zelfgemaakt ijs, als bijgerecht bij fruit of als broodbeleg als alternatief voor hazelnootpasta.
Hieronder lees je meer over enkele desserts die wij graag maken met dulce de leche - en daar zit voor iedereen wel wat lekkers bij. Dus zet je ingrediënten klaar en begin met mixen!
Cake met dulce de leche
Geef je cake een rijke en onweerstaanbare consistentie met dulce de leche. Gebruik ons recept voor klassieke cake voor een decadente, smeuïge cake die een perfecte balans vormt met de zoetheid van de karamelachtige lekkernij. Meng de dulce de leche gewoon in kringels door het beslag nadat je dat in een tulbandvorm hebt gegoten. Als de cake gebakken en afgekoeld is, verwarm je nog wat van de zoete saus met karamelsmaak en sprenkel deze over de cake. Een heerlijke cake die zo klaar is!
Dulce-de-leche-ijs
Combineer twee heerlijke romige lekkernijen met zacht, zoet ijs met vanille-karamelsmaak. Gebruik ons recept voor vanille-ijs van eierdooiers, suiker, slagroom en vanille en voeg daar je zelfgemaakte dulce de leche aan toe. Giet het ijs in een vorm en zet die in de vriezer. Vergeet niet om het ijs tijdens het invriezen 4-5 keer te roeren zodat het een gladde textuur krijgt. Voor een goed afgeronde smaak serveer je het ijs met een lepel van de zoete lekkernij erop.
Dulce-de-lechemousse
Maak indruk op je vrienden en familie met een eenvoudige dulce-de-lechemousse met drie ingrediënten en veel smaak. Voor een rijke, romige textuur heb je slagroom en roomkaas nodig, plus dulce de leche voor een stevig zoete smaak. Klop de room tot die een romige en gladde textuur heeft die goed past bij de andere ingrediënten. Mix de roomkaas met de karamelachtige lekkernij tot een luchtig en licht mengsel en voeg daar 1/3 van de slagroom aan toe. Spatel ten slotte de rest van de slagroom erdoor en schep de mousse in kleine schaaltjes. Laat de mousse in de koelkast afkoelen en stevig worden voordat je hem serveert. Garneer de mousse met geraspte pure chocolade om de zoetheid in balans te brengen.
Maak het zoet of zout
Wil je wat zouts bij je zoet? Strooi een paar vlokken zeezout in de dulce de leche, waarmee je de gladde crème een licht knapperige textuur geeft en je de karamelsmaak mooi in balans brengt. Een heerlijke en hemelse combinatie!
Traditionele dulce de leche wordt meestal gemaakt met vanille-extract, waardoor de Latijns-Amerikaanse lekkernij nog zoeter wordt, wat geweldig is voor iedereen die zin heeft in zoet. Voeg 1 theelepel vanille-extract toe en roer dat grondig door voor van de populairste smaakcombinaties in de wereld van desserts: vanille en karamel.