Deens roggebrood

Deens roggebrood

4 u 25 min.
Bereidingstijd 20 min.
Heb je altijd al zelf een klassiek roggebrood willen maken? Met ons gemakkelijke recept voor Deens roggebrood is er geen excuus om er niet voor te gaan. Je maakt snel en gemakkelijk een roggebrood vol heerlijke zaden en granen. Ons Deense roggebrood heeft een complex smaakprofiel met moutige, pittige en subtiele notensmaken die perfect past bij een eindeloze keuze aan beleg.
https://www.arla.nl/recepten/deens-roggebrood/

Bereidingswijze

  • Doe de gebroken rogge in een kom, giet er al roerend het kokende water over en laat ongeveer 1 uur weken.
  • Los de gist op in het lauwwarme water en voeg de overige ingrediënten toe. Meng het deeg goed.
  • Dek het deeg af, bijvoorbeeld met een deksel, en plaats het ongeveer 1 uur op een warme plek om te rijzen.
  • Doe het deeg over in twee ingevette broodvormen (waar ongeveer 1½ liter in past) en laat het roggebrood voor een tweede keer ongeveer 50 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Kras over het oppervlak van de roggebroden en bak ze ongeveer 1 uur en 15 minuten onder in de oven.
Eet smakelijk!
Tip

Als je je afvraagt hoe je Deens roggebrood lekker smeuïg kunt maken, dan is het antwoord: goed laten rijzen. Te weinig rijzen kan leiden tot gebarsten roggebrood, en te veel rijzen kan het roggebrood een harde korst en een enigszins papperige binnenkant geven of het roggebrood doen inzakken tijdens het bakken. De beste manier om te zien of een roggebrooddeeg goed gerezen is, is door je ogen te gebruiken in plaats van je kookwekker. Wanneer het deeg voor de tweede keer is gerezen, vormen zich kleine gaatjes ter grootte van een speldenknop op het oppervlak. Als het oppervlak ongeveer 6-7 van deze gaatjes vertoont, is het deeg klaar om gebakken te worden.

Tip

Als je de tijd hebt, laat de gebroken rogge dan 24 uur weken in plaats van slechts 1 uur. Daar wordt het brood nog lekkerder van.

Vragen over Deens roggebrood

Met ons eenvoudige recept voor Deens roggebrood is zelf het maken van roggebrood best gemakkelijk. Hieronder kun je meer te weten komen over wat roggebrood is en hoe je het kunt bewaren, door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de traditionele Deense lekkernij.

Wat is Deens roggebrood?
Deens roggebrood is een vezelige donkere broodvariant die wordt gemaakt met roggemeel, karnemelk, donker bier zoals porter en veel zaden en granen. Klassiek Deens roggebrood kan worden gemaakt met een gewoon gistdeeg of met zuurdesem als je toevallig een zuurdesemstarter bij de hand hebt. Meestal wordt roggebrood gegeten als een sandwich belegd met vleeswaren, vis, kaas, smeersels en dergelijke.
Hoe maak je Deens roggebrood?
Het maken van traditioneel Deens roggebrood is niet moeilijk, maar vereist wel wat geduld. Gelukkig is het maken van het roggebrooddeeg zelf vrij eenvoudig. Nadat de gebroken rogge zacht is geworden en de gist is opgelost, meng je gewoon alle ingrediënten. Nu komt je geduld om de hoek kijken, want het deeg moet de tijd krijgen om te rijzen, zowel voor als na het overdoen in ingevette broodvormen. Als het deeg eenmaal gerezen is en je je roggebrood kunt bakken, gebruik dan de baktijd om te bedenken of je het heerlijke brood gaat gebruiken om snelle en eenvoudige lunches te bereiden of dat je er helemaal in de Deense traditie heerlijke smørrebrød mee gaat maken met een scala aan verschillende soorten beleg.
Kun je Deens roggebrood invriezen?
Je kunt Deens roggebrood zeker invriezen en in Denemarken doen de meeste mensen dat ook! In de vriezer is zelfgemaakt roggebrood tot 5 maanden houdbaar. Wikkel gewoon het hele brood, een deel ervan of afzonderlijke plakken in huishoudfolie en doe het brood in een diepvrieszak of luchtdichte bak. Hoe verser je Deense roggebrood is als je het invriest, hoe smaakvoller het is als je het ontdooit. Als je het wilt gaan eten, kan het 's nachts in de koelkast of gedurende 1-3 uur op het aanrecht worden ontdooid. Je kunt het ook ontdooien in de magnetron of een broodrooster.
Hoe lang blijft Deens roggebrood goed?
Goed bewaard en behandeld is zelfgemaakt Deens roggebrood 6-10 dagen houdbaar. Plakjes roggebrood en een heel brood zijn even lang houdbaar, maar door het brood zo weinig mogelijk aan te raken, bijvoorbeeld door het met een schone theedoek vast te houden tijdens het snijden, blijft het langer goed. In de koelkast wordt je Deense roggebrood veel sneller droog en hard, dus leg het in plaats daarvan in een zak of luchtdichte bak op het aanrecht. Zorg ervoor dat het roggebrood volledig afgekoeld is voordat je het in een bakje doet om condens en mogelijke schimmelvorming te voorkomen.

Ingrediënten

Gebarsten roggekorrels
300 g
Kokend water
500 ml
Gist
25 g
Lauwwarm water
300 ml
Karnemelk
400 g
Bier bijvoorbeeld een porter of een ander donker bier
200 ml
Speciale tarwebloem
500 g
Roggemeel
250 g
Lijnzaad
200 g
Zonnebloempitten
150 g
Sesamzaad
125 g
Grof zout
2 el

Traditioneel Deens roggebrood

Roggebrood is bekend en geliefd om zijn donkerbruine kleur, diepe smaak en stevige, maar zachte textuur. De donkere en dichte broodsoort is populair in de meeste Scandinavische landen en is dat al minstens sinds de middeleeuwen. In Denemarken eten veel mensen dagelijks roggebrood - als een stevig ontbijt, een klassieke lunch of een snel en gemakkelijk diner - en sommige Denen maken zelfs ruimte om roggebrood in te pakken als ze lang op vakantie gaan. Probeer ons recept voor Deens roggebrood om te zien waarom dat zo is.

Geniet van de pittige en moutige smaak

Vergeleken met klassiek witbrood of volkorenbrood met meer textuur heeft Deens roggebrood een aardsere, pittigere smaak en een veel dichter kruim. Rogge geeft deze broodsoort een complexe, lichtzure smaak die mooi wordt afgerond door de toevoeging van donker bier. Het gebruik van karnemelk en bier is een goede en gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat zelfgemaakt brood smeuïg wordt. De alcohol verdampt terwijl het brood bakt, maar het bier laat veel zuurheid en een heerlijk zoete, moutige smaak achter.

Gebruik het voor Deense open sandwiches

Je kunt het eenvoudig houden en Deens roggebrood beleggen met een plakje van je favoriete kaas of vleeswaren. Dat is heerlijk, maar je zult er geen spijt van krijgen als je alles op alles zet en smørrebrød maakt. De Deense naam van het klassieke belegde brood betekent letterlijk ‘boterbrood'. De broodjes worden gemaakt door een plakje stevig roggebrood te beboteren en te beleggen met een blaadje sla en een royale portie verschillende soorten beleg.

Iconische belegcombinaties voor Deens roggebrood zijn rosbief met remoulade, mierikswortel, augurken en geroosterde uien; eieren en garnalen met mayonaise, tomaat, tuinkers, kaviaar en een schijfje citroen; varkensgebraad met knapperige zwoerd, ingemaakte rode kool, augurken en een schijfje sinaasappel; en paté met geroosterde champignons, spek en ingemaakte biet. Er zijn zoveel versies van Deens belegd roggebrood dat je zeker een heleboel smakelijke nieuwe favorieten zult vinden.

Deens roggebrood boordevol zaden en granen

Traditioneel Deens roggebrood is een vezelig brood boordevol verschillende zaden en granen die samen een stevig kruim met veel textuur vormen. De klassieke combinatie van lijnzaad, zonnebloempitten en sesamzaad is lekker en geeft het Deense roggebrood een subtiele aardse en nootachtige smaak die het heerlijk rijk maakt. De gebroken rogge heeft een licht zoete en fruitige smaak die de moutigheid en de subtiele boterige smaak van het bier prachtig aanvult en het brood een interessante textuur geeft.

Probeer eens zuurdesem in plaats van gist

Traditioneel Deens roggebrood kan ook worden gemaakt met zuurdesem in plaats van gist als rijsmiddel. Het gebruik van zuurdesem zorgt voor een zuur aroma dat de natuurlijke pittigheid van het donkere brood versterkt en de moutige zoetheid aanvult. Bovendien is zuurdesemroggebrood langer houdbaar dan gistbrood. Als je eenmaal je eigen zuurdesemstarter hebt, kun je die gebruiken om ervoor te zorgen dat je altijd vers gebakken Deens roggebrood of luchtig en krokant zuurdesembrood hebt om gemakkelijke en heerlijke maaltijden te maken.